Ylläs 12.4.2024

Riikka Honkaselta luonnistuu laskeminen monin tavoin 

Alppihiihtäjä Riikka Honkanen (24) kohautti viime talvena Levillä nappaamalla ensimmäiset pujottelun maailmancupin pisteensä. Nyt tavoitteena on vakiinnuttaa paikka pistetaisteluissa maailman huippujen joukossa.

Itävallan Hintertuxista  maajoukkueen lumileiriltä tavoitettu Honkanen on määrätietoinen nuori nainen. Hänen sanansa ovat harkittuja, kuten myös harjoittelun painopistealueiden valinta. 

Laskutekniikkaan ollaan keskitytty. Erityisesti käännöksen uudelle ulkosukselle siirtymistä on tehostettu. Minulla on ollut käännöksen alussa pieni tyhjä hetki, nyt pyrin paineistamaan ulkosuksea tehokkaammin ja nopeammin.” 

Lasagnea ja laskemista rinteessä ja ruudulla 

Honkanen opiskelee laskemisen ohella Kajaanin ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi huippu-urheilijoille tarkoitetulla koulutuspolulla. Opinnot ovat edistyneet mainiosti, meneillään on kolmas vuosi opiskelua. Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen ratkaisee Honkasen vapaa-ajan ongelmat. 

Kaikki ylimääräinen aika menee pitkälti opiskeluun tai vaikka ruuan laittamiseen. Me käymme kaupassa ja pesemme pyykkiä, elämään kuuluu myös kaikille tuttua perusarkea.” 

Urheilu on vienyt ajan klassiselta opiskelijaelämältä.

Minulla ei edes ole perinteistä opiskelijahaalaria. Mielestäni opiskelu on ollut hyvää vastapainoa urheilulle, se on ollut eräänlainen sivuharrastus treenaamisen ja kilpailun lomassa.” 

Mikäli koulu ja urheilu menee päällekkäin, lähes aina urheilu voittaa. 

Treenejä tai leirejä jätän väliin vain pakon edessä. Kevään Levin lumileiri jäi välistä opiskelujen takia ja alkukesän Ranskan jäätikköleirin päälle sattui työvuoroja. Olin kesän töissä kaupan kassana 3-4 päivää viikossa klo 16-23 välisenä aikana. Myös yhteistyökumppaneiden etsimiseen menee jonkin verran aikaa. Mikäli yhteistyö kanssani kiinnostaa, saa ottaa yhteyttä.

Pakkaamisen ammattilaisia

Alppihiihtäjille kertyy rutkasti matkapäiviä, eikä kisakaudella olla montaa päivää samassa paikassa. Honkasen vinkit lentokoneella matkaavalle ovat yksinkertaiset: ole ajoissa kentällä ja ota niskatyyny matkakaveriksi. 

Myös ekstralaukut kannattaa maksaa etukäteen. Lyhyillä lennoilla ei ole niin väliä, mutta pitkillä lennoilla minulla on sandaalit jalassa ja mukavat vaatteet yllä. Evästä ja vettä riittävästi sekä lukemista tai leffoja.” 

Matkustusmukavuutta lisää mukavat joukkuekaverit. Suomen naisten maajoukkueessa vallitsee hyvä henki. Honkanen kertoo kantavansa joukkueessa jonkinlaista huolehtijan titteliä. Vastuu hyvästä yhteishengestä kuuluu kaikille joukkueen jäsenille, ei pelkästään johtajille. 

Se on kaikkien vastuulla, että meillä on hyvä ilmapiiri. Toisten kunnioitus ja huomioiminen arjessa ja treenatessa. Jaamme avoimesti näkemyksiä laskemisesta sekä itseä helpottaneita niksejä vaikka jonkun hankalan paikan laskemisesta.” 

Alppihiihto on herkkä laji, hyvän kisan jälkeen voi seurata ulosajo. Mitkä tekijät sitten erottavat hyvän ja huonon kisapäivän? 

Aina ei pysty menemään kisaan ilman paineita. Vaikka kuinka yrittää olla jännittämättä, kuitenkin jännittää. Joskus on hyvä fiilis ennen kisaa, mutta sitten tapahtuu jotain yllättävää, josta seuraa ulosajo. Sama voi käydä myös tosin päin, huonolla fiiliksellä kisaan lähtiessä voikin tulla huippulasku.” 

Pettymyksiin Honkanen suhtautuu insinöörimäisellä ratkaisukeskeisellä asenteella. 

Yritän olla ottamatta pettymystä raskaasti, niitä tulee tässä lajissa. Epäonnistumisten jälkeen minussa herää ongelmanratkaisija: otan opiksi enkä haluat toistaa samaa virhettä.” 

Leville luottavaisin mielin 

Levi World Cup lasketaan 19.-20.11.2022 ja maajoukkue siirtyy Leville harjoittelemaan marraskuun alussa. Levillä lasketaan keinovaloissa, luultavimmin kuulaassa pakkaskelissä. Alppihiihtäjälle rinteen muotojen näkeminen on onnistuneen laskun saamiseksi erittäin tärkeää. 

Jos on sakeaa sumua, silloin ei ole juuri mitään tehtävissä, silloin vain ei näe mitään, vaikka mitkä linssit olisivat päässä. Auringossa pitää käyttää riittävän tummia linssejä, ettei silmät ”pala”. Levin valaistuksessa näkee aika hyvin. Siellä olen laskenut kirkkailla linsseille sekä puolipeileillä, joissa on vaaleankeltainen näkymä.”  

Oheisharjoitteluun ja kehonhuoltoon Levi tarjoaa hyvät puitteet.

Siellä on Wellness Club, jossa on tosi hyvä sali ja oheispalvelut. Reissuissa oheistreenejä tehdään autotalleissa ja parkkipaikoilla, joten Levillä nämä asiat ovat todella mallillaan.” 

Kun viime vuonna on saavuttanut ensimmäiset pujottelun MC-pisteet, tavoitteena tämän vuoden kisoihin on pistepotin kasvattaminen. Ennen kisoja treenataan tekniikkaa, kun tekniikka on kunnossa, vauhti tulee samassa paketissa. Levillä on mahdollista menestyä myös suuremmalla lähtönumerolla. 

Levin World Cupissa on perinteisesti rinne ollut hyvässä kunnossa ja tarjonnut todella tasapuoliset olosuhteet. Arvokkaiden maailmancup-pisteiden saavuttaminen on ihan realismia.” 

Kisayleisöltä Honkanen toivoo pontevaa äänen käyttämistä. 

Kannustakaa kiivaasti!” 

Insta: @riikkahonkanen