Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Alppihiihdon junioreiden maailmanmestaruuskilpailut alkavat – Suomen edustusjoukkueella kauden kohokohta käsillä


Suomen edustusjoukkue aloittaa kisarupeaman Bulgarian Banskon alppihiihdon junioreiden maailmanmestaruuskilpailuissa. 

Koronasta johtuen jokaisen maan osallistujamäärää rajoitettiin radikaalisti.Tänä vuonna Suomen edustusjoukkueeseen nimettiin 3 miestä ja 2 naista: Elian Lehto (Santa Claus Ski Team), 20, Turo Torvinen (Santa Claus Ski Team), 20, Jaakko Tapanainen (GrIFK Alpine), 19, Erika Pykäläinen (Hyvinkään Slalomseura Sukkula), 19, ja Charlotte Henriksson (GrIFK Alpine), 18. 

Junioreiden MM-kilpailut ovat kaikille joukkueessa urheileville kauden päätavoite. Joukkueesta uhkuu kokemusta, mutta myös mukaan mahtui ensikertalaisena Charlotte Henriksson, 18. Henrikssonille kuluva kausi on toinen FIS-tasolla ja edessä on uransa ensimmäiset arvokilpailut. 

– MM- kilpailut ovat minulle ensimmäinen arvokisapaikka FIS:ssä ja olen ihan superinnoissani. Olen iloinen, että minulle on annettu kisapaikka ja aion varmasti yrittää kaikkeni kisoissa.  

Vaikka Henriksson tiedostaa, että taso tulee olemaan kovempi kuin koskaan aiemmin on nuorella alppihiihtäjättärellä pysynyt jalat maassa. 

– Kisat ovat varmasti kovatasoisemmat kuin missä olen aikaisemmin ollut. Tavoitteena on tehdä omalla tasolla niin hyvä suoritus kuin pystyn. Lähden aina voittamaan kisoissa, enkä ole muuttamassa ajatustapaani Banskossa. Kisoissa selviää sitten, mihin taidot tällä hetkellä riittää, sanoo Henriksson. 

Super-G avaa MM-kilpailut

Ensimmäisenä kisapäivänä, tänään keskiviikkona, vauhtiin pääsevät super-G:ssä Suomen joukkueen mieskolmikko: Elian Lehto, Turo Torvinen ja Jaakko Tapanainen. 

Nuorten Olympialaisissa sekajoukkuekisassa kultaa voittanut Jaakko Tapanainen on hyvillään uransa kolmansista arvokisoista. 

– Järjestelyt ovat toimineet paikan päällä ja tänään oli hyvät treenit kisarinteillä. Huomenna sitten vaan kovaa vetämistä. 

Suomen maajoukkueessa laskeville Elian Lehdolle ja Turo Torviselle MM-kilpailut ovat kauden tärkein päätavoite. Kaksikolle kausi on ollut tähän asti nousujohteinen miesten maajoukkueen päävalmentaja Osi Inglinin valmennuksessa. 

– Kausi on mennyt progressiivisesti ja olemme menneet laskemisessa huomattavasti eteenpäin. 

Lehto painottaa, että kehitys on tapahtunut isossa kuvassa eikä niinkään keskittynyt yksittäisiin lajeihin. Lehto on kuitenkin realistinen ja muistuttaa, että maailman terävimpään kärkeen on vielä matkaa, joten tavoiteltavaa ja tekemistä riittää. 

– Olemme harjoitelleet monipuolisesti ja tasapainoisesti kaikkea: vauhtilajeja, tekniikkalajeja ja muita tukevia oheistreenejä, mikä on tehnyt harjoittelusta ja kehityksestä nousujohteista.  Voin puhua varmasti Turonkin puolesta, että olemme valmiita kisaamaan. Koen, että minulla on paljon annettavaa urani neljänsissä arvokisoissa, kommentoi Lehto. 

Torvinen komppaa Lehdon sanoja. Torviselle kilpailut ovat uransa viidennet arvokilpailut. 

– Mitalit ovat aina arvokisoissa tavoitteena. Vaikka arvokisat ovatkin ja mitaleita jaetaan, niin silti kisat siinä missä muutkin, muistuttaa Torvinen. 

Suomen edustusjoukkueen kilpailuohjelma: 

03.03. Super-G, klo 11:00 / M

04.03. Giant Slalom / M 

05.03. Slalom / M 

08.03. Super-G / W

09.03. Giant Slalom / W  

10.03. Slalom / W  

Seuraa kilpailuja livestreamstä!