Sappee 20.6.2024

Järvilehto paras suomalainen miesten MM-slopestylen karsinnoissa

Kalle Järvilehto Kuva: Antti Koskinen
t finaalista Georgiassa.

Georgian Bakurianissa avattiin lumilautailun maailmanmestaruuskisat suomalaisten osalta tänään miesten slopestylen karsinnoilla. Mukana kisoissa oli ensimmäiseen karsintaryhmään osallistuneet Mikko Rehnberg ja Kalle Järvilehto sekä toisen karsintaryhmän Valtteri Kautonen.

Ensimmäisessä ryhmässä Rehnberg kaatui molemmat laskunsa sijoittuen ryhmässä sijalle 20 ja lopputuloksissa 41:nneksi. Järvilehto sai toisen laskunsa pystyyn nousten viimeiselle finaaliin pääsevälle sijalle 8, mutta jäi lopulta ryhmässä kymmenenneksi ja lopputuloksissa kahdeksanneksitoista. Miesten karsintojen parhaat pisteet keräsivät ensimmäisessä ryhmässä Japanin Takeru Otsuka ja toisessa Yhdysvaltojen Chris Corning, kun kuusitoista parasta jatkoi maanantain finaaliin.

– Vähän tyhjä olo on nyt. Kolme päivää hirveässä kelissä koittanut hypätä ja suunnitella rania. Sitten sääennuste näyttää kisapäivälle hyvää keliä. Treeneissä oli tänään vähän pilvistä, mutta siinä pääsi laskemaan. Sitten tuli uusi yllätys, että reilit eivät luistaneet yhden yhtään. Minullakin oli poikittain menemisiä suunniteltuna, niin sai reilit vaihtaa ja kaikki energia meni siihen. Jouduin helpottamaan laskua aika paljon. Treeneissä en päässyt hyndätemppuja harjoittelemaan yhtään, että kisassa tuli sitten ensimmäinen täällä ländätty rani. Ihan naurettavaa hommaa taas. Maailmanmestaruuskisat ja jengi ottaa mahalleen ensimmäisestä reilistä, kun ei luista yhtään. En tiedä pitäisikö sen enää yllättää yhtään, että tämä on ihan naurettavaa hommaa, mutta aina se silti yllättää. On taas aika ärsyyntynyt olo, Järvilehto harmitteli.

Järvilehdon laskussa hyppyreiden temput olivat caballerial 1080, switch backside 1260 ja backside 1080. Hänen pisteensä olivat 64,83.

Mikko Rehnberg teki ensimmäisestä hyppyristä backside butterista caballerial 720 ja toisesta switch backside 1260, mutta sitä hän ei saanut pystyyn. Rehnberg sai pisteitä 28,10.

– Parit haastavat kelit oli treenipäivinä, niin tänään pääsi ensimmäisen kerran kunnolla testailemaan rataa, mikä oli kiva juttu. Treeneissä kulki ihan hyvin, mutta reilit eivät luistaneet yhtään, niin piti temput niihin vaihtaa. Ei viitsinyt riskeerata rania siihen, että menee poikittain ja tökkää. Ehkä vähän tylsät reilit mutta sain ne tehtyä. Vähän spessua alkuun ja sitten switch backside 1260 ja frontside 1440, mutta meni kahdesti etukautta ympäri ja jatketaan harjoituksia, Mikko Rehnberg kommentoi.

Valmennuspäällikkö Jussi Mononen oli tyytyväinen Järvilehdon ja Rehnbergin laskuihin, vaikka finaalipaikat jäivätkin tällä kertaa saamatta:

– Haastavien olosuhteiden vuoksi olemme päässeet laskemaan täällä hyvin vähän harjoittelemaan hyppyreitä. Tänään oli aamulla ihan hyvät treenit, tosin Mikko ja Kalle joutuivat miettimään kaiteet uusiksi. Mikon toinen lasku jo näytti hyvältä, mutta switch backside 1260 tuli vähän pitkäksi. Hän kuitenkin nautti laskemisesta, vaikkei rania ihan saatu kasaan. Kalle sai laskun päälle tiukassa paikassa ja osoitti olevansa kova luokan kisaaja. Se ei kuitenkaan riittänyt tänään finaaliin, mutta voi silti olla suoritukseensa ylpeä. Jatketaan tästä eteenpäin.

Toisessa karsintaryhmässä Valtteri Kautonen satutti itseään ensimmäisellä laskullaan, eikä voinut laskea toista kierrosta. Kautonen jäi tuloksissa sijalle 51.

MM-kisat jatkuvat suomalaisittain sunnuntaina naisten slopestylen karsinnoilla, joihin osallistuvat Carola Niemelä ja Telma Särkipaju.

Tulokset: https://medias3.fis-ski.com/pdf/2023/SB/6082/2023SB6082RLQ.pdf
1. Takeru Otsuka JPN 81,43
1. Chris Corning USA 80,60
2. Sven Thorgren SWE 71,93
2. Mons Roisland NOR 78,90

18. Kalle Järvilehto 64,83
41. Mikko Rehnberg 28,10
51. Valtteri Kautonen 9,13

MM-kisojen aikataulu suomalaislajeissa:

26.2. 8:00-10:00 naisten slopestylen karsinnat (ei lähetystä – seuraa IG @lumilautaliitto)
27.2. 10:55-13:05 slopestylen finaali (LIVE: Yle Areena & Yle TV2)
4.3. 7:30-15:15 big airin karsinnat (ei lähetystä – seuraa IG @lumilautaliitto)
5.3. 10:45-13:30 big airin finaali (LIVE: Yle Areena & Yle TV2 11:55)

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.