Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Viimeinen karsintarypistys olympialaisiin alkaa

Kuva: Antti Koskinen
Kolme slopestyle-kisaa sinetöi paikat Pekingiin. Suomella vielä mahdollisuudet kasvattaa laskijamäärää.

Pekingin olympialaisiin on vielä yli kuukausi, mutta sitä ennen ehtii tapahtua lumilautailussa vielä paljon. Ennen kuin lopulliset maapaikat kisoihin lukitaan, on maailmancup-kalenterissa vielä kolme karsintakilpailua. Maapaikkoihin vaikuttavia slopestyle-kisoja lasketaan Calgaryssa, Mammothilla sekä Laaxissa, johon karsinta päättyy.

Tällä hetkellä suomalaisista paikkansa kisoihin ovat varmistaneet Rene Rinnekangas, Enni Rukajärvi ja Kalle Järvilehto, jotka Suomen Olympiakomitean hallitus joukkueeseen maanantaina nimesi. Lisää paikkoja kuitenkin hamutaan.

Calgaryssa naisista laskemassa on Carola Niemelä, Mammothilla Niemelän lisäksi laskee Eveliina Taka ja Laaxissa Niemelän seurana on Enni Rukajärvi. Miehistä Mikko Rehnberg, Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto laskevat kaikki kolme kisaa. Tällä hetkellä kolmenkymmenen parhaan joukkoon ja maapaikan ansaitsemiseen on mahdollisuus Carola Niemelällä ja Mikko Rehnbergillä. Niemelä on tällä hetkellä rankingissa sijalla 32 ja Rehnberg 59. Päävalmentaja Antti Koskinen uskoo ainakin Niemelän mahdollisuuksiin:

– Carolalle pitäisi riittää perus suoritus. Kun hän laskee tasolleen, niin uskon, että sieltä saadaan riittävät sijoitukset top 30:een ja toiseen maapaikkaan naisissa. Mikolla tilanne on vähän kinkkisempi. Piste-eroa top 30:een on aika paljon, joten voi sanoa, että Mikolla pitäisi osua todella hyvin kohdalleen, jotta riittävä nousu tapahtuisi. Joka kisassa pitäisi laskea finaaliin ja mielellään lähelle top vitosta. Toki vielä teoreettiset mahdollisuudet on olemassa. Mikolla on sellaisia temppuja, joita tarvitaan podiumille asti, mutta nyt pitäisi saada kolmesti peräkkäin todella hyvä onnistuminen aikaiseksi. Se on kieltämättä vaikeaa.

Luvassa on poikkeuksellisen kiivas vuodenvaihde, ja maajoukkueen joulutauko jää tällä kertaa totuttua lyhyemmäksi:

– Tulee tässä rankka rypistys olemaan. Vedämme kolme viikkoa kisoja putkeen, joulun pyhät jäävät kesken ja uudet vuodet vietetään Calgaryssa. Yleensä olemme saaneet joulun ajan vetää henkeä ennen kevään kisakoitosta, mutta nyt mennään kovennetulla aikataululla. Lisäksi on tiukkoja siirtymiä paikoista toiseen, ja jotta päästään homma läpi, niin lentoaikojen sun muiden pitää natsata, Koskinen pohtii.

Itse laskijoiden suhteen ei kuitenkaan huolta ole:

– Laskemisen puolesta ei ole hätää. Mikko on käynyt hakemassa Keski-Euroopasta tuntumaa ja laskee Rukalla loppuajat. Rene veti Dew Tourin läpi ja oli siellä todella lähellä jättipottia. Kalle on hakenut Italiasta patjalta apuja uusiin temppuihin, ja Kalle on laskenut muutenkin tosi hyvin koko kauden. Carolastakaan ei ole huolta: hän on mennyt koko ajan eteenpäin ja vaikuttaa olevan hyvässä kondiksessa. Nyt vain täytyy saada vibat kohdilleen ja hiihdettyä oma hiihto kisoissa. Se kantaa meitä pitkälle ja korkealle, ja voimme olla taistelemassa finaalipaikoista ja jopa mitalisijoista.

Viimeiset karsintakilpailut:
30.12.-1.1. Calgary, Kanada (slopestyle)
6.-8.1. Mammoth, Yhdysvallat (slopestyle)
14.-15.1. Laax, Sveitsi (slopestyle)

Kisat näytetään suorana Ylen kanavilla.

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.