Pyhä 17.4.2024

Kia Ski Tourilla paljon mutkia matkassa, mutta maaliin päästiin

Kia Ski Tour 2021:n ohjelma oli valmis jo toukokuussa 2020. Suunnitelmassa oli 23 kilpailua. Syksyllä tuli julki, että kaikkien järjestävien seurojen oli laadittava omat koronaohjeistukset SSF:n yleisten ohjeiden pohjalta. ”Tiukkoja ohjeita noudattaen pystyimme hoitamaan alkukauden kisat vastuullisesti, hallitusti ja koordinoidusti. Maaliskuussa astui voimaan olympiakomitean suosittelema kilpailukielto, jonka lajiliitot hyväksyivät. Kia-kisoja peruttiin ja siirrettiin. Kolme seuraa vetäytyi kisajärjestelyistä vedoten koronan aiheuttamaan epävarmuuteen”: taustoitti matkaa kenttä- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Olli Saravuo.

Kisakalenteri meni uusiksi, uusia kisaisäntiä ilmoittautui ja kisajärjestelyihin tuli uusia toimintoja. Yhteydenottoja viranomaisiin ja sairaanhoitopiireihin, lisää yhteistyötä seurojen kesken, tiedottamista ja armotonta suunnittelua. Kaikesta selvittiin ilman suurempia, turhia nurinoita ja kentän henki pysyi hyvänä haasteista huolimatta, kiitteli Saravuo, jolla on jo listattuna ideoita kaudelle 2022 – kisahaku on auki.

Kia Ski Tour 2021 aloitettiin tammikuussa Pyhätunturilla, helmikuussa kilpailtiin Kuopion Tahkolla ja viimeiset rutistukset tehtiin Rukalla ja Suomulla, jossa viimeinen osakilpailu laskettiin pari päivää ennen vappua. Kia-pisteitä jaettiin 14 kilpailussa, joihin osallistui yhteensä 151 urheilijaa – vain 10 vähemmän kuin vuonna 2020.

Kia Ski Tourin piti kurvata myös Etelä-Suomeen, mutta Kalpalinna-Hyvinkää-Vihti kisataival peruuntui koronarajoitusten vuoksi. Tiukkoja koronaohjeita noudattaen ja pakollisia testejä käyttäen sekä sitkeällä ahertamisella Kia Ski Tour 2021 saatiin onnellisesti maaliin. Etelä-Suomesta mitattuna Kia Ski Tourille tuli mittaa lähes 5000 kilometriä.

Jännitys kokonaiskilpailun voitosta tyttöjen sarjoissa säilyi kiertueen viimeiseen kisapäivään Suomulla. N16 sarjan voitti Porin Aada Kanto pisteillään 1145. Vaivaiset viisi pistettä hävisi GrIFK:n Isabel Söderström, joka voitti yhdeksän osakilpailua, oli toisena kolme kertaa, jätti Rukan paripujottelun väliin ja keskeytti yhdessä kilpailussa. Kanto voitti viisi kisaa, oli toisena kuusi kertaa ja lopuistakin kisoista tuli pisteitä. Muille ykkössijoja ei jäänyt. Kolmanneksi sijoittui GrIFK:n Kia Suni 621 pisteellä.

N14 sarjassa HSC:n Isabel Rautio aloitti Suomulla hurjan loppukirin kahdella voitolla ja kahdella kakkossijalla. Slalom66-seuran Cassandra Nystén keskeytti Suomun kakkoskisan, mutta pystyi pitämään Raution takanaan lähes sadan pisteen erolla. Rovaniemen SCST:n Roosa Teppola voitti kolme kisaa, mutta viimeiset kuusi kisaa jäivät Teppolalta väliin selkäongelmien vuoksi. Loppupisteet: 1. Cassandra Nystén 980, 2. Isabel Rautio 886 ja 3. Roosa Teppola 580.

M16 sarjassa HSC:n Rene Linnatsalo varmisti kokonaiskilpailuvoittonsa Suomun ensimmäisessä kisassa. Seitsemän sadan pisteen voittoa, kaksi kakkossijaa ja yksi kolmossija antoivat pisteitä 920. Kolme viimeistä kisaa lisäsivät saldoa vain 105 pistellä. Linnatsalon yhteispisteet olivat 1025, joista kisan kakkonen, GrIFK:n Felix Maksimow jäi 149 pistettä. GrIFK:n Joonatan Järvelä osallistui vain kymmeneen kisaa, joista kokosi 680 pistettä ja sijoittui kolmanneksi.

Joensuun Pujottelijoiden Samu Timonen oli kiertueen ylivoimaisin voittaja pisteillään 1185. Timonen voitti kuusi kisaa. Kokonaiskilpailun toinen Tampereen TSS:n Olavi Kiviniemi (pisteet 971) oli nopein neljässä kisassa. Molemmat olivat varmoja kisailijoita – pisteitä jokaisesta kisasta. Loput voitot menivät Viroon Mäesuusakoolin Mesilan veljeksille. Kaksi voittoa Markukselle ja yksi voitto Mikkille. Kokonaispisteissä Mikk (581) oli parempi kuin Markus (535).

Onnea voittajille ja kaikille KIA Ski Tourilla laskeneille!

Kia Ski Tour kokonaispisteet osoitteessa ski.fi/skisport/kalenteri-ja-tapahtuma/tulokset/alppihiihto/

Voittajien kuvat ja haastattelut omana artikkelinaan, johon linkki tässä.