Sappee 13.7.2024

Pekka Hyysalo kutsuttiin Fearless Finns -heimoon – Huippu-urheiluvuosille uusi merkitys 10 vuoden takaisten tapahtumien myötä


Fearless Finns heimo kasvoi uudella nimityksellä, kun freeskilaskija ja Fight Back -ideologiastaan tunnettu Pekka Hyysalo kutsuttiin osaksi F.F. -heimoa. 

Aila -myrskyn lyödessa saunakompleksi Löylyn terassilaseja vasten, viriää ravintolan sisäpuolella hersyvä puheensorina ja maukkaan lohisopan tuoksu. 

– No totta kai laitan teidät tarjomaan minulle yhden lohisopan, naurahtaa Hyysalo.

Fight Back Pekan tarinan tietävät lähes jokainen; vakavan lasketteluonnettomuuden jälkeen vuonna 2010 mies oli vaikean valinnan edessä – joko luovuttaa, tai taistella takaisin. Huippulle tähtäävän freeskilaskijan DNA:sta vastaus löytyi melko nopeasti: taistellen takaisin tehden mahdottomasta mahdollista. Se kantaa tänä päivänä miehen elämässä jokaisessa hetkessä, ja kysyessä häneltä vinkkejä nuorille nouseville menestyjille viesti on selkeä. 

 Kaikki on mahdollista kun tekee töitä. Töitä pitää tehdä ja ne vaikeimmatkin hetket matkan varrella pitää oppia sivuuttamaan, jotta voi painaa taas hyvällä fiiliksellä kohti tavoitettua päämäärää. 

Hyysalo haluaakin oman tarinansa kautta muistuttaa kaikkia hetkessä elämisestä ja vastuullisuudesta pysyä positiivisena. Mies tunnustaa kääntäneensä monien ajattelumallit sanasta vastuullisuus. 

– Olen kääntänyt monien päät vastuullisuuden ymmärtämisestä. Sehän on muodostettu kahdesta englanninkielen sanasta: response possibility,  joiden yhteen tulema on responsibility. Vastuullisuus ymmärretään helposti jonkinlaisena negaationa, vaikka se on ennemmin mahdollisuus ja etuoikeus tehdä asioita. 

Hyysalon kasvoille leviää leveä hymy kun mies alkaa muistelemaan aikojaan huippu-urheilijana kohti freeski -lajien terävintä kärkeä. – Tarinoita riittää niin, että ei tiedä edes minkä kehtaa kertoa ääneen. Tämän hetkisen freeski päävalmentaja Jussi Monosen kanssa tuli reissattua ja muistan kun kerran kolmen jätkän kanssa pakkauduttiin Jussin pikkuautoon Keski-Euroopassa kaikkine suksi- ja laskukamojen kansssa. Se oli aikamoinen näky, tai näky ja näky, sen verran mitä meitä miehiä kaiken kuorman alta edes kukaan huomasi, nauraa Hyysalo. 

Ajatus menneestä verrattain nykyhetkeen on herättänyt Hyysalon poikkeuksellisella tavalla näkemään huippu-urheiluvuodet. 

– Sillon kuin vielä pystyin laskemaan niin turhan harvoin sitä muistutti itseään siitä, kuinka etuoikeutettu oli kun oli kyvykäs tekemään kaikkea, mitä halusi ja arvosti liian vähän niitä ainutlaatuisia hetkiä, joita sain viettää ystävien ja rakkaan lajin parissa päivittäin. Tämä olisi ehkä neuvo tai ajatus, jonka haluaisin juurruttaa jokaisen mieleen. Pitää arvostaa ja olla kiitollinen siitä, mitä on mahdollista tehdä.

 Ski Sport Finland kutsui Pekka Hyysalon osaksi Fearless Finns tarinaa periksiantamattomalla ja inspiroivalla elämänasenteella sekä ennen kaikkea toimiessaan yhä tänäkin päivänä esikuvana urheilijana Suomen freeski -maajoukkueelle ja monelle muulle huipulle tähtäävälle nuorelle lajista riippumatta. 

Pekka Hyysalo julkaisee myös toisen kirjansa, Vastuun FightBack kirja, joka on ennakkotilattavissa 18.9. alkaen. Kirjan julkaistaan 2.10.2020.  Tilaa kirja ennakkoon täältä