Pyhä 17.4.2024

Kansallinen tuomarikoulutus

Kansallinen tuomarikoulutus järjestetään kauden 22-23 aikana. Aikataulut ja infot TBA.

Ennen kurssille tuloa on käytävä World Snowboard Federationin maksuton, englanninkielinen online kurssi . Tämä kurssi on myös erittäin hyvä laskijoiden vanhemmille, seuravalmentajille ja ihan kisalaskijoillekin, vaikka itse tuomarin tehtävät eivät tässä vaiheessa kiinnostaisikaan. Kurssi auttaa ymmärtämään freestyle-lumilautailun tuomaroinnin perusperiaatteita.

Kansainvälinen tuomarikoulutus

Kansainvälinen hiihtoliitto, FIS, on julkistanut online koulutusalustan, jossa voi suorittaa kansainvälisiä tuomarointikursseja.

Tuomarointialusta ja lisätietoja: https://www.fis-edu.com/

Tuomaroinnin perusperiaatteet

Tuomarit arvioivat laskun toteutuksen, vaikeuden, korkeuden ja edistyneisyyden tuomarikriteerien mukaan. Suoritus arvioidaan useimmiten 0-100 pisteeseen. Lumilautailussa pisteet ovat suuntaa antavia ja lopullisesti aina sijoitus ratkaisee.

Tuomarointikriteereissä on viisi eri osa-aluetta, joita tuomarit suorituksesta arvostelevat. Nämä osa-alueet ovat: toteutus [execution], vaikeustaso [difficulty], ilma-aika [amplitude], vaihtelevuus [variety] sekä kehittyvyys [progression].

Toteutus [execution] koostuu kokonaisuuden hallinnasta, kuten ponnistuksen ajoituksen onnistumisesta, tempun kokonaisuuden suorittamisesta ilmassa, tempun tyylittelystä ja alastulon hallinnasta. Pisteiden menetyksiä aiheuttavat aikainen tai myöhästynyt ponnistus, lyhytaikainen tai muusta, kuin laudasta otettu grab (=ote kädellä) ja alastulon virheistä. Alastulossa laskijan tulee olla tasapainoisessa asennossa ja laudan tulee kulkea suoralla linjalla. Kaikki muut liikkeet tai vartalon lumikosketukset vähentävät pisteitä.

Vaikeustaso [difficulty] koostuu kierteiden määrästä, kierteiden suunnasta, pyörimisen kulmasta, grabistä (=ote laudasta) ja alastulon haastavuudesta, hypyn korkeudesta ja riskistä. Vaikeusastetta voi lisätä mm. useammalla grab-otteella, laskusuunnalla (normal/switch), kierteiden ja volttien yhdistelmillä sekä kierresuunnan vaihdolla.

Ilma-aika [amplitude] arvioidaan vauhdin, korkeuden ja parhaan alastuloalueen (sweet spot) mukaan. Pisteiden menetyksiä aiheuttavat matalat, lyhyet ja liian pitkät, yli alastulon hypyt.

Hyvä vaihtelevuus [variety] koostuu monipuolisuudesta kilpailulaskussa, eli useista eri tempuista ja grab-otteista. Vaihtelevuus todentaa, että kilpailija hallitsee monipuolisen valikoiman erilaisia temppuja eri otteilla.

Kehittyvyys [progression] kilpailun tasoon nähden tarkoittaa harvinaisia tai uusia temppuja. Kehittyvyyteen kuuluvat myös luovat tavat toteuttaa temput. Lisäpisteitä saa mm. kierteiden ajoitusta tai suuntaa muuttamalla ja grab-otteita lisäämällä tai yhdistämällä.

(Lähde: FIS Judges Handbook 2019/2020, 10-22)

Lisätietoja: tuomarointi@fsa.fi