Nuuksio Bike Park 15.5.2024

SkiOne Trip – kolme keskusta yhdellä reissulla

Topias Joensuu ja Roni Aalto double action Kasurilasta. Kuva: Markku Koski
Junnumaajoukkueen laskijoita lähti tsekkaamaan kumppanin keskusten uudistetut parkit.

Lähdetään liikkeelle perusteista. SkiOne-yhtiö pitää sisällään kolme keskusta, jotka ovat Vuokatti, Kasurila ja Tahko. SkiOne on myös nuorten maajoukkueen yhteistyökumppani. Oli siis luontevaa, että kun Schneestern oli uudistanut kaikkien keskusten parkit, lähti junnumaajoukkue parkit koeajamaan. Schneesternin meriiteistä voisi mainita ainakin olympialaisten parkkien rakentamisen, eli suht hyvää kokemusta on.

Mukaan matkalle lähti nuorten valmentajan Saku Tiilikaisen luotsaamana joukkueen jäsenet Topias Joensuu, Mitja Kauranen ja Roni Aalto. Valokuvaten reissun taltioi Kasurilassa ja Tahkolla legendaarinen Markku Koski ja Vuokatissa Antti Harju. Näin matkasta Saku kertoo:

”Idea tästä reissusta lähti yhteistyön tiimoilta, kun kolme keskusta on yhden SkiOne-brändin alla ja ne ajaa helposti samalla reissulla. Viime vuonna yritettiin tehdä tämmöinen reissu junnumaajoukkueeporukalla, mutta se peruuntui niin kuin moni muukin. Nyt tuli hyvä sauma, ja reissu tehtiin päivä per keskus -periaatteella.

Matkalle lähtivät minä, Topias, Roni, Mitja, Markku Koski ja Antti Vuokatissa. Hyvällä fiiliksellä lähdettiin. Viime keväästä asti tätä oli odotettu, ja hyvä kun nyt järjestyi. Laskijat olivat innoissaan, kun Rukalla oli koko kausi oltu.

Tiedettiin, että Schneestern on parkit tehnyt, niin se tietenkin lisäsi odotuksia. Mukavaa ja vähän erilaista settiä odotettiin. Vähän mietittiin, että onko keskukset tukossa kun on hiihtoloma, mutta hyvin sekaan mahtui.

Oli myös mukavaa viettää aikaa porukassa. Aika paljon muutenkin ollaan yhdessä, mutta varsinkin automatkoilla ehtii hyvin jauhaa juttua. Sen verran vanha reissuauto oli, että radiota tuli paljon kuunneltua. Viime kautena päästiin vain pari reissua tekemään, niin kyllähän reissussa tutustuu eri tavalla kun vietetään aikaa kellon ympäri.”

Topias Joensuu Kasurilan hyndälinjalla perässään coach Tiilikainen. Kuva: Markku Koski

Kasurila

”Kasurila oli kaikille uusi paikka, ja se laittoikin saakelin hyvin. Keskuksena se on kodikas. Tiheää metsää ympärillä ja rinteet mukavasti kiemurtelee alas. Yllätti miten pitkät mäet oli. Siellä oli pipe, lasten parkki eri rinteessä ja isossa parkissa optimin kokoiset hyppyrit. Sinne tekisi mieli mennä takaisin vaikka saman tien.

Kahden hyndän linja oli loistava, ja alussa oleva skeittihenkinen plaza oli mahtava tasaisemmalla kohdalla. Ne jäivät hyvin mieleen. Kids Slopestyle, mikä kaikista keskuksista löytyy, oli myös mukava. Se oli omassa erillisessä rinteessään, ja vaikka se onkin vähän aloittelijoille suunnattu niin meillekin siellä riitti laskettavaa.”

Boys in the hood – ei kun Tahkolla. Kuva: Markku Koski

Tahko

”Tahko on Kasurilasta noin 40 kilsan päässä, ja sinne siirryimme aamulla yön nukuttuamme Kasurilassa. Sinne pääsi tosi nopeasti. Tahkolla olen viimeksi käynyt Finnish Openissa, eli siitä on jo aikaa. Eturinteessä oli edelleen tuolihissin alla isompi hyppyri. Se on näyttävällä paikalla, mutta kun meille sattui vähän kehnompi keli niin ei päästy sitä vetämään.

Varsinainen parkki oli edelleen takapuolella, ja Tahkollakin Kids Slopestyle on sijoitettu omaan rinteeseen kuten Kasurilassa. Keskus on tosi laajalle levittäytynyt ja laskettavaa riittää. Paljon oli tullut myös uutta. Kolmen hyppyrin linja on Suomen keskuksissa melko harvinainen, ja Tahkolla hyppyrit olivat sopivan kokoisia. Niistä voi helposti opetella temppuja ysiin asti ainakin.

