Sappee 16.9.2023

Parkkikoulu pyörii myös videona

Parkkikoulussa opetetaan perustemput vaihe kerrallaan.
Hiihtokeskuksissa pyörinyt Lumilautaliiton parkkikoulu on laajentunut nyt myös YouTubeen. Videosarjalla huippulaskijat Markku Koski ja Janne Lipsanen ohjeistavat parkkilaskemisen iloihin.

Lumilautaliiton järjestämä parkkikoulu oli alun perin alakouluikäisille suunnattu kiertue, joka toteutettiin hiihtokeskuksissa yhdessä lautaseurojen ja tunnettujen lautailijoiden kanssa. Kaudella 2018–19 parkkikoulu sai aivan uuden ulottuvuuden, kun lautailuammattilaiset Janne Lipsanen ja Markku Koski tekivät opetusvideosarjan.

Janne Lipsanen ja Markku Koski.

Parkkikoulu opastaa vaihe kerrallaan

Parkkikoulun laskuosuudet on jaettu kahdeksaan osaan. Lisäksi kesällä on luvassa vielä yksi oheisharjoitteluun keskittyvä jakso.

”Parkkikoulu on uusi videosarja, missä opetetaan lumilautailun perustemppuja. Toisin kuin monessa opetusvideossa, haluamme näyttää miten temppuja voi opetella vaihe vaiheelta turvallisesti”, projektin nokkamies Janne Lipsanen kertoo.

Lumilautailun alkeita ei koulussa opetella, vaan videosarja on suunnattu laskijoille joilla lautailun perusteet on jo hallussa. Parkkikokemusta sen sijaan ei tarvita, sillä sarjassa lähdetään liikkeelle aivan alkeista – parkissa liikkumisen säännöistä.

”Kun aloitimme laskemisen parikymmentä vuotta sitten, niin ei ollut edes tietoa mitä kaikkea lumilaudalla voi tehdä,” olympiamitalisti Markku Koski muistelee.

Opetusvideoita ei silloin vielä juuri ollut. Ja ne mitä kerran vuodessa ilmestyi, oli kuvattu jättimäisissä hyppyreissä tai haastavissa reileissä. Opetusvaiheet jäivät sivummalle, kun tärkeintä oli vain näyttää haastava temppu.

Nyt kuvatussa parkkikoulussa halutaan perehdyttää parkkilaskemiseen vaihe kerrallaan. Tavoitteena on ollut, että parkkilaskemisessa pääsee alkuun paljon entistä nopeammin, helpommin ja turvallisemmin.

”Nämä temput kun opettelee, niin oppii monipuolisesti lautahallintaa. Sitten on helpompi lähetä opettelemaan vaativampiakin temppuja”, Janne lupaa.

Uusi asetelma kuvauksissa

Janne Lipsanen ja Markku Koski ovat meritoituneita lumilautailijoita niin kilpailuissa kuin lumilautailuvideoissa. Parkkikoulun kuvaaminen oli kuitenkin uudenlainen haaste, sillä kolmikko on ideoinut, käsikirjoittanut, kuvannut, editoinut ja tuottanut itse koko sarjan.

Janne Lipsasella on ollut päävastuu sisällön suunnittelusta, kun Markku Koski taas ottanut kuvaamisurakan harteilleen.

Lautavideoiden tekeminen on tuttua puuhaa Markulle laskijana, mutta kuvaaminen toi uuden asetelman tekemiseen.

”Kuvaaminen oli aluksi yllättävän vaikeaa, kuvittelin sen olevan helpompaa. Sarjaa tehdessä on kuitenkin kehittynyt ja kuvaaminen menee aina vain paremmin.”

Jo ensimmäisten jaksojen perusteella on helppo huomata, että oppimisprosessi on ollut nopea – sen verran toimivia jaksoja YouTubeen on julkaistu. Opetusvideot havainnollistavat erinomaisesti parkkilaskemisen.

”Sisältö on ollut keskiössä ihan koko ajan. Tärkeintä on opettaa temppuja niin hyvin kuin mahdollista ja editoidaan sitten niin hyvin kuin pystytään”, Janne ja Markku naurahtavat.

Lähikeskus on hyvä paikka harjoitella

Opetusvideoilla halutaan madaltaa kynnystä kokeilla uusia temppuja lumilaudalla. Videot tarjoavat vinkkejä ja neuvoja harjoitella temppuja. Sarjassa käydään monipuolisesti läpi kaikki parkin perusteet, mutta viedään samalla laskemista vähän eteenpäin.

”Alusta lähtien idea on ollut, että kerromme perustempun lisäksi mihin sitä voi soveltaa”, Markku avaa videoiden perusajatusta.

Temppuja oppiakseen ei tarvitse matkustaa kauas tai hakea erikoisia olosuhteita. Videosarjan luonut kolmikko, lähes kaikki maailman rinteet kolunneet lautailuammattilaiset, ovat hyvä esimerkki. Kaikki kolme ovat edelleen tuttu näky lähirinteen parkissa.

”Näitä temppuja voi kokeilla ja opetella missä vain. Kotikeskus toimii opettelussa hyvin”, Janne kannustaa.

Parkkikoulun opetusvideot julkaistaan Lumilautaliiton YouTube-kanavalla. Suomen Hiihtokeskusyhdistys (Ski.fi) on ollut mukana tukemassa videosarjan tuotantoa.

Parkkikoulun osa 1

Parkkikoulun osa 2

Parkkikoulun osa 3

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lumilautaliitto tarjoaa Parkkikoulun lapsille

Hiihtokoulu

Lisää laskuoppia parkista

Keskusuutiset

Parkkilaskemisen ABC

Laskettelu