Sappee 20.6.2024

Rukajärvi kolmanneksi Aspenin maailmancupissa – Rinnekangas kuudes

Kuva: Henri Laakkonen
Enni Rukajärvi slopestylen maailmancupissa pronssille.

Aspenissa lasketussa slopestylen maailmancupin kilpailussa Enni Rukajärvi on ottanut pronssia. Rene Rinnekangas oli miehissä kuudes. Naisten kisan voitti Itävallan Anna Gasser ja miehissä Norjan Marcus Kleveland. Kisa käytiin aurinkoisessa mutta sohjoisessa ja tuulisessa säässä, joka toi laskijoille haasteita.

Rukajärvi onnistui hienosti ensimmäisellä laskullaan, jolla nousi toiseksi. Erityisesti häneltä harvemmin nähty backside 900 meni laskussa upeasti. Toista laskuaan aloittaessa hän oli kolmannella sijalla. Hän lähti parantamaan laskuaan tehden viimeisestä hyppyristä caballerial 720:n sijaan caballerial 1080, joka onnistui hienosti, mutta pienten epäpuhtauksien vuoksi pisteet eivät parantuneet. Kolmannellakaan laskulla pisteet eivät nousseet, joten Rukajärvi sai jännittää loppuun saakka. Kun muut eivät päässeet ohi, tuli pronssi kaulaan.

– On kyllä hiton hyvä fiilis totta kai. Podiumille tällä kertaa ja olen fiiliksissä raneistani. Vähän meinasi olla rokkenrollia siellä sun täällä, mutta onneksi ensimmäinen lasku meni puhtaasti. Tokalla tuli vähän pahempaa komboa, mutta ei ollut ihan puhdasta tekemistä. Itse olin kuitenkin fiiliksissä. Taas piti vetää todella puhtaasti: se oli selkeästi tuomareiden linja. Kovaa yrittämistähän tuolla oli, mutta oli myös aika haastavat olosuhteet. Tuuli vaihteli jonkun verran, eikä vauhdeista ollut täyttä varmuutta. Hienoa on kuitenkin, Rukajärvi kommentoi.

Miesten kisassa oman karsintaryhmänsä toiseksi tullut Rene Rinnekangas ei aivan saanut toivomaansa laskua päälle. Ensimmäisellä kierroksella viimeisessä hyppyrissä oli tyydyttävä pienempään pyörimiseen laudan takerruttua sohjoiseen lumeen. Toisella ja kolmannella kierroksella kompastuskivi oli switch tupla backside rodeo, jonka pyörimistä Rinnekangas ei saanut pysäytettyä. Näin ollen tällä kertaa jäätiin kuudennelle sijalle.

– Tällä hetkellä valitettavasti harmittaa erittäin paljon. Harmittaa eniten se, etten saanut näytettyä parastani tänään. Kaikkeni yritin, mutta en saanut tehtyä sitä minkä halusin. Kaksi viikkoa tuota rataa olen täällä vetänyt, ja eka hyppyrikin mennyt tosi hyvin. Nyt sitten vaan loksahti, ettei mennytkään temppu päälle. Kutossija maailmancupissa ei tietenkään huono ole, mutta enemmän olen pettynyt siihen miten laskin. Tulos lopulta ihan hyvä. Ennin puolesta helkkarin hienoa ja todellakin ansaitsi sen. Olisi Enni voinut olla korkeammallakin ja enemmän pisteitä, Rinnekangas kommentoi.

Pitkä Aspenin urakka päättyi mitaliin, mistä päävalmentaja Antti Koskinen on tietenkin tyytyväinen – vaikka hampaankoloonkin jäi:

– Hyvä fiilis on Ennin pärjäämisestä ja hienoa, että sijoitus piti loppuun saakka, vaikkei sitä kenellekään epäonnea toivo. Oli tässä kuitenkin ihan ansaittu kolmas sija, ja olisi mielestäni ansaittu enemmänkin. Aion tästä mennä seuraavaksi tuomarikopille keskustelemaan yhdysvaltalaisedustajan laskusta verrattuna Ennin laskuun. Pikkuisen ihmetyttää tässä kohtaa, mutta hyvä näinkin ja otetaan tämä sijoitus ilolla vastaan. Enniltä upea tason nosto hyndiin. Backside 900 tuli eilisissä treeneissä tälle kaudelle ensimmäistä kertaa, ja sieltä se tuli suoraan kisaraniin. Caballerial 1080 alkaa tulla useasti päälle, ja kun molemmat tulevat samaan raniin sekä vähän siistitään, niin pisteet nousevat kohisten. Renen kohdalla iso harmi, ettei switch tupla backside rodeo taittunut tällä kertaa kuin ekalla ranilla, jolloin joutui tahmean luiston vuokwi tyytymään backside 1260:een vikasta hyppyristä. Ei kuitenkaan passaa moittia hänenkään tekemistä: erittäin hyvällä työmoraalilla painelee tuolla menemään. Potentiaalia podiumille oli tänäänkin kuitenkin heittämällä. Tästä hetki happea ja kohti seuraavia.

Lumilautailun maailmancup jatkuu slopestylellä vielä 27.-28.3. Silvaplanassa Sveitsissä.

Tulokset, miehet: https://medias4.fis-ski.com/pdf/2021/SB/6485/2021SB6485RLF.pdf

1.Marcus Kleveland NOR 87,58
2.Red Gerard USA 82,16
3.Mark McMorris CAN 81,90

6.Rene Rinnekangas 78,08
25.Mikko Rehnberg 71,75

Tulokset, naiset: https://medias3.fis-ski.com/pdf/2021/SB/6486/2021SB6486RLF.pdf

1.Anna Gasser AUT 81,90
2.Hailey Langland USA 72,30
3.Enni Rukajärvi 81,91

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.