Sappee 20.6.2024

KIA Ski Tour kokonaiscup 2021 – voittajien haastattelut


CASSANDRA NYSTÉN

Cassandra Nystén

Eniten Kia Ski Tour pisteitä N14-sarjassa keräsi Slalom66-seuran Cassandra Nystén. Kisakiertueella Cassandra voitti kuusi osakilpailua, oli toisena neljä kertaa ja jäi ilman pisteitä vain kolme kertaa. SM-kilpailuissa saldo oli kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja yksi DNF.

– Meillä on Kankkusen Ninnan kanssa hyvä tiimi. Me saimme viime syksynä Sampo Kankkusen valmentajaksi ja kaikki harjoittelu keskitettiin Leville, jossa meillä on oma mökki tukikohtana. Alkukausi oli minulta heikko, Pyhällä tuli pari ulosajoa, mutta sen jälkeen olen ollut kärkipäässä, summasi kauttaan Cassandra.

 – Minä olen ollut kilpailuhenkinen tulos-tai-ulos-laskija ja epäonnistumiset ovat kiukuttaneet kovasti. Tänä vuonna olen opetellut ja ehkä oppinutkin hillitsemään itseäni. Suurpujottelu on edelleen minun paras lajini. Pujottelua pitää parantaa, samoin jyrkkien rinteiden laskemista. Levillä on hyvät rinteet, mutta vaihtelevissa olosuhteissa pitäisi harjoitella enemmän, tuumaili Cassandra.

Cassandra Nysténin kotipaikka on Sipoo ja koulua hän käy Kungsvägen Skolassa. Kesäisin hän on pelannut jalkapalloa Sibbo Vargarnan 07-joukkueessa. Osgood-Schlatterin tauti rajoitti pelaamista ja alppiharjoittelua reilun parin vuoden ajan, mutta rasitusvamma on parantunut. – Ei se ollut kovin paha vaiva, ei haittaa enää. Toivottavasti voidaan jatkaa samalla tavalla kuin tällä kaudella. Paljon harjoittelua Levillä, jonka Cassandra nimesi parhaimmaksi Kia Ski Tour kisapaikaksi ja kehut sai myös Ruka kisajärjestelyistään.       

AADA KANTO

Aada Kanto

–  Yritän pitää positiivisen asenteen kaikessa tekemisessäni. Se auttaa tällaisissa tiukoissa kilpailuissa, tykkään näistä. Pää kestää, en taktikoi enkä yliajattele. Tiukka pistetilanne oli tiedossa, mutta se ei vaikuttanut kisasuoritukseen, kommentoi Aada kisafiilistään. Ajattelutapa puri hyvin myös SM-kisoissa, joita palkintona yksi kulta, kaksi hopeaa ja yksipronssi.

– Viime syksynä muutin Porista Nilsiään. Olen vielä yläasteella ja koulukäynti on ollut täällä lähiopetusta.  Olen harjoitellut alppilukiolaisten ohjelman mukaisesti, joten jonkin verran poissaoloja on tullut. Opettajat ymmärtävät, mistä on kyse ja kaikkien alppikoulun valmentajien kanssa työskentely luonnistuu hyvin.

– Neljä vuotta harrastin painonnostoa kilpailumielellä ja sain jopa pari SM-mitalia, mutta nyt tämä harrastus saa jäädä ohjelmasta. Voimaa tosin tarvitsen lisää varsinkin jalkoihin, mutta kilpailuihin en enää tähtää. Aikaisemmat kesät olen harjoitellut isän ohjeiden mukaisesti, mutta tuleva kesän ohjelman laativat alppikoulun valmentajat. Syksyllä minusta sitten tulee oikea alppikoululainen.

– Positiivisen asenteensa mukaisesti Aada löysi jokaisesta Kia Ski Tourin osakilpailusta vain mukavia asioita. Koronakaan ei ole haitannut urheilemista, vaikka testeissä on joutunut käymään kymmenkunta kertaa. Matkustamista pyrittiin harjoituskaudella vähentämään, joten Itävallan jäätikköleirillä jouduttiin tai saatiin olla kokonainen kuukausi, korjasi tapansa mukaisesti hymyillen Aada Kanto.        

