Sappee 13.7.2024

Carola Niemelä viides Calgaryn maailmancupissa

Kuva: Henri Laakkonen
Slopestylen kisakauden avauksesta rovaniemeläiselle uransa paras sijoitus ja maapaikka olympialaisiin entistä lähemmäksi.

Calgraryssa slopestylen maailmancupin avauksessa Carola Niemelä on sjioittunut viidenneksi. Hän otti samalla kisauransa korkeimman slopestyle-sijoituksen. Muista suomalaisista Rene Rinnekangas oli 11. ja Mikko Rehnberg 12. Kalle Järvilehto ei päässyt finaaliin. Kisan voittajat olivat Japanin Kokomo Murase ja Kanadan Sebastien Toutant.

Niemelä kaatui ensimmäisellä finaalilaskullaan frontside 720:n, mutta toisella laskulla hän sai laskunsa onnistumaan. Hänen laskunsa oli boardslide to fakie kinkkireiliin, frontside boardslide 720, frontside 50-50 frontside revert, caballerial 540, frontside 720 ja backside 180. Hän nousi toisella laskulla peräti kolmannelle sijalle, mutta lopulta kaksi laskijaa pääsi ohi ja sijoitus viides.

Niemelä oli arvatenkin uransa parhaaseen maailmancup-sijoitukseen tyytyväinen:

– Päiväni meni erittäin kivasti. Treenit meni kivasti ja sää oli mukava, ja sillä on itselle aika iso tekijä. Jännitti ihan pirusti. Jalat ihan tärisi ennen kuin lähdin laskuun. Reilit meni hyvin ja oli sellainen fiilis, että nyt menee hyvin. Ekaa hyppyriä päin mennessä jalat tärisi ihan niin ettei tiennyt miten päin laskisi. Vähän jäi harmittamaan miten meni ekalla laskulla, niin piti kasailla toiseen laskuun. Kävin laskemassa pari laskua normi rinteessä, niin tuli hyvä fiilis. Toisella laskulla alku meni ihan niin kuin piti, mutta caballerial 540 jännitti taas, mutta sieltä se sitten tuli – ilman grabia mutta tuli kuitenkin. Sitten frontside 720 ja backside 180 ja onnellisesti alhaalla. Onnen tunteita oli kun pääsin alas: pystyin tekemään sen minkä halusin ja se riitti.

Miehissä Rene Rinnekangas veti todella hienoa laskua ensimmäisellään, mutta viimeisen hyppyrin poikittain tullut alastulo rokotti pisteitä. Toisellaan hän kaatui backside 1620. Mikko Rehnberg hyppäsi ensimmäisen laskun switch lipsliden reilistä ohi ja kaatui hyppyrissä, mutta toisella kasasi itsensä ja laski koko laskun hienosti alas saakka. Liian pitkälle hypätyt kaiteet kuitenkin tiputtivat pisteitä. Pystyssä pysytty finaalilasku oli kuitenkin upea avaus Rehnbergille.

– Tuli tehtyä se mitä halusin. Ei ehkä ihan niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta kuitenkin ne temput mitä ajattelin. Koskinen (Antti) oli laittanut laudat luistamaan niin hyvin, että piti treeneissä vähän hajottaa lautaa että olisi luistanut huonommin. Ei sekään auttanut ja edelleen luisti lujaa. Ensi viikolla uusi lauta ja uusi yritys, Mikko Rehnberg kommentoi.

Rene Rinnekangas oli hyvin harmissaan ettei saanut toivottua laskua kasaan:

– Rata oli ihan uskomaton ja sopi omaan laskemiseen hyvin. Pystyin monipuolisesti vetämään ja kiva oli vaihdella laskua, mutta kyllähän se harmittaa älyttömästi. Nyt ei vaan sipuli riittänyt. Eka lasku oli lähellä. Reilistä putosin vähän aikaisin, ja kaarihyndä jäi vähän piippuun. En tiedä mikä oikosulku tuli, että pyörin vähän hitaasti. Eipä sillä pitkälle pötkitty. Koko päivä oli luotto omaan tekemiseen ja rauhallinen fiilis laskea, mutta jostain syystä toka hyndä tuli toisella laskulla pyörittyä yli. Harmittaa, mutta nää on näitä ja tästä otetaan kaikki opiksi. Ensi viikolla laitetaan kahta kovempaa, Rinnekangas kertoo.

Päävalmentaja Antti Koskinen oli ryhmäänsä sen sijaan tyytyväinen:

– Meillä oli mitä mainioin finaalipäivä, mitä nyt hieman ei miehissä saatu täydellistä rania päälle. Siellä pienillä eroilla taas mentiin useita sijoja alaspäin. Se ei meitä murheelliseksi tee, sillä jätkillä oli hyviä juttuja laskuissa ja täydet iskumahdollisuudet ihan podiumin kylkeen. Erityisen ylpeä olen Mikosta, joka selkä seinää vasten suoritti upeasti. Carolalta paras maailmancupin slopen osalta ja kuten Mikko, hänkin teki kovassa paikassa ranin päälle jännityksestä huolimatta. Reililinja oli ihan timanttia finaalin tokalla laskulla. Pieniä työtapaturmia tuli hyppyreissä, mutta sekään ei tässä haittaa. Erittäin hyvää haastamista Carolalta.

Viidennen sijan myötä Niemelän mahdollisuudet maapaikan ansaitsemiseen eli rankingin kolmenkymmenen sisään sijoittumiseen parantuvat kertaheitolla:

– Vitossija tarkoittaa tässä vaiheessa, että Carola siirtyi maapaikkarankingissa sijalle 28 eli maapaikka olisi näillä sijoituksilla tulossa. Seuraavassa kisassa mitä vaan pisteitä kun kerää, niin useampi sija on mahdollista nousta. Kun vaan normaalisti pulkkaillaan, niin saa pulkkailla Pekingiin asti, päävalmentaja Koskinen arvioi.

Lumilautailun maailmancup jatkuu ensi viikolla Mammothin slopestylellä. Siellä laskevat Calgaryyn osallistuneiden lisäksi Eveliina Taka.

Tulokset, naiset: https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=SB&raceid=18770

1. Kokomo Murase JPN 77,58
2. Miyabi Onitsuka JPN 77,18
3. Laurie Blouin CAN 75,73

5. Carola Niemelä 61,01

Tulokset, miehet: https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=SB&raceid=18771

1. Sebastien Toutant CAN 86,86
2. Mons Roisland NOR 84,50
3. Luke Winkelmann USA 83,20

11. Rene Rinnekangas 72,78
12. Mikko Rehnberg 65,55
40. Kalle Järvilehto 26,00

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.