Reilit oli vähän suoraviivaisemmin kuin Kasurilassa. Vedettäväksi pystyi valitsemaan yhdellä laskulla joko hyppyrit tai reilit. Lasten parkissa oli hyvät pikkureilit ja pienemmät hyppyrit. Hyvin oli alottelijat huomoioitu, ja maajoukkuetason jyysteriinkin oli tekemistä. Tahkolla hiihtolomaporukkaa oli jo aika paljon, mutta silti pystyi hyvin laskemaan.”

Mitja Kauranen katon kautta Vuokatissa. Kuva: Antti Harju

Vuokatti

”Vuokattiin on hieman pidempi matka, joten ajoimme sinne jo illan päälle. Ajokeli oli tosi huono: ihan kuuttakymppiä piti ajella välillä. Illan päälle ei ehditty mitään tekemään, mutta heti aamulla mentiin tutustumaan. Oli mukava huomata, että viime kerrasta oli puut kaadettu ja parkki suoristettu, eli enää ei tarvinnut ekan hyppyrin jälkeen tehdä mutkaa vaan pääsi suoraan lasettamaan. Neljä hyppyriä löytyi isolta linjalta, ja viereen oli rakennettu Kids Slopestyle. Vaikka kaikki olivat samassa rinteessä niin ne oli turvallisesti toteutettu ja kivasti sai uutta ilmettä.

Laitteet tuli heti tutuksi. Isoa hyppyriä ei Vuokatissakaan päästy kuitenkaan kunnolla vetämään, kun tuuli yltyi kovaksi. Näin majuriksi nimetty hyppyri jäi seuraavaan kertaan. Nuoremmille laskijoille Vuokatissa oli tosi hyvän kokoista settiä. Niissä pystyy hyvin juttuja opettelemaan.”

Roni Aallon tyylinäyte spinen ylittämisestä Vuokatissa. Kuva: Antti Harju

Yhteenveto

”Jos pitäisi miettiä kenelle parkkeja suosittelisi, niin joutuu kyllä sanomaan, ett kaikille voi jokaista suositella. Niissä on aloittelijavaiheesta lähtien kaikki otettu tosi hyvin huomioon, ja siitä tasaisesti kasvaa koko ja haastavuus vehkeissä. Maajoukkuetason laskijoille voi olla hankalampien kisatemppujen opetteluun vähän liian pientä, mutta silti haastetta varmasti riittää.

Kiitos SkiOne reissusta! Näitä olisi kiva tehdä enemmänkin, ja vaikka pidemmälläkin aikataululla niin ehtisi paremmin tutustumaan.”

”Reissu meni hyvin ja oli hauskaa. Parkit oli hyviä ja hyvässä kunnossa. Erityisesti mieleen jäi Kasurilan parkki, jossa alku oli skeittiparkin tyylinen. Sai otettua monta linjavaihtoehtoa. Tämmöisiä reissuja lisää!”
-Roni Aalto

”SkiOne-keskusten parkit oli hyvin kunnossa pidettyjä ja oli monenlaista obstaakkelia ja hyppyrit oli hyvän mallisia. Jäi kyllä hyvä fiilis niistä. Erityisesti jäi mieleen Kasurilan parkki, jonka yläosassa oli mistä valita. Oli hieno reissu päästä laskemaan monessa parkissa ja kuvaamaan niissä settejä. Oli kivaa.”
-Topias Joensuu

”SkiOnen keskukset oli hyviä ja monipuolisia. Kaikista jäi hyvä fiilis. Erityisesti jäi mieleen Kasurilan parkki, kun siellä en ollut aiemmin käynyt. Siellä varsinkin oli tosi monipuoliset setit. Varsinkin alussa pääsi hakemaan omia linjoja. Toivottavasti päästäisiin ottamaan sama uusiksi.”
-Mitja Kauranen

Infoa:

Kasurila
-sijaitsee Siilinjärvellä Kuopion vieressä
-8 rinnettä ja 5 hissiä
-korkeuseroa 102 metriä
-Freestyle Park, Kids Slopestyle ja halfpipe
www.kasurila.com

Tahko
-sijaitsee Nilsiässä Kuopion lähellä
-24 rinnettä ja 15 hissiä
-korkeuseroa 200 metriä
-Tahko Park, Freestyle Park ja Kids Slopestyle
www.tahkonrinteet.fi

Vuokatti
-sijaitsee Sotkamossa Kajaanin vieressä
-13 rinnettä ja 9 hissiä
-korkeuseroa 174 metriä
-SnowPark, Freestyle Park, Kids Slopestyle ja Superpipe
www.vuokatti.fi