SAMU TIMONEN

Samu Timonen

Kia Ski Tourin M14 sarjan voitti Joensuun Pujottelijoiden Samu Timonen. Osakisavoittoja ja kakkossijoja Samu sai kuusi kappaletta. Saldoon mahtui vielä yksi kolmas ja yksi viides sija. Myös SM-kisat sujuivat Samulta erinomaisesti – neljä SM-kultaa ja yksi hopea. Hyvistä tuloksista iloitsevat myös valmentajat Petri Heikkala ja Matti Kailasalo.

– Kolilta olemme saaneet vain muutaman ratavuoron, joten olen harjoitellut pääasiassa Mustavaaran rinteillä yhdessä JoPun FIS-ryhmän kanssa. Tahkon Talenttien kanssa olen leireillyt kertaalleen ja kisojen radankatseluissa olen saanut ohjeita muiden seurojen valmentajilta. Hyviin tuloksiin olen päässyt ihan vain omalla, hyvällä perustekemisellä. Jyrkkien osuuksien laskeminen on vahvuuteni ja pujottelu on lempilajini, kertoi Samu menestymisen taustoista.

Samun tähtäimessä on ollut alppihiihtäjän ura jo kuuden vuoden ajan ja ilman loukkaantumisia taival on taittunut. – Kesäisin olen pelannut jalkapalloa Joensuun Jippon 07-joukkueessa. Olen muita vuotta nuorempi, mutta pärjään ihan hyvin. Voi olla, että ensi kesänä jalkapallo jää kakkoslajiksi. Pelaan, jos alppiharjoittelulta ehdin. Seuravaksi haen mahdollisesti Rukan yläkouluteamiin ja myöhemmin ehkä Rukan alppilukioon. Korona ei ole vaikuttanut laskemiseen millään tavalla, mutta koulunkäyntiin paljon enemmän. Opettajat tukevat harrastustani mukavasti ja ihan hyvin koulunkäyntini sujuu.

Parhaiten järjestetyn osakilpailun tittelin Samu Timonen antoi Pyhän Kia Ski Tourille. – Siellä oli kyllä aika kylmä.  

RENE LINNATSALO

Rene Linnatsalo

Helsinki Ski Clubin Rene Linnatsalo (M16) oli viime keväänä kesken jääneellä Kia Ski Tourilla kokonaiskilpailussa kolmas. Tänä vuonna Rene laski kiertueella seitsemään voittoon, kaksi kertaa kakkossijalle ja kokosi voittopisteiksi 1025.  SM-kisoista tuloksena oli kolme kultaa, yksi pronssi ja yksi DNF.

Harjoitteluaan Rene Linnatsalo avasi seuraavasti – Hyvä perusta talvikaudelle tehtiin kesällä monipuolisilla fysiikkatreeneillä.  Liettuan hallissa kävin kertaalleen ja syksyllä jatkoin Rukan yläkouluteamin ohjelman mukaisesti. Päävalmentajana on oma isäni Mili, jonka kanssa jutellaan suunnitelmat selväksi. Lumilla valmennuksesta vastasi Rukan Antti Koramo. Harjoittelu Rukan koulun FIS-ryhmän kanssa toi sopivaa haastetta. Jäätiköillä en ole käynyt harjoittelemassa kertaakaan, kotimaan olosuhteet ovat toistaiseksi riittäneet. Joku kansainvälinen kisa olisi ollut hauska käydä mittauttamassa tasoa, mutta koronan takia tätä mahdollisuutta ei tullut.

– Koronatestissä olen käynyt neljä kertaa. Pandemiaan olen suhtautunut järkevästi, rennolla otteella. Kuusamossa ei ole ollut tartuntoja, joten harjoitteluun ei tullut ylimääräisiä rajoitteita. Koulua olen käynyt melkein koko ajan etänä. Espoonlahden yläkoulussa olen ollut paikalla noin kolme kuukautta, mutta kaikki tehtävät olen hoitanut asiallisesti. Etäopiskelusta on tullut paljon kokemusta, jonka turvin haen opiskelemaan ja urheilemaan Rukan alppikouluun. Harjoittelujakso asumisesta oppilasasuntolassa on jo suoritettu hyvin, vakuutti Rene Linnatsalo.

Renen käyttäytyminen harjoituksissa ja kisoissa on luontevan ystävällistä. – Yritän tsempata kavereita ja luoda hyvää henkeä. Kaikilla pitää olla hauskaa ja mukava olla porukassa. Aina autan, jos joku tarvitsee apua. Uskon, että tämä asenne kantaa jatkossakin. Kotona opetettu juttu – vanhemmille kuuluu kiitos.