Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Pyhällä kisataan jälleen paralumilautailun maailmancupia – viime vuodesta dokumentti ulkona

Kuva: Jani Kärppä
Pyhän maailmancup järjestetään tänä kautena helmikuussa.

Katso dokumentti:

Pyhällä kilpaillaan jälleen jo vuodesta 2017 jatkunut paralumilautailun maailmancup. Maailman parhaat paralumilautailijat kokoontuvat Pyhälle laskemaan crossia maailmancupissa mutta myös Eurooppa cupissa. Kisa lasketaan 5.-7.2.2024, mitä ennen joukkueet kokoontuvat paikalle treenaamaan tulevaa kautta varten.

Paralumilautailuyhteisö on erityinen, ja Pyhän kisalla on heille erityinen merkitys. Siitä syystä niistä tehtiin viime vuonna Pyhällä lyhytdokumentti, joka on nyt ilmestynyt. Dokumentissa käydään läpi, mikä tekee yhteisöstä niin lämpimän, vaikka he kisaavatkin täysillä mestaruuksista vieri vieressä ja mikä tekee Pyhästä heille niin tärkeän paikan. Dokumentin on kuvannut lappilainen valokuvaaja-videokuvaaja Simo Vilhunen.

Pyhällä sen ensimmäisestä kisasta lähtien mukana ollut, tällä hetkellä vielä tanssiparketeilla viihtyvä paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari on saapumassa Pyhälle toistamiseen ilman kisaliiviä:

– Mahtavaa päästä takaisin Pyhälle ja uudessa roolissa. Lämmittää sydäntä, että homma Pyhällä jatkuu ja keskus haluaa panostaa paralumilautailun maailmancupiin vuosi toisensa jälkeen. Ensimmäisestä vuodesta saakka paralumilautailuyhteisö on ottanut Pyhän omakseen ja tulee innoissaan sinne kisaamaan ja treenaamaan. Sillä on erityinen paikka paralumilautailulle. Nyt kun oma kisaliivi on naulakossa on hienoa päästä jatkamaan sitä sitten eri roolissa. Viime vuonna otin maistiaisia Juha Guttormin (Matin entinen valmentaja) kanssa radan rakentamisesta sekä suunnittelusta ja otin Juhalta oppia. Nyt tänä vuonna jatketaan sitä työtä mikä viime vuonna aloitettiin. Minulle on tärkeää, että pääsen olemaan kisan järjestämisessä mukana ja saan antaa niitä asioita eteenpäin mitä itse sain Pyhältä ja kaikilta minua tukeneilta, ja että laskijoilla olisi hyvät ja sopivan haastavat olosuhteet. Sitä yritän omalla panoksellani tuoda, Suur-Hamari kertoo.

Maailmaa ristiin rastiin kisojen merkeissä kiertäneellä Suur-Hamarilla ei ole Pyhästä kuin hyvää sanottavaa. Hän uskoo, että tästä vuodesta tulee erityisen kova: onhan seuraavat paralympialaiset jo laskijoilla tähtäimessä. Suur-Hamarilla on myös pieni haaste mielessä, vaikkei se mitään comebackia tarkoittaisikaan.

– Vuosi toisensa jälkeen Pyhällä on ollut äärimmäisen mahtavat kisat, eikä Milanon kisoihinkaan ole enää niin pitkä matka. Tiimit varmasti katsovat jo sinne, ja nämä kisat ja treenit ovat tärkeitä sinne mennessä. Nälkäisiä laskijoita on tulossa, ja innolla seuraan heidän toimintaansa ja ehkä jopa lähden heitä haastamaankin. Aika näyttää, jos sitä ottaisi pari treeniheattia poikien kanssa. Se olisi ihan mahtavaa. Sen silti sanon, että älkää mulle missään nimessä mitään kisaliiviä antako. Yritetään pysyä kisan aikana radan reunalla. Fiiliksissä yhtä kaikki tulevasta kisasta ja että homma Pyhällä jatkuu.

Pyhän paramaailmancupin 2023 yhteistyökumppanit olivat Pyhä, Renta ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Tapahtumaa tuottaa Soul Productions yhteistyössä Lumilautaliiton kanssa.