uusiofflauta

Lumilautailu – Juuret ovat rulla- ja lainelautailussa

Lumilautailu on rennon aktiivinen alamäkilajien muoto, jonka juuret ovat rulla- ja lainelautailussa. Miksi tämä lumelle tuotu laji on niin suosittu?

Syitä on varmasti yhtä monta kuin on harrastajaakin, mutta yleisimpiä lumilautailua kuvaavia ilmaisuja lienevät: vapaudentunne, yrittäminen ja onnistuminen, haasteet, rento meininki, kavereiden kanssa touhuaminen ja suorituspaikkojen hyvä tarjonta.

Suurin osa lumilautailijoista lukeutunee freestylen ja rinnelaskun harrastajiin, sillä näihin lajeihin Suomen olosuhteet tarjoavat hyvät mahdollisuudet. Pienissäkin hiihtokeskuksissa panostetaan streetiin eli lumilautaparkkiin, johon kuuluvat yleensä boxit, reilit ja paippi. Suomen talvi on pitkä, joten harrastuskauttakin kertyy useita kuukausia vuodessa.

Kuinka aloittaa lumilautailu?

Turvallisin ja yleensä nopein tapa oppia on ottaa lumilautatunti paikallisesta hiihtokeskuksessa. Kun ammattitaitoinen lautailunopettaja kertoo niksit lautailun alkeisiin, säästyt liiemmiltä mustelmilta ja pahalta mieleltä.

Lumilautailun oppiminen voi ensi alkuun tuntua kinkkiseltä, sillä liikkuminen molemmat jalat sidottuna samaan välineeseen on ihmiselle epäluonnollista. Tarvitaan siis päättäväisyyttä, sisua, yritystä ja uskallusta, mutta myös tervettä järkeä. Älä aloita liian jyrkästä ja pitkästä rinteestä, vaan suuntaa esimerkiksi lastenrinteeseen.

Ensiliu’ut laudalla

Jos päädyt kokeilemaan lumilautaa omatoimisesti, siihen kannattaa tutustua ensin tasamaalla. Ensimmäisenä tulee valita kumman jalan haluat eteen ja kumman taakse. Vuokraamohenkilökunta osaa yleensä neuvoa ja kääntää siteet lautaan oikeaan kulmaan. Hissien ala-aseman tuntumassa on hyvä harjoitella potkuttelua ja liukumista etujalka kiinni siteessä. Aiheellista on myös opetella jarruttamaan takajalalla liu’usta ennen ensimmäisiä hissikokeiluja.

Hissi on haaste

Hisseistä helppokäyttöisin on tuolihissi, mutta jos ei sellaista ole tarjolla, ankkuri- tai sompahissikin käy. Kahdessa jälkimmäisessä vaihtoehdossa on tärkeää pitää hartiat laudan suuntaisena. Älä käännä ylävartaloa menosuuntaan: laudalla kun on tapana kääntyä siihen suuntaan johon ylävartalo kääntyy. Katse ja etummainen käsi osoittavat menosuuntaan eli ylös hissilatua.

Ensimmäistä kertaa huipulta alas

Yläasemalla molemmat siteet kiinni ja rohkeasti kokeilemaan molemmilla kanteilla poikittain luisumista. Kun hallitset laudan luisussa, voit kokeilla käännöstä. Pidä paino etujalalla, vaikka se tuntuukin fysiikan lakien vastaiselta. Yleisin virhe aloittelijoilla on painon karkaaminen käännöksessä takajalalle, jolloin laudan hallinta menetetään ja kaadutaan.

Käännä laudan nose eli keula alaspäin ennen kuin lähdet kääntymään ja kallistamaan painoa toiselle kantille. Kun teet käännökset rauhallisesti loppuun asti, voit jarruttaa käännösten välissä ja saat pidettyä vauhdin hallinnassa. Kun perusteet ovat hanskassa voit vähitellen lisätä vauhtia ja – nauttia. Muista turvallisuus ja muut rinteessä liikkuvat!

Hyppyriin, mutta harkiten!

Hieman edistyneemmät laskijat usein kiinnostuvat hyppimisestä ja erilaisesta kikkailusta laudan kanssa. Yleensä temput opitaan kavereita katsomalla ja kokeilemalla – itsekseen ja yhdessä. Hiihtokoulut järjestävät erilaisia jatkokursseja lumilautailun perusteet hallitseville. Myös aktiiviset lumilautaseurat tarjoavat valmennusta ja yhteisiä harjoitusiltoja.

Hyppiminenkin kannattaa aloittaa tasamaakikkailusta, josta siirrytään rinteissä ponnistamiseen ja pieniin hyppyreihin joko rinteen reunoilla tai streetillä. Hyppyrin nokka ja sen alastulo tulee aina käydä katsomassa ennen ensimmäistä hyppyä. Tarkistathan myös, ettei alastuloon ole jäänyt ketään odottelemaan?! Streetillä pätee yleiset käyttäytymissäännöt vuoron odottamisen suhteen. Laskijan tulee aina ennen vauhdin ottoa tehdä muille laskijoille selväksi, mistä boxista hän aikoo hypätä.

Aluksi kannattaa valita boxi, jossa ei ole pitkästi tasamaata ennen alastuloa, koska tällaiseen boxiin voidaan tulla hiljaisemmalla vauhdilla. Vauhdin ottoa kannattaa suhteuttaa boxin kokoon, lumen laatuun ym. tekijöihin. Hypystä pitää olla riittävän pitkä, mutta se ei saa mennä alastulon yli.

Lumilautailussa perustemppuihin kuuluvat erilaiset grabit eli otteet laudasta sekä pyörimiset horisontaali- ja vertikaalisuunnassa. Näihin kannattaa kysellä reippaasti neuvoa muilta laskijoilta. Kokeneemmat kertovat vinkkejä mielellään!

Linkit:
Suomen lumilautaliitto
www.bngr.fi

Lumilauta-freestyleen kuuluvat:

  • Paippi (lumikouru)
  • Boxit (isot hyppyrit)
  • Reilit (rakennetut suorituspaikat lumilautaparkissa)
  • Boardercross (nopeuskilpailu ränniradalla, neljä kilpailijaa samanaikaisesti)
  • Ratalasku
  • Freeride (vapaalasku)

Välineet aloittelijalle ja peruslautailijalle:

  • Yleislauta, kengät ja kenkiin tarkoitetut siteet (huom! kenkä ei saa olla liian iso)
  • Kypärä on erittäin suositeltava
  • Lasit lisäävät mukavuutta
  • Rannesuojat ja suojahousut suojaavat kolhuilta

 

Teksti: Sanna Kyllönen / Rukan hiihtokoulu
Kuvat: Jarkko Järvinen ja Jyrki Lehto 

Takaisin ylös