Sappee 16.9.2023

Lisää laskuoppia parkista

Parkissa laskettelun ja lumilautailun perustaitoja oppii kuin leikiten. Kuva Iso-Syötteltä.
Hiihtokoulussa opitaan uutta, mutta muuten homma on kaukana oikeasta koulusta. Hiihtokouluhommissa tärkeintä on touhuaminen, sillä tekemällä opitaan. Moni yllättyy, miten temppuilun kautta laskettelun ja lumilautailun perustaidot oppii kuin leikiten.

Viime vuosien aikana huimasti kasvanut snowparkkien suosio näkyy myös opetuksessa.
”Moni innostuu lajista katsomalla hienoja temppuja joita lumilautailijat ja laskettelijat tekevät snowparkeissa tai vaikka rinteiden ulkopuolella”, Iso-Syötteen hiihtokoulun johtaja Jani Kuntonen kertoo etenkin lasten ajatuksista.

Hiihtokoulua ei kuitenkaan aina mielletä temppupaikaksi.
”Edelleen voi olla se ajatus, että hiihtokoulu aloitetaan harjoittelemalla laskuasento, jarruttaminen ja käännös tietyn kaavan mukaan. Tapoja oppimiseen on kuitenkin yhtä monta kuin uusia harrastajia.”

Kerro toiveesi

Hiihtokoulua kysellessä kannattaa reilusti kertoa, jos hyppiminen tai reilien laskeminen kiinnostaa. Tällöin opettaja osaa rakentaa tunnin juuri oppilaalle mielekkäällä tavalla:

”Pätevät hiihdonopettajat osaavat antaa oppilailleen juuri heille sopivia harjoitteita, jolloin motivaatio pysyy korkealla ja perustaidot kehittyvät huomaamatta. Meillä kannustetaan freestyleen heti ensimmäisistä tunneista alkaen, ” Jani Kuntonen kertoo.

Parkista kaiken ikäiset löytävät haasteita ja hauskaa tekemistä.
”Monesti erityisesti aikuiset ovat arkoja sanomaan, että temput kiinnostaa, mutta kun vauhtiin päästään, siitä tulee tunnin hauskin juttu!”

Keskuksissa entistä enemmän helppoja suorituspaikkoja

Hiihtokeskukset ovat viime vuosina panostaneet entistä enemmän helppoihin parkkeihin, josta löytyy kaikille kokeiltavaksi pressejä ja hyppyreitä.

”Ensimmäisillä tunneilla ei ole suinkaan pakko mennä parkkiin, sillä erilaisia temppuja voi tehdä vaikka lastenrinteessä päivätolkulla. Helpot parkit kuitenkin mahdollistavat sen, että oppilaiden kanssa päästään kokeilemaan parkin suorituspaikkoja jo hyvin varhaisessa vaiheessa.”

”Pakolla ei kuitenkaan parkkiin vielä, vaan silloin kun se oppilaita kiinnostaa – eli useimmiten!”, Jani Kuntonen nauraa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Freestyle innostaa nuoret mäkeen

Keskusuutiset

Haluatko kokeilla ratalaskua, kiinnostaako freestyle?

Keskusuutiset

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu