Messilä 27.1.2023

Ruskaretki rinteeseen ja 6 muuta syyslomavinkkiä

Syyslomalla pääsee myös mäkeen, sillä laskukausi alkoi Rukalla jo 4.10.2019. Syyslomalla pääsee myös mäkeen, sillä laskukausi alkoi Rukalla jo 4.10.2019.
Koululaisten syysloma on nykyään todellinen aktiiviloma, sillä hiihtokeskuksissa voi lokakuussa lasketella, viilettää ladulla, seikkailla korkeuksissa, pyöräillä, peuhata lumessa, nauttia pirteästä syysilmasta vaelluspoluilla… Valitse vain suosikkisi, lista on loputon!

Syysloma katkaisee mukavasti koululaisten puuduttavan arjen ja antaa mahdollisuuden nauttia syksyisestä luonnosta. Hiihtokeskuksissa on runsaasti tekemistä kaiken ikäisille, halusi sitten ihailla ruskan viimeisiä hetkiä luontopoluilla tai viilettää lumella. Keräsimme houkuttelevimmat syyslomavinkit.

1. Laskuoppia koko loma

Syysloma on nykyään myös hiihtoloma. Rukalla on laskettu jo reilu viikon verran. Syyslomalla käytössä on Saaruassa kolme rinnettä, näistä yksi on pyhitetty parkkilaskijoiden iloksi. Ylös rinteiden päälle noustaan rivakasti, mukavasti ja nopeasti tuolihisseillä sekä gondolilla. Rukalla syksyllä treenaa myös moni maajoukkue- ja huippulaskija, onhan myös mittavan kokoinen laskeutumispatja jo käytössä.

Levi avaa Eturinteen syyslomalaisten iloksi perjantaina 11. lokakuuta 2019. Käytössä on North-tuolihissi, joten laskemaan pääsee koko rinteen pituudelta. Leveyttä säilölumella avattavalle rinteelle on tarkoitus tulla noin 40 metriä.

Myös Vuokatissa lasketaan, mutta Rukasta ja Levistä poiketen Vuokatin mäki on sisätiloissa. Uudistetussa Max Snow World -lumimaailmassa on myös paljon ohjelmaa syyslomaviikoilla (viikot 42 ja 43), kuten tiistaina kaikille avoin ”Show your speed!” -laskukisa suksilla tai laudalla ja perjantain jam-sessarit. Koko viikon ohjelman löydät Max Snow Worldin sivuilta. (Lue myös: Vuokatissa lasketaan vuoden ympäri – Max Snow World on koko perheen lumimaailma)

2. Vielä ehtii pyöräilemään

Suurin osa bike parkeista on jo talvitauolla, mutta ainakin Tornikeskuksessa ja Påminnessa pääsee syyslomalla nauttimaan hissipyöräilystä ja vauhdikkaista alamäistä (katso aukioloajat keskusten sivuilta). Ja fillarikausi Klaukkalassa jatkuu vielä syyslomaviikkojen jälkeenkin, Tornikeskuksen bike park kun on auki myös talvella!

Maastopolut sen sijaan eivät aukioloaikoja katso. Useiden hiihtokeskusten ympäristöstä löytyykin hienoja reittejä ihailla syksyistä luontoa ja nauttia maastopyöräilystä.

Laskupäivän jälkeen fillarin selkään? Onnistuu syyslomalla!
Laskupäivän jälkeen fillarin selkään? Onnistuu syyslomalla!

3. Kauden ensimmäiset latukilometrit

Lunta ei ole säilötty ainoastaan rinteisiin, sillä esimeriksi Tahkolla ja Rukalla pääsee hiihtämään myös ensilumenladulle.

Tahkon ensilumenlatu kulkee noin 900 metriä Tahkolaakson pohjukasta Nilsiän suuntaan, ja se avataan sopivasti jälleen syyslomalle 2019. Valaistun ladun molemmilla puolille on ajettu latu-urat, joten edestakaisin hiihdettynä 1,9 kilometriä pitkä latu sopii molemmille hiihtotyyleille. Katso lisätiedot: www.tahkonrinteet.fi

Rukan latu avataan perjantaina 11. lokakuuta 2019. Se on Tahkon tapaan valaistu ja palvelee molempien hiihtotyylien harrastajia. Mittaa Kaltiolammen rannalta Rukan kylästä Kelorinteelle kulkevalla ladulla on 500 metriä yhteen suuntaan.

Latukauden voi aloittaa vaikka Tahkolla.
Latukauden voi aloittaa vaikka Tahkolla.

4. Nauti luonnon antimista

Vaikka ruska alkaa pohjoisessa syysloman aikaan olla jo ohi, on vaellus aina mieltä virkistävä elämys. Ja syksyn 2019 upeasta ruskasta pääsee todennäköisesti ihailemaan vielä eteläisessä Suomessa.

Mielekkäitä retkivaihtoehtoja löytyy melkeinpä jokaisen hiihtokeskuksen maisemista. Päivän vaellusretkellä saakin hyvin monipuolistettua aktiivista syyslomaa.

Vaellus- tai pyöräretki syksyisessä luonnossa on voimaannuttava kokemus. Kuva: Timo Koivisto, Levi
Vaellus- tai pyöräretki syksyisessä luonnossa on voimaannuttava kokemus. Kuva: Timo Koivisto, Levi

5. Lumi- ja vesipuuhaa lapsille

Rukalla on säilötty lunta myös perheen pienimpien iloksi, joten myös Rosa & Rudolf Family Park avataan syylomalle. Avauspäivinä Rosa & Rudolf Family Parkissa on käytössä yksi rinne ja mattohissi. Säilölumirinne on tarkoitus avata lauantaina 12. lokakuuta 2019.

Lumen lisäksi peuhata voi myös vedessä. Esimerkiksi Serenassa vesipuisto on syyslomalla (12.–20.10.2019) avoinna kello 11.00–19.00. Serenan hiihtokeskuksen kausikortilla on jo syyslomalla vapaa pääsy.

6. Loma korkeuksissa seikkaillen

Takuuvarma koululaisten – ja miksei vanhempienkin – suosikki on seikkailu puiden korkeuksissa. Seikkailupuistot ovat auki Talmassa, Laajiksessa ja Levillä.

Esimerkiksi Talman seikkailupuisto ja ravintola ovat avoinna syyslomalla keskiviikosta perjantaihin (16.–18.10.2019) kello 12.00–18.00 ja viikonloppuna kello 10.00–18.00.

Seikkailupuisto on monen koululaisen syyslomasuosikki. Kuva on Laajiksen seikkailupuistosta.
Seikkailupuisto on monen koululaisen syyslomasuosikki. Kuva on Laajiksen seikkailupuistosta.

7. Treenaa tehokkaasti

Laskettelun, lumi- ja vesipeuhun, pyöräilyn, vaeltamisen sekä monen muun liikunnan riemun lisäksi syyslomalla voi toki myös treenata kovaa. Tähän mahdollisuuden tarjoaa portaat esimerkiksi Granin mäessä, Lakiksessa sekä Tahkolla. Eikä portaissa tietenkään tarvitse aina täysiä vetää, liikunnan riemun löytää kevyemmälläkin tempolla!

Tahkolla järjestetään syyslomalaisille ohjattuja porrastreenejä lauantaina 12.10.2019 kello 10.00, tiistaina 15.10. kello 17.00 ja perjantaina 18.10. kello 14.00. Lapsille on ilmainen porraskävely keskiviikkona 16.10. kello 12.00. Torstaina 17.10.2019 illalla on koko perheelle tunnelmallinen lyhtykävely portaita pitkin Tahkon päälle kello 18.30. Portaita pitkin pääsee myös Tahkon rinteiden huipulle rakennetulle uudelle näköalatornille.

Tahkolla järjestetään syylomalaisille ohjattuja porrastreenejä.
Tahkolla järjestetään syylomalaisille ohjattuja porrastreenejä.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

Laskukausi 2019–2020 alkoi Rukalla perjantaina 4.10.2019 kello 9.30. Alamäkikansan otti vastaan kaksi rinnettä, paksu lumipatja, viitisen astetta pakkasta ja hento lumisade.

Nyt on talvi! Ruka avasi laskettelukauden ennätysaikaisin

Keskusuutiset

Huvipuisto vai hiihtokeskus – kumpi tarjoaa enemmän hupia?

Kesäaktiviteetit
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit