Sappee 13.7.2024

Satu Järvelä valittiin uudelleen World Snowboard Federationin presidentiksi

Kuva: Simo Vilhunen
Kansainvälisen lumilautailun kattojärjestön ylin pesti pysyy Suomessa.

Viimeiset neljä vuotta World Snowboard Federationin presidenttinä toiminut Satu Järvelä on valittu jatkokaudelle. Uusintaäänestys valinnasta venyi syksyyn, kun WSF:n kevään Liettuan kokous peruttiin Ukrainan sodan vuoksi ja siirrettiin syksylle Sveitsiin.

Muun muassa Enni Rukajärven ja Telma Särkipajun managerina toimiva Järvelä mietti tarkasti, haluaako hän vielä olla ehdolla:

– Mietin tosi paljon kesällä, onko minulla enää annettavaa. Oli aika raskas nelivuotinen. Nyt kun saimme selkeät sävelet, niin tuntuu hyvältä jatkaa. Ilmoitin, että olen käytettävissä seuraavan kauden, mutta en haluaisi olla neljää vuotta. Minut äänestettiin jatkamaan ainakin tämän kauden ja mahdollisesti seuraavan. Menossa on siirtymävaihe, sillä meillä vaihtuu useampi avainhenkilö lähiaikoina. Muutosten jälkeen minulle siirtyvät naisten ja vähemmistöjen projektit, Järvelä kertoo.

World Snowboard Federation yhdistyi neljä vuotta sitten Ticket To Riden kanssa, jolloin itsenäiset kansainväliset kisat sekä ruohonjuuritason toiminta menivät saman katon alle. Nyt kuitenkin tilanne on hyvin erilainen lumilautailussa kuin silloin:

– Lumilautamaailma on muuttunut paljon. Kun WSF ja TTR yhdistyivät oli tosi paljon itsenäisiä kisoja, mutta enää ei ole kuin muutama. Nyt meidän pitää muuttaa struktuuriamme. Pysymme tulevaisuudessa samana, mutta keskitymme selkeämmin muutamaan isoon asiaan vuosittain. Uuden WSF:n ensimmäiset neljä vuotta menivät pitkälti FIS:n ja WSF:n sopimusten yksityiskohdissa, jonka keskustelut oli aloitettu jo WSF:n ja TTR:n yhdistymisen aikaan. Meidän työ on tällä hetkellä juniorityö, amatöörit ja projektien kehittäminen, ja FIS:llä on kärkitason laskijat sekä olympialaiset, Järvelä valaisee.

Toisin kuin useimmat WSF:n hallituksen jäsenet, Satu Järvelä ei edusta mitään liittoa. Hänen työnään presidenttiyden lisäksi on muun muassa managerointi sekä tapahtumien ja leirien järjestäminen. Lumilautaurallaan Järvelä on osallistunut olympialaisiin, ja hän on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut maailmanmestaruuden lumilautailussa. Tavoitteet WSF:llä ovat korkealla:

– Yhtenä WSF:n tavoitteena on saada lumilautailun kokeiluympäristö Riglet Parkiin miljoona lasta maailmassa. Tarkoitus on saada intoa liikkumiseen sekä tuntumaa lumeen. Tarkoitus ei myöskään ole ohjata lapsia kauas laskemaan, vaan lähikeskuksessakin voi edullisesti harrastaa. Lisäksi projekteistamme mainittakoon Safe Shred, joka on ihan pioneerityötä urheilumaailmassa. On tärkeää opettaa nuorille, mikä on sopivaa ja mikä ei. Tärkeää on säilyttää lajissamme meidän rento kulttuuri, mutta huolehtia lajista myös kun mennään kisakentille. Silti, tässä on paljon muutakin kuin kisaaminen, ja sitä yhteisöllisyyttä ja yhteisöä haluamme vaalia.

Presidenttinä Järvelällä on merkittävä rooli lumilautailussa kansainvälisesti, ja vaikkei hän aio toimessa enää montaa kautta olla, nähdään hänet vielä pitkään lumilautailun parissa:

– Vaikka en olisi enää missään hallitustoimessa, tulen aina tekemään töitä lumilautailun puolesta. Hyvillä mielillä jatkan nyt presidenttinä. Jos ei olisi näin hyvin kehitettyä jatkosuunnitelmaa, niin en olisi jatkanut.