Ylläs 12.4.2024

Järvilehto seitsemäs ja Rukajärvi kahdeksas maailmancup-avauksessa

Kalle Järvilehto.
Sveitsin Churissa aloitettiin maailmancup big airilla.

Toistakymmentä tuhatta ihmistä oli saapunut Churiin seuraamaan lumilautailun maailmancupin avausta, joka vedetiin telineessä lasketussa big airissa. Finaalissa nähtiin kaksi suomalaista, joista karsinnat voittanut Kalle Järvilehto laski seitsemänneksi ja Enni Rukajärvi kahdeksanneksi. Kisan voitot menivät Japaniin: naisissa Reira Iwabuchille ja miehissä Takeru Otsukalle.

Karsinnoissa Kalle Järvilehto onnistui heti ensimmäisellä hypyllään, ja sai backside 1620 tailgrabistaan karsintojen parhaat pisteet. Ensimmäisessä miesten karsintaryhmässä laskenut Rene Rinnekangas ei saanut kumpaakaan hyppyään pystyyn, ja Kallen kanssa toisessa hypännyt Mikko Rehnberg kaatui ensimmäisen hyppynsä eikä saanut toisesta switch backside 1260:stä riittävästi pisteitä jatkoa varten. Rinnekankaan sijoitus oli 30. ja Rehnbergin 20.

Naisten karsinnoissa sekä Enni Rukajärvi että maailmancupin ensikertalainen, seinäjokinen Telma Särkipaju kaatuivat ensimmäiset hyppynsä. Toisella kierroksella kumpikin onnistui: ensin Rukajärvi veti caballerial 720 nosegrabin ja sai riittävät pisteet finaaliin, ja sitten Särkipaju teki hienon backside 720:n. Valitettavasti Telman pisteet eivät kuitenkaan riittäneet jatkoon.

Finaalissa Rukajärvi yritti kahdella ensimmäisellä kierroksella caballerial 1080:tä, mutta ei saanut sitä pystyyn. Kolmannella hän onnistui backside 720:ssä, mutta kun kahden tempun pisteet laskettiin yhteen eivät pisteet korkealle riittäneet.

– Pitkä päivä ja all in. Tällä hetkellä takki aika tyhjä. Karsinnat oli jo aika haastavat: telinehyppyri on aina telinehyppyri. Kuitenkin aivan fiilis, että caballerial 720:llä pääsi finaaliin. Harmi ettei Telma päässyt. Kun se ländäsi hyppynsä olin varma, että päästään yhdessä laskemaan finaaleja. Toivottavasti ensi kerralla. Telma veti kyllä tosi hyvin ja on ollut fiilis katsoa sen meininkiä niin Hintertuxin leirillä kuin täälläkin. Hiton kovaa tekemistä, että tästä on hyvä Telman jatkaa. Finaaliin itse lähdin testaamaan temppuja. En ole vielä yrittänyt isoja temppuja, joten treeneissä keskityin niiden kokeilemiseen, mutta tällä kertaa ne eivät tulleet kisassa päälle. Olisihan se ollut kiva saada temput päälle, mutta ihan hyvä fiilis kaikin puolin ja hauskaa laskea. Tästä on hyvä jatkaa etipäin, Rukajärvi kommentoi.

Kalle Järvilehto sen sijaan sai toisella kierroksella backside 1620:n pystyyn kaaduttuaan ensimmäisellä, mutta kolmannella kierroksella yritetty switch backside 1620 jäi vajaaksi. Näin ollen hänelläkin tuloksena oli yksi pystyssä pysytty temppu.

– Ekalla kierroksella oli vähän liikaa intoa nokalla, enkä saanut tarpeeksi killissä sitä pyörittyä. Tokalla sain rauhoitettua mieltä ja sain backside 1620:n alas. Sitten Renen kanssa puhuttiin, että samma på svenska, mutta ei ihan riittänyt ilma switch backside 1620:een. Otin siinä vähän turpaan, lauta paskaksi ja doping-testiin. Eipä siinä muuta sitten. Voittoa lähdettiin hakemaan, mutta se ei nyt tullut kohdilleen. Mulla oli sellainen olo, että olisin pystynyt sen tekemään, mutta oli aika hankala hyndä. Nyt ei ihan osunut kohdilleen, mutta vielä se tulee, Kalle Järvilehto kommentoi.

Telma Särkipaju avasi maailmancup-uransa hienosti. Haastavassa telinehyppyrissä ensimmäisessä maailmancup-startissaan hän sijoittui sijalle 13:

– Päällimmäisenä fiiliksenä on hyvät fiilikset. Kiva että ländäsin edes jotain, mutta vähän jäi hampaankoloon ettei mennyt suunnitelmien mukaan. Backside 900 piti tehdä, mutta kun ensimmäisen kaaduin niin päätin saada edes jotain päälle. Oli hauska laskea eikä telinehyppyristä vetäminen ollut sen kummempaa kuin muistakaan hyppyreistä. Siinä se menee kuin kaikki muutkin. Toki oli vähän totuttelemista vauhtien kanssa, ja siksi eka hyppy menikin vähän pitkäksi. Nyt lähden kisojen jälkeen takaisin Rukalle, Särkipaju kommentoi.

Ensimmäistä kertaa lumilautailun maailmancupissa valmennuspäällikkönä toiminut Jussi Mononen oli toiminnasta mykistynyt:

– Aivan uskomaton päivä ja finaali. Enni ja Kalle laittoivat molemmat kaiken peliin. Eivät lähteneet hakemaan mitään fis-pisteitä vaan voittoa haettiin. Lähellä oli Kallella jättipotti, ja Ennillä caballerial 1080 lähti hyvin. Pienestä oli finaalipaikka Renelläkin kiinni, ja onneksi pannuista selvittiin säikähdyksellä. Mikko pisti myös hyvän taistelun, mutta ei ihan saanut switch backside 1440:ntä kunnolla pyörimään. Telma veti upean debyytin, ja näin sinivalkoisin silmälasein katsottuna oli selvä peli, että olisi finaalissa kuulunut olla. Se ei kuitenkaan ole olennaista vaan se, että Telma oli vetojensa jälkeen onnellinen ja halua riittää.

Maailmancup jatkuu seuraavaksi Edmontonissa 9.-10. joulukuuta.

Tulokset, miehet: https://medias1.fis-ski.com/pdf/2023/SB/6100/2023SB6100RLF.pdf

1. Takeru Otsuka JPN 166,50
2. Ruki Tobita JPN 140,00
3. Nick Puenter SUI 125,50

7. Kalle Järvilehto 100,00
20. Mikko Rehnberg 66,00
30. Rene Rinnekangas 35,00

Tulokset, naiset: https://medias2.fis-ski.com/pdf/2023/SB/6099/2023SB6099RLF.pdf

1. Reira Iwabuchi JPN 180,75
2. Anna Gasser AUT 164,75
3. Jasmine Baird CAN 131,25

8. Enni Rukajärvi 78,75
15. Telma Särkipaju 55,00

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.