Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Jon Sallinen: ”Tavoite on olla finaalissa”

Yhdysvalloissa harjoittelevalle Suomen ainoalle halfpipe-laskija Jon Salliselle olympiapaikka Pekingiin on ollut kirkas tavoite heti olympiadin alkumetreillä.

”Kyllä olympialaiset ovat pikkupojasta asti ollut kaukaisena haaveen, että niihin jonain päivänä vielä haluan päästä itsekin. Kun viime olympialaisiin ei ollut vielä saumaa päästä päätin, että tavoittelen olympialaisiin 2022.” 

Vannoutuneena olympialaisten seuraajana Sallinen on kuitenkin päämäärätietoisesti rakentanut omaa freestyleuraansa halfpipe-laskemiseen erikoistuen. 

”Jotenkin oivalsin olympiadin alussa, että halfipipessä on suurimmat mahdollisuudet päästä etenemään, koska Suomessa ei kukaan ole laskenut hetkeen halfpipessä. Huomasin kehittyväni lajissa nopeasti.” 

Viime kauden Sallinen on hionut omaa tyyliään, rakentanut runia ja ottanut haltuun temppuja. Pari kuukautta sitten mies vasta itsekin tajusi, että pystyy samoihin temppuihin kun maailman kärkilaskijat. Sitä myöden myös mahdollisuudet toteuttaa kaukainen haave olympiapaikasta realisoitui. 

”Kun tämä kulunut kausi alkoi, tajusin, että minulla 50-50 mahdollisuus saada olympiapaikka, jos lasken kauden ensimmäiset kilpailut hyvin.” 

Huippusuorituksilla olympialaisiin 

Joulukuussa Calgaryssa järjestetyn maailmancupin halfpipen osakilpailussa Sallinen onnistui uransa parhaimmalla sijoituksella ollen kilpailun kuudes. Sijoituksen myötä Sallinen varmisti itselleen paikan myös olympialaisiin. Freestylelaskija myöntää, että olympialaiset luovat pientä lisäjännitystä, mutta ei kuitenkaan lähde lumikouruun varmistelemaan. 

”Tavoite on päästä finaaliin. Jos ländään finaalissa yhden hyvän runin, niin olen tyytyväinen, ja jos onnistun kahdessa muussakin finaalilaskussa, niin se on vain suurta plussaa kaiken päälle. Onhan siellä kuitenkin vastassa samat laskijat kuin maailmancupeissakin”, Sallinen huomauttaa. 

Halfpipen karsinnat käydään ennakkotietojen mukaan torstaina 17.2. klo 6.30. Karsintoja voi seurata Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa.

Jon Sallinen

Kotipaikkakunta: Helsinki

Ikä: 21

Seura: Moebius

Olympialaiset: 2022 

MC-ja arvokisasijoitukset: paras 6. Calgary 2021, 12. Calgary 2022, MM: 19.

Voimabiisi kisoissa: Hate it or love it

Lajit: halfpipe, slopestyle