Sappee 11.6.2024

Posio neljänneksi nuorten MM-slopestylen haastavassa säässä

Kuva: Antti Harju
Kolme suomalaista ylsi tuuliseen finaaliin.

Italian Livignossa lasketussa nuorten MM-kisoissa Pyry Posio sijoittui slopestylessä neljänneksi. Muut kisan suomalaisfinalistit olivat Erik Jurmu ja Ville Jukola, joista Jurmu oli kahdeksas ja Jukola kahdestoista. Finaalien ulkopuolelle jäänyt Janni Joenväärä oli naisissa sijalla 19.

Kisa laskettiin tuulisessa ja lumisateisessa säässä lukuun ottamatta finaalin ensimmäistä kierrosta, joka saatiin käytyä läpi paremmassa säässä. Sää on muutenkin vaivannut kisoja: sunnuntaina pystyttiin laskemaan vain naisten karsinta sekä ensimmäinen miesten karsintaryhmä, josta Ville Jukola pääsi jatkoon. Loput miesten karsinnat laskettiin tänä aamuna, mistä jatkettiin finaaleilla.

14-vuotias oululainen Pyry Posio osallistui Livignossa ensimmäistä kertaa nuorten MM-kisoihin ollen näin myös kisan nuoremmasta päästä. Hän sai finaalissa parannettua karsintalaskuaan tehden finaalissa ensimmäistä kertaa kisassa caballerial 1260:n. Finaalissa laskettiin vain kaksi hyppyriä kolmen sijaan, mikä aiheutti myös osaltaan päänvaivaa laskijoille.

– Ensinhän meillä piti olla sunnuntaina karsinnat, mutta niitä siirrettiin huonon sään vuoksi. Nythän ne oli tänä aamuna aikaisin. Ensin oli karsinnat, ja niissä meni rani ykkösellä päälle. Tokalla laskulla oli niin huono keli ja olin jo jatkopaikan saanut, niin laskin hyppyrit läpi. Finaalit meni hyvin. Sää parani finaaleihin, ja mun ekan laskun aikaan oli tosi hyvä sää. Sain laskun päälle. Paransin siinä ekan hyppyrin caballerial 1260:een ja siitä backside 1080. Caballerial 1260 ja toinen reilitemppu olivat uusia kisatemppuja itselle. On ollut erittäin siistiä päästä mukaan ison maailman meininkiin. Paljon uusia kavereita tullut ja päässyt näkemään uskomatonta lumilautailua. Onhan se siistiä. Hyvillä ja odottavaisilla mielin lähdetään big airia kohti, Posio kommentoi.

Vaikka mitali jäikin hiuksenhienosti saamatta, on Posio tyytyväinen kisaan:Olihan se jännittävää laskea pisteitä ja katsoa kun muut laskevat, kun itse oli kolmossijassa kiinni. Ei se fiilis kauheasti muuttunut kun kaveri meni ohi. Iloinen olin ylipäänsä, että pääsin kisaamaan ja finaaliin.

Nuorten valmentaja Saku Tiilikainen oli joukkueen panokseen kaikin puolin tyytyväinen:

– Tapahtumarikas slopestyle takana, ja ulkoilmalajille vuoristossa tyypillisesti sää tarjoili kaikennäköisiä muuttujia. Siitä huolimatta saatiin hienosti vedettyä karsinnat kahden päivän aikana läpi. Ville ensin jatkoon aiemmasta ja Pyry sekä Erik tänään. Ylpeä jokaisesta: saivat hyvät laskut karsinnoissa tehtyä. Dennis (Larkiala) harmillisesti loukkasi polveaan, eikä pystynyt karsintoja laskemaan. Finaalissa jätettiin kelin takia kolmas hyppyri pois, niin ukot joutuivat vähän laskujaan viilaamaan. Siinä kaikki onnistuivat hyvin, ja varsinkin Pyry sai ekalla laskulla hienosti ekaa kertaa koskaan caballerial 1260:n kisassa. Siitä ansaittu nelossija. Todella hienoa tekemistä, ja Erik ja Ville saivat myös laskunsa päälle. Muutama siistittävä juttu jäi, mutta ländätyt ranit kuitenkin ja kaikki top 15:sta, niin hyvä fiilis jäi. Ukot hoiti homman hienosti. Tästä big airia kohti ja katsotaan mitä keli suo ja kuinka kisat saadaan vietyä läpi.

Big airin karsinnat lasketaan Italiassa torstaina ja finaali lauantaina.

Maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, SkiOne ja Ruka.

Tulokset, miehet: https://medias2.fis-ski.com/pdf/2024/SB/6913/2024SB6913RLF.pdf

1. Brooklyn Depriest USA 91,00
2. Romain Allemand FRA 89,00
3. Rocco Jamieson NZL 87,00
4. Pyry Posio 82,66

8. Erik Jurmu 67,00
12. Ville Jukola 45,00

Tulokset, naiset: https://medias2.fis-ski.com/pdf/2024/SB/6914/2024SB6914RLF.pdf

1. Laura Zaveska CZE 89,00
2. Yura Murase JPN 85,66
3. Rebecca Flynn USA 83,66

19. Janni Joenväärä 25,33