Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Freeskin MM-joukkue uhkuu nuorta voimaa ja pitkän linjan kokemusta – Haasteet varjostaneet valmistautumista


Monien vaiheiden jälkeen freeskilajien (slopestyle, halfpipe, big air) maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Yhdysvaltojen Aspenissa 10.-16.03.2021. Suomen edustusjoukkueeseen nimettiin Freeski:n maajoukkueesta kuusi urheilijaa: 

Aleksi Patja, Kuura Koivisto, Miikka Virkki, Simo Peltola, Jon Sallinen ja Anni Kärävä. 

Freeskilaskijoille kilpailukausi on ollut koronan aiheuttamien poikkeusolojen puolesta verkkainen, eikä maailmancupin tai Eurooppa Cupin kisoja ole pystytty järjestämään muutamia osakilpailuja lukuunottamatta juuri ollenkaan. Harjoituspäivä koko tiimille on kuitenkin kertynyt ennätyksellinen määrä ja Rukan vaihtelevat olosuhteet ovat tuoneet lisämausteensa arkiharjoitteluun. 

Päävalmentaja Jussi Monosen mukaan kausi on ollut urheilijoille kuitenkin nousujohteinen, vaikka kehittymisen ulosmittaaminen tuloksellisesti on jäänyt vähäiseksi. 

– Kaksi kilpailutapahtumaa on pystytty järjestämään tällä kaudella: Stubaissa slopestylen maailmancup, jossa Anni ylsi tuloksellisesti parhaimpaansa  ja Kirchbergissä Big Airin osakilpailu, jossa kaikki osallistuja, Anni, Kuura ja Simo ylsivät henkilökohtaisella tasollaan huippusuorituksiin. 

Monosen mukaan freeskilajien taso on kehittynyt huimasti pienellä aikaa. Lajin parissa uusia temppuja syntyy kuin liukuhihnalta, joihin on pystyttävä vastaamaan kilpailusta toiseen. 

– Taso on tällä hetkellä älytön, ja kärkeä kohden mennään pienillä, mutta varmoilla askelilla. Nyt tulimme tänne Sveitsiin valmistavalle leirille ennen MM-kisoja, joka toimii myös kauden viimeisenä maailmancupin kisanäyttämönä, sanoo Mononen. 

Monosen mukaan realistiset tavoitteet joukkueella on menestyä naisissa TOP10:ssa ja miesten sarjoissa TOP15:ssa. 

– Joka osa-alueella tavoitellaan tietenkin finaalipaikkaa. Kuitenkin realistisesti kauden sijoituksiin perustuen, Annin kohdalla koen, että jos TOP10 pystytään murtautumaan niin se olisi hienoa. Temppujen osalta aiemmin maailmancupissa tehtiin 7-rania ja nyt pyritään Annin kanssa 9-raniin. 

– Miehissä TOP15:sta voi olla jo tyytyväinen, mutta TOP5 on myös mahdollinen kaiken onnistuessa. Jätkillä taitaa olla itsellään henkilökohtaisena tavoitteena podiumsijoitukset, summaa Mononen. 

Anni Kärävä lähtee ilolla ja omalla tyylillä kohti MM-kilpailuja

Anni Kärävälle arvokisapaikka on uransa viides. Kokemusta arvokisoista on mm. kertynyt kahdesti aikuisten MM-kilpailuista ja kahdesti junioreiden MM-kilpailuista sekä junioreiden Olympialaisista. Nuorelle mutta kokeneelle freeskilaskijalle kausi on ollut ehyt, vaikka kantapään rasitusvamma on tuottanut pientä päänvaivaa viime kuukausina. 

– Minulle kausi on ollut kaiken puolin hyvä ja olen pystynyt kaikesta huolimatta treenaamaan melko täysipainoisesti vaikka monoista johtuva kantapään rasitusvamma on hieman hidastanut harjoittelua parin viime kuukauden aikana, nyt tilanne on kuitenkin rauhallisempi senkin kanssa. 

Kärävälle valmistautuminen Sveitsissä on tuonut varmuutta tekemiseen onnistuneiden ja hyvien treenipäivien myötä. Kärävä lähtee tavoittelemaan omaa hyvää suoritusta  tinkimättä omasta tyylistään. 

– Ei ole itsestään selvää päästä kisaamaan MM-kisoihin. Lähden tavoittelemaan jälleen finaalipaikkaa omalla tyylillä ja ilolla. Se olisi kyllä huikeaa saada finaalipaikka MM-kisoissa, kommentoi Kärävä tunnelmiaan Sveitsistä. 

Jon Sallinen valmistautuu uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Yhdysvalloissa 

Jon Salliselle tulevat arvokilpailut ovat uransa ensimmäiset. 

Sallinen nostaa myös sinivalkoisen värin takaisin halfpipe -sarjaan sitten Kalle Hildenin ja AJ Kemppaisen vuodelta 2015. 

Vakuuttavia näyttöjä Salliselta nähtiin jo viime kaudella kun Yhdysvalloissa asuva freeskilaskija oli halfpipen Nor-Am -cupin toinen kokonaispisteissä. Tänä vuonna Nor-AM -cupin kilpailuja ei ole järjestetty kuin vasta kahdet, mutta viimeisimmästä osakilpailusta U.S Revolution Tourilta Sallinen varmisti itselleen kauden ensimmäisen osakilpailuvoiton. 

– Tänä vuonna olen harjoittelut pääsääntöisesti vain halfpipeä ja haluan tehdä siitä itselleni selkeän päälajin,  vaikka välillä toki voi käydä kisaamassa vähän muissakin lajeissa. Suomi takaisin maailman kartalle tässäkin, naurahtaa Sallinen. 

Sallinen on päässyt harjoittelemaan MM-kisojen kaltaisissa olosuhteissa jo tovin. Valmentaja Peter Olenickin kanssa suunnitelmat ovat selkeät tulevaan MM-kisakoitokseen. 

– Meillä on runit suunniteltuna karsintaan, ja siitä sitten eteenpäin, jos finaalipaikka irtoaa. 

Ensimmäiset aikuisten arvokilpailut ovat halfpipe -taiturille näytön paikka maailman parhaimpia vastaan. 

– Kyllä se hieman jännittää kun tietää, että kaikki maailman parhaat ovat vastassa, mutta on makeeta päästä kisaamaan heidän kanssaan. Tavoitteenani on saada omat hyvät suoritukset alle ja katsoa mihin se riittää. 

Maailmanmestaruuskilpailuissa nähdään myös ensikertalaisena Kuura Koivisto, Simo Peltola, ja kaksi kokeneempaa konkaria Miikka Virkki ja Aleksi Patja. Patja sijoittui yhdeksänneksi Salt Lake Cityssä järjestetyissä MM-kilpailuissa vuonna 2019. 

Kilpailuohjelma: 

10.03. Freeski Halfpipe QUA / M & W  / Jon Sallinen

11.03. Freeski Slopestyle QUA / M & W / Anni Kärävä, Kuura Koivisto, Aleksi Patja, Miikka Virkki, Simo Peltola

12.03.  Freeski Halfpipe WSC / M & W  / Jon Sallinen

13.03. Freeski Slopestyle WSC / M & W / Anni Kärävä, Kuura Koivisto, Aleksi Patja, Miikka Virkki, Simo Peltola

15.03. Freeski Big Air  QUA / M & W / Anni Kärävä, Kuura Koivisto, Aleksi Patja, Miikka Virkki, Simo Peltola

16.03. Freeski Big Air  WSC / M & W / Anni Kärävä, Kuura Koivisto, Aleksi Patja, Miikka Virkki, Simo Peltola