Sappee 13.7.2024

Paracrossin maailmancup käynnistyy jälleen Pyhältä

Kuva: Harri Tarvainen, Lumilautaliitto
Paralympiakauden crossistartti nähdään Matti Suur-Hamarin kotikeskuksessa.

Pyhällä lasketaan kahden viikon päästä kaksi paracrossin maailmancupin kilpailua, joissa on jaossa tärkeitä pisteitä ennen Pekingin paralympialaisia. Kisoihin osallistuu noin 65 laskijaa yli 15 maasta, ja mukana Suomesta ovat Matti Sairanen sekä lajin hallitseva paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari.

Suur-Hamari on juuri saapunut Pyhälle ja odottaa kisaa innoissaan:

– Eilen saavuttiin Pyhälle ja saimme perinteisen Pyhän leirin taas käyntiin. Tänä vuonna lunta on pikkuisen hintsusti, mutta tykit laulavat kovaa kyytiä paraikaa, ja Pyhän henkiilökunta ja leiriorganisaatio tekevät parhaansa, että meille rata rakentuu. Pikkaisen vielä fiksaillaan, ja tänään tai huomenna päästään vetämään. Kova luotto jälleen Pyhään: vaikka lunta vähän olisikin, niin aina on saatu maailmanluokan puitteet aikaiseksi. Hyvät fiilikset ja innoissaan, että saadaan homma rullaamaan ja päästään starttiporttia repimään. Täällä on jo vuodesta 2013 asti hiottu vuosittain vauhtipäätä kuntoon, ja aina on ollut hyvä fiilis olla mukana ja treenata. Näin paralympiakauteen sillä on iso merkitys. Vihdoin on hienoa päästä itse asiaan, Suur-Hamari kommentoi.

Myös Suomen Paralympiakomiteassa ollaan iloisia, että Lumilautaliitto on pystynyt jo pidemmän aikaa järjestämään maailmancup-tason kilpailua Suomessa. Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen toivoo lumilautaliiton esimerkin avulla myös muiden lajiliittojen innostuvan paratapahtumien järjestämiseen:

– Pyhän maailmancupin osakilpailu tuo parhaat paralumilautailijat Suomeen ja antaa samalla mahdollisuuden meidän omille kilpailijoille. Suomi on tunnettu ja arvostettu kisajärjestäjä, Lumilautaliitto on onnistunut kumppaneidensa kanssa tässä työssä erinomaisesti. Pyhällä on olosuhteiden lisäksi asenne kunnossa: kilpailijat ovat kaiken keskiössä. Paralympiakomitean näkökulmasta on olennaista, että yhä useampi laji on itse aktiivinen kansainvälisten kilpailujen järjestäjä myös paralajeissa. Toivottavasti tämä lumilautailun esimerkki kannustaa myös muita lajiliittoja. Kävin viime kaudella Pyhällä maailmancupissa ja en voi kuin ihmetellä sitä osaamista mitä oli niin laskijoille kuin järjestäjille. Tulossa olevat Pekingin paralympialaiset ovat aivan kulman takana ja tuovat varmasti myös oman lisänsä tähän Pyhän kisaviikonloppuun, Juntunen kertoo.

Pyhän maailmancup kilpaillaan sekä lauantaina 11.12. että sunnuntaina 12.12., jolloin molempina päivinä lasketaan erilliset kilpailut. Mukana kisassa on myös Eurooppa cupin sarjat.

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.

Pyhän maailmancupin viralliset kumppanit ovat Pyhä, Renta, Pocal ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.