Pyhä 17.4.2024

Lumilautailuun tarvittavat välineet ovat lumilauta, kengät, siteet, kypärä, talvivaatteet ja lumisateen sattuessa laskettelulasit. Suojavarusteita ovat kypärän lisäksi muun muassa selkäpanssari, rannetuet ja suojahousut. Aloittelija voi vuokrata hiihtokeskuksista välineitä lumilautailun harjoitteluun.

Omia välineitä hankittaessa kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja sopivien välineiden valitsemiseen. Välineitä myyvät mm. alan erikoisliikkeet ja urheilukaupat. Blue Tomatolla on erinomainen ostajan opas, josta voi käydä katsomassa, millainen lumilauta itselle sopii.

Käytettyjä välineitä voi hankkia mm. Lumilautailu: myydään Facebook-ryhmästä, nettikirpputoreilta, kierrätyskeskuksesta jne.

Valitse oikeanlainen lumilauta

Markkinoilla on paljon erilaisia lumilautoja, jokaiselle laskutyylille ja käyttötarkoitukselle löytyy omanlaisensa. Lumilautojen perusprofiileja ovat camber- ja rocker-laudat, mutta nykyään on myös molempia profiileja yhdistäviä lautoja. Jonkinlaisena perusajatuksena voi pitää, että mitä enemmän laudassa on rockeria, sitä enemmän se antaa aloittelijalle anteeksi. Camber-laudoissa sen sijaan kärjet (nose ja tail) antavat enemmän tukea.

Yleensä aloittelijan kannattaa hankkia ensimmäiseksi laudakseen hieman löysempi ja täten käännöksiin helpommin taittuva lauta. Laudan sopivaan kokoon vaikuttavat pituuden lisäksi laskijan paino, laskutapa ja laudan ominaisuudet. Lähtökohtaisesti lauta voi ylettää laskijaa leuan alaosan ja kaulan alaosan välille. Useimmiten aloittelijalla liian pitkä lauta on suurempi ongelma kuin liian lyhyt lauta. Tämä kannattaa pitää mielessä varsinkin lapselle lautaa ostettaessa.

Joistain laudoista on myös leveitä, niin kutsuttuja wide-malleja, jotka on tarkoitettu isompijalkaisille laskijoille (kengän koko n. 44 tai suurempi). Yleisestikin laskijan varpaat ja kantapäät saattavat tulla hieman yli laudan reunojen, mutta ne eivät saisi ottaa kiinni lumeen heti lautaa kallistettaessa. Jos kengän kärkiosa ja kanta tulee paljon laudan reunojen yli, on isompikenkäisten hyvä harkita leveämmän laudan hankkimista.

Kiinnitä huomiota kenkien valintaan

Hyvien lumilautakenkien löytämiseen kannattaa käyttää aikaa. Kenkien pitää olla tukevat ja mukavat jalassa. Aloittelijan on hyvä valita hieman löysemmät kengät, jotka helpottavat aloittelijan laskemista. Jäykempien kenkien ominaisuudet tulevat esiin vasta kun vauhti laskiessa kasvaa.

Oikean kokoisen kengän valitseminen on tärkeää. Usein virheenä on ostaa liian isot lumilautakengät. Pehmeän rakenteensa takia laskukenkä venyy ja muotoutuu käytössä, ennen kuin asettuu aloilleen. Kenkä ei kuitenkaan saa ostettaessa olla liian tiukka, vaan ideaali kenkä on ostohetkellä napakka.

Eri merkeiltä löytyy erilaisella lestillä olevia lumilautakenkiä, joten vain sovittamalla ja kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten istuvan kengän. Kengissä on myös useita erilaisia kiristysmekanismeja, mutta aloittelijalle niiden eroilla ei ole juurikaan merkitystä. Erikoisemmatkin kiristysmekanismit ovat kerinneet jo kehittyä kestäviksi.

Huomioi siteitä hankkiessa

Siteissä toimii sama perusperiaate kuin laudassa ja kengissä. Löysemmät siteet antavat enemmän anteeksi rinteessä, ja jäykemmät siteet tuovat vakautta kovempivauhtiseen laskuun. Nykyaikaiset siteet ovat perusidealtaan samanlaisia, mutta siteissä on eroja eri osien jäykkyyksien välillä, ja täten eri käyttötarkoituksille ja laskutyyleille löytyy omanlaisensa.

Huomioitavaa siteitä hankittaessa on kengän ja siteen yhteensopivuus sekä siteen ja laudan kiinnityksen sopivuus. Suositeltavaa on hankkia ensin hyvät kengät, ja vasta sen jälkeen kenkiin sopivat siteet. Siteitä on myös eri kokoisia, ja eri valmistajien siteet poikkeavat hieman toisistaan muotonsa puolesta. Joillakin merkeillä on omia patenttiratkaisuja siteiden kiinnityksen suhteen, joten on myös hyvä huomioida, että siteet sopivat lumilautaasi.

Tärkeimmät suojat

Kypärä on aloittelevalle lumilautailijalle vähimmäisvaruste ja tärkeä suoja myös muille laskijoille. Varsinkin aloittelijalla tulee väistämättä ensimmäisinä rinnepäivininä kaatumisia, ja hyvä kypärä tekee lajin harjoittelusta vähällä vaivalla huomattavasti turvallisempaa. Kypärän tulee istua jämäkästi, jotta se ei kaatuessa heilu ylimääräistä.

Muita lumilautailuun suositeltuja suojia ovat rannesuojat, selkäpanssari ja suojahousut. Lumilaudalla kaaduttaessa monet ottavat usein vaistonvaraisesti käsillä vastaan, jolloin rannesuojat voivat suojata erilaisilta vammoilta ranteisiin. Rannesuojien ei välttämättä tarvitse olla juuri lumilautailuun suunnitellut, vaan muihinkin lajeihin suunnatuilla suojilla pääsee alkuun, kunhan suoja vain mahtuu hanskan alle. Suojahousut ja selkäpanssari pehmittävät kaatumista ja voivat olla aiheellisia suojia myös muillekin laskijoille kuin vain aloittelijoille.