Talma 2.2.2023

Paippi antaa uutta näkökulmaa laskemiseen

Olympiamitalisti Markku Koski on tuttu näky Talman paipissa. Hän kannustaa etenkin junnuja kokeilemaan paippilaskua. Olympiamitalisti Markku Koski on tuttu näky Talman paipissa. Hän kannustaa etenkin junnuja kokeilemaan paippilaskua.
Paippilaskemisen suosio on Suomessa hiipunut, mutta aivan syyttä. Laskeminen paipissa on paitsi hauskaa, myös kehittävää. Kerromme, miten paipissa pääsee alkuun – ja myös ilmaan.

Paippi eli halfpipe on lumesta tehty pitkä lumikouru, joka tarjoaa sopivasti uutta haastetta kaiken tasoisille lauta- sekä suksilaskijoille.

Paipissa laskeminen kehittää tekniikkaa ja tuo vaihtelevuutta tavalliseen rinnelaskuun niin aloittelijoilla kuin kokeneemmillakin konkareilla – olipa allasi lauta tai sukset.

Paipin kehityskaarta voi historiassa mitata kirjaimellisesti kaaresta; sen korkeus on kasvanut vuosien saatossa metristä jopa yli kuuteen metriin.

Paippiin menemiselle ei tarvitse pitää suurta kynnystä; peruslaskutaidot riittävät hommaan mainiosti. Lipan eli reunan yli lentämisen ja volttien pyörimisen sijaan pelkkä kurvailu paipissa on jo palkitseva tavoite.

Paipissa laskeminen on palkitsevaa ja opettavaa. Aina ei tarvitse edes näin korkealle kaarta kurkottaa.

Paippilaskemisen juuret ovat skeittauksessa

Paippien historia ulottuu aina vuoteen 1979, jolloin Kalifornian Tahoe Cityssä laskettiin tunnetusti ensimmäistä luonnonpaippia. Suurin osa Lake Tahoen hiihtokeskuksista myi tuohon maailman aikaan lippuja ainoastaan suksilla laskeville, joten lumilautailijat joutuivat etsimään laskettavaa muualta.

Tahoe City Pipe -nimen saaneen luonnonpaipin löysivät lokaalit rullalautailijat, jotka halusivat soveltaa kaariskeittauksesta tutut temput lumelle. Tahoen paipin suosio loi lopulta alkusysäyksen koko lajisuuntauksen kehittymiselle.

Ensimmäinen lihasvoimin rakennettu paippi valmistui vuonna 1983 Soda Springsiin kaikkien aikojen ensimmäisiin lumilautailun halfpipe-kilpailuihin. Lopputulos oli kuitenkin epäonnistunut, jonka lisäksi Burtonin tiimi vastusti koko ajatusta halfpipen tuomisesta mukaan kisaformaattiin.

Suunta oli rosoisesta alusta huolimatta kuitenkin vain ylöspäin, ja vuoteen 1988 mennessä paippien suosio oli kasvanut kulta-aikaansa.

Kiinnostus paippilaskuun vaikuttaa hiipuneen 1990-luvun alun jälkeen, jolloin slopestyle alkoi viedä laskijoiden huomion. Siirtymään vaikutti varmasti myös kehnosti rakennetut ja huolletut paipit, jotka eivät palvelleet tarkoitustaan. Hyvin rakennettu, muotoiltu ja huollettu paippi on yhä tänäkin päivänä hauska laskea.

Lue lisää lumilautailun historiasta Lumilautaliiton sivuilta.

Mistä kannattaa aloittaa?

Paippiin voi lähteä rohkeasti tutustumaan heti, kun laskemisen perustaidot ovat hallussa. Tuntumaa kannattaa kuitenkin hakea ensin rinteessä tai parkissa laskemalla ja kurvaamalla erilaisiin kaareviin muotoihin. Siirtyessä paippiin voi harjoittelun aloittaa laskemalla paipin pohjalla maltillisella vauhdilla puolelta toiselle. Käännös tehdään aina kaareen vauhdin hiipuessa.

Kun homma alkaa sujua voi kaareen laskiessa laudan tai sukset kokeilla kääntää ympäri hyppäämällä. Vauhtia ei kannata pelätä – jarruttelun sijaan vauhtia voi säädellä laskemalla loivemmassa kulmassa. Lisää vauhtia taas saa jyrkentämällä kulmaa sekä pumppaamalla eli mukailemalla kaaren muotoa.

Droppaaminen, eli laskeminen sisään paippiin reunan yli, kannattaa opetella asteittain jo heti alusta pitäen. Mitä enemmän harjoittelet, sitä hauskemmaksi meno muuttuu!

Tältä se sitten näyttää, kun osaa. Markku Koski & Talman paippi.

Paippietiketti haltuun

Yhteiset pelisäännöt ja käytöstavat on oltava hallussa myös paipissa; niiden noudattaminen tekee laskemisesta ennen kaikkea turvallista.

Odota rauhassa vuoroasi paipin yläpäässä. Paipissa ei kuulu ohitella, ja siksi on ehdottoman tärkeää jättää riittävän suuri turvaväli edellä laskevaan.

Mikäli olet yhtään epävarma omasta tai edellä menijän vauhdista, voit hyvin odottaa, kunnes paippi on kokonaan tyhjä.

Oman vuorosi kohdalla nosta muille kättä merkiksi, jotta muut tietävät sinun olevan vuorossa seuraavana. Etiketin vaaliminen takaa sekä itselle että muille laskijoille hyvän laskufiiliksen!

Katso myös video: Miten parkissa käyttäydytään. Opetusvideo Real Skifin tyyliin.

Paippi löytyy vielä kourallisesta Suomen keskuksia

Paippikausi ajoittuu useimmiten kevättalveen, jolloin riittävä lumimäärä mahdollistaa paipin rakentamisen. Suomessa paippilaskua tarjoavat keskukset voi nykypäivänä laskea yhden käden sormilla.

Lajin äärelle on harmillisen vaikea päästä, mikäli lähellä sijaitsevat keskukset eivät tarjoa siihen mahdollisuutta. Onneksi niin paippeja kuin uusia harrastajiakin kuitenkin löytyy. Mitä enemmän kiinnostusta, sitä enemmän tarjontaa!

Suomen ainoa superpaippi, kokonaisessa 130-metrin komeudessaan, nousee osaavissa käsissä Rukalle. Keskuksesta löytyy yleensä myös vaihtoehtoinen pienempi mini kouru, mikäli valtava superpaippi herättää lähinnä kauhunsekaisia tuntemuksia. Paippia pääsee laskemaan kevättalvella 2022 myös Talmassa, Kallissa sekä Kasurilassa.

Mikäli paippilaskemisen aloittaminen yksin tuntuu hankalalle tai homma ei etene harjoittelusta huolimatta, kannattaa ehdottomasti kääntyä hiihtokoulun puoleen. Alamäen personal trainer osaa auttaa hommassa alkuun ja viilaa tekniikan viimeisen päälle kuntoon!

Luitko jo nämä?

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

Opi viisi helppoa temppua lumilaudalla

Hiihtokoulu
Freestyle sopii monen tasoisille ja kaiken ikäisille laskijoille. Näyttäviäkin temppuja on helppo oppia.

Opi 5 helppoa ja näyttävää temppua suksilla

Hiihtokoulu
Snow parkin riemut avautuvat myös aikuisille. Aloita vaikka helpoista presseistä ja innostu uudesta!

Vanha koira oppii uusia temppuja – näin parkkilaskun aloittaminen onnistuu aikuisena

Hiihtokoulu