Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Kumparelaskun Eurooppa Cupin mestari Miska Mustonen: ”Aloitimme kuntoutumisen opettelemalla kävelemään”


Muuramelainen Miska Mustonen, 23, valmistautuu lauantaina kisattavaan kumparelaskun kauden ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuun Rukan legendaarisessa kumpareikossa. Ensimmäinen treenipäivä jätti miehelle hieman hampaankoloon. 

– No treenit menivät keskivertoisesti. On asioita, jotka jäivät kaihertamaan. Rinne on jälleen kerran haastava ja tänä vuonna erityisesti ylähyppyri tuottaa eniten päänvaivaa, summaa Mustonen. 

Mustonen raivasi tiensä Eurooppa Cupin mestariksi viime kaudella tuulettaen voittoaan koti-Suomessa Taivalkosken kumpareikossa. Lähtökohta edelliskauteen oli verrattain erilainen kun tällä hetkellä. 

– Lähdin viime kauteen ilman odotuksia. Olin vielä treenannut normaalia vähemmän kesällä kun toissa kesäinen kesätyö verotti fyysisesti sen verran, ettei jaksanut oikein treenata, joten en oikein osannut odottaa tulevalta kaudelta mitään. Nyt taas olen treenannut enemmän kuin koskaan ja jopa lumipäiviä on ennätysmäärä alla. Ehkä myös siksi koen, että tältä kaudelta odotan yhä enemmän menestystä omalla kohdallani. 

Vaikka kumparelasku on hallinnut EC-mestarin elämää jo pitkään, löytyy taustalta myös pitkä ura pesäpallon pelaajana. Kiri -joukkueessa Mustonen harjoitteli peräti kymmenen vuotta, kunnes vuonna 2014 oli tehtävä valinta: jäädäkkö joukkueeseen vai siirtyä yksilöurheilun pariin? 

– Kyllä päätös syntyi melko helposti. Olen enemmän yksilöurheilija kuin joukkuepelaaja. Kyllähän me kumpareissakin joukkueena ollaan mutta suoritus tehdä yksin ja silloin pystyy keskittymään omaan tekemiseen. 

Tänä päivänä vapaa-aika kuluu kumpareikon ulkopuolella frisbeegolfia pelatessa ja mökkeillen. Talvet kuluu intensiivisesti laskemisen parissa. Tällä kaudella Mustonen on osa maailmancuptiimiä, joka kiertää tiivistä kisakalenteria ympäri maailman. 

– Kiersin vuonna 2017 muutamia maailmancupeja, mutta se kausi ei ollut menestys. Tänä vuonna tavoite on saada tasaisesti hyviä tuloksia alle ja pitää silmällä alkaavaa olympiakarsintavuotta. 

Nuoresta iästä huolimatta miehen kumpareura ei ole ollut pelkkää nousukiitoa. Sveitsissä vuonna 2014 loukkaantuminen pysäytti uran hetkellisesti. Jälkeensä se on jättänyt pysyvän aivovamman. 

– Oltiin harjoitusleirillä Zermattissa ja hyppy jäi vajaaksi ja paiskauduin naamalleni jäiseen rinteeseen. Olin Sveitsissä sairaalassa viikon, josta minulla ei ole oikeastaan mitään muistikuvia. Aloitimme siellä jo kuntoutumisen. Suomessa kuntoutumista jatkettiin muun muassa opettelemalla kävelemään. Siitä pisteestä on tultu tähän. 

Vaikka raju loukkaantuminen on jättänyt jälkensä nuoreen mieheen, on hän sinnikkäästi noussut takaisin huippu-urheilijaksi. Välillä väsymys ja keskittymisvaikeus ottaa ylivallan, mutta silti määränpää on selkeä, miksi sukset isketään jalkaan yhä uudelleen ja uudelleen. 

– Haluan, että minut muistetaan ennen kaikkea hyvänä laskijana. Toivon, että voin jonain päivänä muistella uraani, että olin se Miska Mustonen, joka menestyi tasaisesti maailmancupissa. En pistäisi pahakseni, jos olympialaisissakin pääsisi edustamaan Suomea. 

Freestyle Opening Ruka avaa kumparelaskun ja aerialssin maailmancupin 4.-5.12. Rukalla. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna ilman yleisöä. Kilpailua voit seurata:  

📺 04.12.2020 Aerials klo 18:55 YLE TV2 / YLE AREENA 

📺 05.12.2020 Kumparelasku klo 15:55, Yle TV2 / YLE AREENAYle TV2 / Yle Areena 

Artikkelia muokattu: