Sappee 13.7.2024

Kumparejoukkue luottavaisena olympialaisten ensimmäisiin karsintoihin

Kumparelaskijat ovat Pekingin olympialaisten ensimmäiset kisaurakkansa aloittavat alppilajien urheilijat. Joukkueeseen kuuluvat Jimi Salonen, Olli Penttala ja Severi Vierelä. Joukkueella on takanaan jo kolme neljästä harjoittelupäivästä ennen torstain karsintaa.

Olympialaisten kisaformaatti poikkeaa huomattavasti maailmancupin tavasta ratkaista voittaja. 

Huomiseen (3.2.) karsintaan (klo 13.45) osallistuu kaikki 30 kisoihin kelpuutettua kumparelaskijaa. Heistä 10 parasta pääsee suoraan finaaleihin. Toiseen karsintaan (5.2. klo 12) osallistuu 20 laskijaa, joista jälleen 10 parasta pääsee finaaliin. 
Finaalissa (5.2. klo 13.30) lasketaan kolme kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella karsitaan kahdeksan laskijaa, toisella laskulla kuusi. Kuuden parhaan kesken käydään mitalit ratkaiseva superfinaali.

Urheilijalle voi kertyä laskemista seitsemän päivää putkeen ja niihin sisältyy viisi kisalaskua. Päävalmentaja Eemeli Kallas on joutunut pohtimaan urheilijoiden kuormitusta. 

”Kun laskemista on näin paljon, pitää taktisesti miettiä miten käyttää päivät järkevästi. Karsinta on jo tärkeä lasku ja parempi olisi, jos pääsisi heti ensimmäisestä karsinnasta jatkoon. On pyritty laskemaan riittävästi, mutta ei liikaa.” 

Olympialaisten olosuhteista käytiin paljon ennakkokeskustelua. Kumparejoukkuetta olosuhteet eivät suuremmin yllättäneet. 

”Avoimin mielin olemme paikkaan suhtautuneet. Saimme tietää kisojen kumpareiden välin ja käytössä oli kuvia viime kaudesta. Teimme Rukalle aika vastaavan mäen. Lumi täällä on erilaista, aggressiivisempaa. Mäki on kova kuin kivi, mutta se on meille tuttua.” 

Jimi Salonen luottavaisena kisakumpareikkoon

Jimi Salonen osallistuu jo kolmansiin olympialaisiinsa. Sopeutuminen aikaeroon ja kisakylään on sujunut ongelmitta. Maailmancupin kausi on tuottanut mm. sijat 4 ja 6. Hyvät sijoitukset ovat nostaneet myös itseluottamuksen kohdalleen. 

”Hyviä kisoja takana, niistä on lähdetty rakentamaan vielä parempaa suoritusta. Harjoituksissa on hiottu vähän kaikkea ilman mitään erityistä teemaa.” 

Olosuhteissa on vähän opeteltavaa, johon Salonen suhtautuu rauhallisesti.
”Lumi on erilaista, joten esimerkiksi hyppyreille tulon vauhtia pitää miettiä. Näissä olosuhteissa myös voitelulla on jonkinmoinen merkitys.” 

Olli Penttalaa jännittää sopivasti

Ensimmäisiin olympialaisiinsa osallistuva Olli Penttala myöntää jännittävänsä vähän. Eniten kuitenkin jännitti kisa-alueella saapuminen. Ollin veli Jussi on ollut aiemmin olympialaisissa, veljeltä tuli selkeä ohje Ollille. 

”Hänen kanssaan juuri juttelin. Hän antoi vinkin, että keskity vain omaan juttuun ja urheiluun.” 

Laskemisen määrään Penttala on kiinnittänyt huomiota. 

”Paljon on päästy laskemaan ja pidin jo yhden välipäivän. Tuntemuksien mukaan mennään päivä kerrallaan. Rinteestä olen löytänyt oman rännin, jota lasken karsinnassa. Se sopii minulle ihan hyvin. Kisahypyt ovat vielä mietinnässä, muutama vaihtoehto on toki mielessä.” 

Severi Vierelä saanut hyvän tuntuman kisakumpareikkoon 

Severi Vierelälle kausi on ollut ensikokemuksia täynnä. Maajoukkueen mukana maailmancupin kiertäminen sekä sitä kautta ansaittu olympiapaikka. Nuori mies on olympiakokemuksesta innoissaan. 

”Valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan. Olen saanut hyvän tuntuman mäkeen ja valinnut oman laskurännini. Valintaan vaikuttaa myös rännin hyppyrit ja niiden saapumislinjat. Sopeumista on helpottanut se, että liki koko kauden olen laskenut uusissa paikoissa.” 

Vierelä ei tunnusta jännittävänsä karsintoja – ainakaan vielä. 

”Haastattelut jännittävät eniten, ehkä se kisajännitys tulee myöhemmin. Jos joukkueen yleistä jännitystilaa olen aistinut oikein, niin valmentajaa jännittää eniten.”