Vihti Ski Center 28.3.2024

Parkkilaskemisen ABC

Tutustu ensin suorituspaikkoihin ja kysy rohkeasti kokeneemmilta laskukavereilta neuvoa. Kuva Talman parkista.
Hypyt ja reilit kiehtovat etenkin nuoria laskijoita. Autamme parkkilaskemisessa alkuun kertomalla perusjutut ja laskemisen etiketin.

Melkein jokaisessa hiihtokeskuksessa on temppuhenkisille laskijoille jonkinlainen snowpark.

Parkin perusosia on hyppyrit (laskijoiden kielellä boxit) ja liukupinnat (reilit, pressit, dance floorit jne.), joita on yleensä monenlaisia ja eri tasoisille laskijoille suunniteltuja. Monesta keskuksesta löytyy myös halfpipe, eli paippi.

Tiedä rajasi

Jos olet vasta tutustumassa parkkilaskemiseen, niin aloita rauhallisesti pienistä suorituspaikoista ja siirry vasta taitojen karttuessa vaativimpiin paikkoihin. Kauden alkaessa ammattilaskijatkin hakevat tuntumaa helpoilla tempuilla pienistä hyppyreistä. Kun tuntuma karttuu, siirrytään vaativimpien temppujen pariin suurempien hyppyreiden äärelle.

Ensimmäisellä laskulla kannattaa vain laskea rauhallisesti parkin läpi ja tutustua erilaisiin hyppyreihin ja reileihin katselemalla niitä eri puolilta. Sivustakatsominen auttaa hahmottamaan esimerkiksi hyppyrin koon. Samalla näkee mitä suorituspaikan jälkeen on tulossa.

Näytä aikeesi

Hyppäämään lähtiessäsi huolehdi, että muut laskijat ovat perillä aikeistasi ja tiedät myös itse, mitä ympärilläsi tapahtuu. Ennen laskuun lähtemistä kannattaa nostaa käsi ylös lähdön merkiksi.

Parkki on rakennettu hauskanpitoa varten, joten älä anna kaatumisen pilata päivääsi. Kaatuu ne kokeneemmatkin laskijat. Jos kaadut hyppyrin alastulossa ja olet kunnossa, siirry ripeästi sivuun, sillä seuraava hyppääjä ylhäällä ei välttämättä näe hyppyrin taakse.

Muiden hyppyjä katsellessa on hyvä asettua sellaiseen paikkaan, jossa rinteessä yläpuolellasi olevat näkevät sinut. Parhaat paikat seurata hyppyjä ja reilejä ovat suorituspaikkojen sivuilla ja yläpuolella.

Mikäli jokin askarruttaa, niin kysy rohkeasti. Parkissa on aina laskukavereita, jotka voivat auttaa haasteiden hetkellä.

Parkkilaskemiseen kannattaa hakea tuntumaa hiihtokoulusta, esimerkiksi Kinos-campeilta. Kinos on suunntattu etenkin 9–15 -vuotiaille laskettelijoille ja lautailijoille. Kinoksessa harjoitellaan hyppimistä, reilaamista ja muuta kikkailua sopivan helpossa ja turvallisessa ympäristössä – eli kaikki kiinnostuneet mukaan. Kinos-keskukset ja aikataulut löydät täältä.

Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot löydät Ski.fi:n sivuilta.

 

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Freestyle innostaa nuoret mäkeen

Keskusuutiset

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu

Haluatko kokeilla ratalaskua, kiinnostaako freestyle?

Keskusuutiset