Sappee 20.6.2024

Lumilautailun superviikot meneillään

Kuva: Niko Häggman
Kauden päätapahtumien lisäksi starttaa uusittu Suomi cup.

Tuleva viikonloppu tuo lumilautailua monipuolisesti tullessaan. Viikonloppuna tarjolla on X Games, nuorten talviolympialaiset ja Suomi cupin avaus. Ensi viikolla heti perään kisataan Mammothissa slopestylen maailmancupissa ja Pyhällä paracrossin maailmancupissa sekä Eurooppa cupissa.

Yksi kauden isoimmista tapahtumista on laskijoiden suuresti arvostama X Games, johon Suomesta osallistuu niin slopestylessä, big airissa kuin videokilpailussakin mitaleita ottanut Rene Rinnekangas. Hän on Aspeniin saanut kutsun slopestyleen ja big airiin.

– Rene on asemoinut itsensä loistavaan asemaan lumilautamaailmassa saaden X Gamesiin kutsun myös tänä vuonna. Pelkkä kutsu on jo itsessään iso juttu, mutta Renellä kulkee lasku tällä hetkellä tosi hyvin, joten toki Aspenista voidaan myös odottaa mitä tahansa. On hienoa nähdä, että työ maajoukkueen parissa tuottaa tulosta, ja olemme saaneet jo tälle kaudelle laskijoille heidän uransa parhaita tuloksia sekä uusia temppuja, kuten Kallen (Järvilehto) viides sija Laaxista osoittaa. Maajoukkueen ilmapiiri on nyt loistava ja yhdessä saamme puskettua toimintaa hienosti eteenpäin. Erik (Jurmu) on startannut hienosti Koreassa ja mielenkiintoista nähdä, ketä uusia laskijoita mukaan nousee tänä kautena Suomi cupista, päävalmentaja Jussi Räsänen kommentoi.

Lisäksi tällä viikolla kilpaillaan nuorten talviolympialaisissa Koreassa. Sinne Suomesta kisaamaan on lähtenyt yksi maajoukkueen tämän kauden tulokkaista, Erik Jurmu Nokialta, joka otti viime yönä slopestylessä seitsemännen sijan. 2007 vuonna syntynyt Jurmu on menestynyt aiemmin hienosti nuorten kisoissa ottamalla muun muassa kansainvälisen nuorten kilpailukiertue World Rookie Tourin kisoista useampia mitaleja. Korean Gangwanissa laskettavissa nuorten olympialaisissa Jurmu osallistuu slopestyleen ja big airiin.

– Oli aika rento ja hyvä fiilis lähteä laskemaan finaalia. Ensimmäinen rani meni ihan suunnitelmien mukaan, sain vähän paremman reilitempun pistettyä ja samat temput loppurataan kuin karsinnoissa. Sitten halusin vähän viimeiseen hyndään kiristää ja se ei oikein tänään tehnyt mun kanssa yhteistyötä. Oli aika tuttu temppu, mutta tänään ei onnistunut. Silleen siitä jäi vähän huonot mietteet, mutta olisi paljon huonomminkin voinut mennä ja oon ihan iloinen omaan suoritukseen, Jurmu kertoo.

Suomi cup käynnistyy

Kotimaassa kansallinen kilpailukiertue Suomi cup starttaa tällä viikolla Iso-Syötteellä. Uusitulla kiertueella on palattu takaisin nimeen, joka sillä oli vielä 2000-luvun alussa. Suomi cup palaakin isompana kuin koskaan, sillä osallistujia on Iso-Syötteelle tulossa yli 20 % enemmän kuin viime kaudella.

Muita tulevia tapahtumia lumilautailussa ovat ensi viikolla kisattava maailmancupin kilpailu Mammothissa sekä Pyhällä laskettavat paralumilautailun maailmancup- ja Eurooppa cup -kilpailut. Mammothille kisaamaan lähtevät Kalle Järvilehto ja Telma Särkipaju, jotka molemmat ottivat upeat startit slopestylen maailmancupiin viime viikolla Laaxissa. Järvilehdon viides ja Särkipajun yhdeksäs sija olivat heidän uransa tähän asti parhaat sijoitukset slopestylen maailmancupissa.

Paralumilautailua Pyhällä jo vuodesta 2017

Pyhän paracrossin maailmancup ja Eurooppa cup tuovat inklusiivisuutta suomalaiseen talviurheilumaailmaan jo seitsemättä vuotta peräkkäin. Pyhän kisa on lajeissa tänä kautena ainut arvokisa Pohjoismaissa. Kisaradan suunnittelusta vastaa paralympiavoittaja Matti Suur-Hamari, joka myös valmentaa lumilautaliitossa.

60 laskijaa 17 maasta ympäri maailman Japania, Brasiliaa ja Australiaa myöten tulee kisaamaan Pyhän maisemiin. Laskijoiden parissa erittäin kiitelty kisa on yksi lajin vuoden kohokohtia, joten ennen kisaa useat laskijat tulevatkin paikalle myös crossileirille harjoittelemaan myös tulevia arvokisoja silmällä pitäen.

Toiminnanjohtaja Annukka Vassoney on alkaneeseen kauteen erittäin tyytyväinen:

– Lumilautaliiton toiminta on lähtenyt liikkeelle tällä kaudella jokaisella saralla nousujohteisesti. Muutokset mitä olemme viime vuoden aikana tehneet ovat alkaneet tuottaa tulosta niin kisarintamalla kuin ruohonjuuritasollakin. Harrastajamäärät ovat kasvussa, tapahtumiin hakeutuu enemmän osallistujia ja lumilautailu kiinnostaa entistä useampaa. Olen äärimmäisen tyytyväinen tiimiimme, ja odotan innolla mitä kaikkea saamme vielä tällä kaudella aikaiseksi, Vassoney kommentoi.

Kisojen aikataulut:

X Games
27.1. Big air
28.1. Slopestyle
Lisätietoja: https://www.xgames.com/

Suomi cup Iso-Syöte
27.1. Slopestyle
28.1. Rail jam
Lisätietoja: https://www.ski.fi/suomi-cup-iso-syote/

Nuorten talviolympialaiset
25.1. Slopestyle
27.1. Big air karsinnat
28.1. Big air finaali

Mammoth maailmancup
31.1. Slopestyle karsinnat
2.2. Slopestyle finaali

Para maailmancup Pyhä
6.2. Maailmancup & Eurooppa cup, ensimmäinen kisa
7.2. Maailmancup & Eurooppa cup, toinen kisa

Maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Ruka, SkiOne ja Kuoma.
Pyhän paracrossin viralliset kumppanit ovat Pyhä ja Toyota.

Suomi cup Iso-Syötteen viralliset kumppanit ovat Iso-Syöte, Blue Tomato, Kuoma ja Burton.