Sappee 20.6.2024

Elian Lehto Sveitsin Eurooppa Cup -joukkueen matkaan

Vauhtilajeihin keskittyvä rovaniemeläinen alppimaajoukkueen laskija Elian Lehto (22) harjoittelee ja kilpailee jatkossa Sveitsin vauhtilajien Eurooppa Cup -joukkueen mukana.

”On hienoa, että Elian on saavuttanut tason, jolla avautui mahdollisuus yhteistyöhön Sveitsin kanssa. Suomella ei ole omaa vauhtilajeihin keskittyvää joukkuetta. On yleistä, että pienet maat tekevät yhteistyötä suurempien kanssa. Saimme sveitsiläisten kanssa sopimuksen yhteistyöstä ja nyt Elian pääsee harjoittelemaan ja kilpailemaan erinomaisessa valmennuksessa sekä huippu olosuhteissa”, taustoittaa Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen. 

Lehto on tohkeissaan mahdollisuudesta treenata Suomen maajoukkueen jäsenenä Sveitsin joukkueen mukana. 

Ihan uskomaton fiilis. Ensimmäiset kolme päivää on nyt takana ja ne on olleet parhaat jäätikkötreenipäivät minun elämäni aikana. Joukkueen valmentajana on syöksylaskun maailmanmestari vuodelta 1991 Franz Heinzer. Olen päässyt joukkueeseen hyvin messiin ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Harjoituspaikat olleet parhaat mahdolliset, koska Sveitsissä ollaan.

Tositoimiin Lehto pääsee ensi viikolla, kun vauhtilajien maailmancup alkaa Sveitsin Zermatissa 26.-30.10. Tosin alueella pitkään vallinnut lämmin sää langettaa peruuntumisen uhkakuvia kisajärjestäjien ylle. 

Elian Lehdosta Sport Fund -urheilija

Elian Lehto on huippu-urheilu-urallaan ammattilaisuuden kynnyksellä. Täysipäiväiseksi ammattilaiseksi siirtymistä jouduttaakseen hän on tehnyt osakassopimuksen  Sport Fund I Ky:n kanssa. Urheilijaosakeyhtiöön Sport Fund sijoittaa 100 000 euroa neljän vuoden ajanjaksolle. Vastineeksi Sport Fund saa urheilijaosakeyhtiön osakkeista 40%. Sijoitushorisontti on 10 vuotta. Yhteistyö on muutakin kuin rahaa, kertoo Sport Fundin salkunhoitaja Jyrki Louhi. 

Pääomasijoitustermein olemme aktiivinen sijoituskumppani. Sport Fund pitää huolta urheilijasta, eli sijoituksestaan. Yhtiökumppanina haluamme auttaa urheilijaa päätöksenteossa. Me emme valmenna tai manageroi, mutta voimme arvioida valmentautumista ja hyödyntää valmennuksen asiantuntijoita verkostossamme. Joskus tarvitaan lääkäreitä, verikokeita, testaamista, viestintää tai psykologeja. Olennaista urheilijalle on terveet harjoittelupäivät oikeassa ympäristössä ja laadukkaassa valmennuksessa.

Aikaa ja rauhaa

Pitkäjänteinen rahoitusmalli tuo urheilijalle mielenrauhaa, sillä palkintorahat, OKM:n tuet ja kumppanuudet tehdään pääsääntöisesti vuodeksi kerrallaan. 

Se aiheuttaa usein kiirettä ja poukkoilua, kun joka vuosi tulostaso pitäisi olla korkealla. Sport Fund haluaa olla yhtiökumppani vuoteen 2030 asti. Siinä ajassa on mahdollista tehdä rauhassa pohjatyötä, joka taas mahdollistaa hyvinkin progressiivisen kehityksen. Jos urheilijan perustoiminta on laadukasta, niin se näkyy urheilijayhtiön kannattavuudessakin.” 

Sport Fund rahaston kohderyhmä urheilijoissa ovat 16–22-vuotiaat kansainväliselle huipulle pyrkivät yksilöurheilijat. Rahaston avulla urheilija voi keskittyä urheiluun. Merkittävä painopiste Sport Fund:n urheilijavalinnoissa on urheilijan henkinen ja fyysinen kehityspotentiaali. 

