Sappee 13.7.2024

Jon Sallisella kaikki kunnossa halfpipen karsintoihin

Freeski-laskija Jon Sallisella on kolme treenipäivää olympialaisten superpipessä takana. Mies hyrisee tyytyväisyyttä, sillä hän on saanut hyvän tuntuman kisa-areenaan.

TV-kuvien perusteella halfpipe on erittäin hyvässä kunnossa. Sallinen kertoo sen olevan sitä myös laskijan kuvakulmasta. 

”Se on tosi hyvässä kunnossa. Yksi parhaista kouruista, missä olen laskenut. Vähän isolta se vaikuttaa, mutta kai se olympialaisten mittoihin mahtuu.” 

Lumen aggressiivisuudesta on puhunut moni alamäkiurheilija. Pipessa lumen laadu ei juurikaan vaikuta suoritukseen. 

”Tosi kovaa se on. Jos uutta sataa, kuten huomiseksi on ennustettu, niin se hidastaa vauhteja huomattavasti.” 

Kolmen treenipäivän aikana Sallinen on saanut hyvän tuntuman lisäksi myös käsityksen siitä, minkälaisella strategialla hän karsintalaskuihin lähtee. 

”Sain karsintalaskut tehtyä onnistuneesti treeneissä, joten hyvällä fiiliksellä karsintoihin lähden. Itse haluan ländätä ensimmäisen runin, joten sen otan hitusen varman päälle. Toiseen laskuun sitten valmentajan kanssa katsotaan, minkälaisia vaikeuskertoimia pitää lyödä lisää finaalipaikan saavuttamiseksi.” 

Tuuli on näytellyt jonkinmoista roolia olympialaisissa. Pipen reunaan on vedetty massiivinen tuuliverkko, joten viiman ei pitäisi kisaa haitata. Kaikkiaan karsinnasta on odotettavissa tasokas. Mikäli ennustettu lumisade tulee, niin se saattaa sekoittaa pakkaa. Sallinen ei usko, että kilpailjoilla olisi suurempia temppukortteja piiloteltuna takataskuun itse kisaakaan ajatellen. 

”Meille tammikuussa järjestetyt X-Gamesit ovat melkein olympialaisiin verrattava juttu. Eiköhän siellä jo tuoreimmat temput nähty. Voi tietysti olla, jotain uusiakin nähdään.” 

Ensimmäiset olympialaiset 

Korona-aika on tehnyt Pekingin olympialaisista erilaiset aikaisempiin verrattuna. Uusia kontakteja on kuitenkin kertynyt muista suomalaisurheilijoista. Sallinen on ennättänyt käydä myös katsomassa kisojakin. 

”Iivon hiihtoa, mäkihyppyä sekä aeralseja olen käynyt katsomassa. Ja tietysti Anni Kärävää ja Simo Peltolaa halusin käydä kannustamassa.” 

Kisajärjestelyistä Sallisella on vain hyvää sanottavaa. 

”Minulla ei ole vertailukohtia muihin kisoihin. Koronakisat, mutta kaikki on toiminut ja täällä on ollut mukava olla.” 

Aktiiviselle nuorelle hotelli pienellä pihalla on tuonut vähän henkisiä paineita. 

”Hotellielämä on ollut vähän vaikeata. Iltaisin venytellään ja valmistellaan seuraavaa päivää. Lätkä kun alkoi, niin sitä tulee seurattua tarkasti.” 

Jahka olympialaiset on käyty, vuorossa on… halfpipen maailmancup-kausi on ohi, eli mitä? 

”Pääsen ainakin vähän lepäämään. Toivottavasti pääsisin slopestylen ja big airin kisoihin.” 

”Saako lähtetää terveisiä? Terveisiä äidille ja isälle Helsinkiin!” 

Halfpipen karsinnat torstaina 17.1. klo 6.30. Finaali 19.2. klo 3.30. Karsinnat ja finaali esittää Yle.