Meillä on hyvin monipuoliset kriteerit. Emme etsi suurimpiä tähtiä, mutta tietty perustaso pitää olla: Oman ikäluokan huippujen tasolla ja lahjakkuutta lajiin. Olemme seuranneet Eliania useamman vuoden, vuodesta 2017 alkaen. Päätös yhteistyöstä ei ollut hätiköity, urheilijana hän soveltui meille hienosti. Hän on nyt löytänyt itsensä päämäärätietoisena urheilijana ja hän on avoin, yhteistyökykyinen sekä tiedon haluinen.

Ymmärrystä kokonaisuudesta 

Osakassopimus on pitkä paperi, urheilijan pitää ymmärtää mihin ryhtymässä. Kyseessä on vastikkeellinen pitkäjänteinen yhteistyösopimus, johon ei riitä pelkästään sen hetkinen tulostaso. Vauhtilajien laskijoita Suomesta nousee harvoin, mikä teki Lehdosta erityisen kiinnostavan Sport Fund:n näkökulmasta. 

Oikeita asioita tekemällä voi suomalainenkin urheilija saavuttaa suuria tavoitteita, jopa miesten syöksyssä. Syöksylasku on alppihiihdon kuninkuuslaji, joka itsessään herättää niin paljon kunnioitusta, että jo tällaisessa projektissa mukana olo on merkityksellistä. Hienoa, että saamme olla yhteistyössä Ski Sportin, Swiss Skin ja muiden Elianin tukijoiden kanssa rakentamassa Elianin matkaa huipulle. Ski Sportilla on paljon osaamista alpista ja nyt saadaan Sveitsistä lisää vauhtilajiosaamista.

Urheilijaa ei jätetä urheilu-uran jälkeenkään. 

”Ehdottomasti uskotaan, että urheilijan suurimmat hyödyt Sport Fund -kumppanuudesta on opit ja ymmärrys yrittäjyydestä. Yrittäjyys on mielentila, se on suunnittelua ja hetkessä elämistä, mutta se on myös hyvää hallintoa, myymistä, laskuttamista, verojen maksamista jne. Ymmärrys urheilijan oikeudellisesta asemasta on myös tärkeää, että voidaan edes pohtia verotusta ja eläketurvaa. Yksilö huomioiden yritetään perehdyttää urheilijaosakasta näihin asioihin ja kannustetaan oppimaan urheilijan ammattiin liittyviä asioita kuten fysiologiaa, psykologiaa, ravitsemusta, markkinointia, brändäystä jne. Urheilijan ura kehittää määrätietoisuutta ja paineensietokykyä, mutta yhtä lailla annamme konkreettisesti tietoa siitä mitä tarkoittaa peruskestävyys, urheilijan brändi, lähdevero, arvonlisävero tai mikä on terveellinen ruokavalio.” 

Elian Lehto on tyytyväinen urheiluyrittäjän kehitysohjelmaan.

”Olen todella ylpeä olla osa Sport Fundia. Se on iso osa minun urheilija uraa ja tulevaisuutta. Sopimus tuo taloudellista varmuutta, jatkuvuutta ja mahdollistaa yhteistyön Sveitsin joukkueen kanssa. Myös heidän tuki yrittäjyyteeni on korvaamaton.”

Alppihiihtäjistä Sport Fund -yrittäjiä ovat Rosa Pohjolainen sekä Erika Pykäläinen. 

Sport Fundin asiantuntijoina toimivat uransa päättäneistä urheilijoista taitoluistelija Laura Lepistö, alppihiihtäjä Tanja Poutiainen-Rinne, uimari Hanna-Maria Seppälä, purjehtija Thomas Johanson sekä yhdistetyn hiihtäjä Samppa Lajunen, joka toimii tällä hetkellä hallituksen ulkopuolisena asiantuntijana. Salkunhoitaja Jyrki Louhi on entinen ammattijääkiekkoilija. 

Lisätietoa Sport Fund Managementista: www.sportfund.fi 

Elian Lehto Instagramissa: @ejmlehto