Laajis 26.11.2022

Laskettelukypärä – mikä siinä maksaa?

Iskujen lisäksi laskettelukypärä suojaa sään oikuilta. Lasit kannattaa sovittaa yhdessä kypärän kanssa. Iskujen lisäksi laskettelukypärä suojaa sään oikuilta. Lasit kannattaa sovittaa yhdessä kypärän kanssa.
Laskettelukypärä on mäessä paras päähine, sillä se suojaa iskuilta, viimalta ja pakkaselta. Nykyaikainen kypärä on mukava ja näyttäväkin päähine. Kerromme mikä kypärässä maksaa ja mitä kypärää ostettaessa kannattaa huomioida.

Laskettelukypärä on ylivoimaisesti tärkein turvavaruste mäessä. Se on myös paras päähine rinneolosuhteissa. Kaukana ovat onneksi ne ajat, jolloin kypärän käyttö lasketellessa tai lautaillessa oli epämuodikasta.

Valikoimaa löytyy monipuolisesti niin merkkien, mallien kuin värienkin osalta laskijan pääkoppaa suojaamaan. Tämän halvimman mahdollisen henkivakuutuksen ei milloinkaan pitäisi jäädä hinnasta kiinni.

Laskettelukypärää on saatavilla monen moista ja hintahaitari saattaa herättää ihmetystä. Selvitimme mikä kypärässä oikein maksaa.

Laskettelukypärä. Päässä nyt ja aina.

Kannattaako kypärää käyttää? Ehdottomasti ja ytimekkäästi: kyllä. Laskettelukypärä suojaa niin vasta-alkajaa kuin kokeneempaakin alamäkihirmua, sillä päävammat voivat aiheutua myös itsestä riippumattomasta syystä. Huonolla tuurilla voi esimerkiksi toisen laskija törmätä sinuun. Kypärää arvostaa viimeistään, kun iskussa oman pään sijasta hajoaakin pelkkä laskettelukypärä.

Mikä tahansa kypärä ei kuitenkaan sovellu laskemiseen. Yhtä lailla kuin laskettelusukset eroavat vesihiihtosuksista, eroaa laskettelukypärä esimerkiksi pyöräilykypärästä. Eri tarkoituksiin olevilla kypärillä on eri turvallisuusstandardit. Euroopassa myytävät laskettelukypärät edellyttävät CE EN1077 -sertifikaattia.

Lumilautailu- ja laskettelukypärät taas eroavat toisistaan korkeintaan ulkonäöllisesti.

Vaikka kaikki laskettelukypärät suojaavat enemmän tai vähemmän, on hyvä punnita mitä ominaisuuksia kypärältään edellyttää ja mistä on valmis maksamaan.

Lue myös: Vältä aivovamma, käytä laskettelukypärää

Laskettelukypärän rakenne

Laskettelukypärät voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: in mould- sekä hard shell -kypäriin. Molemmissa lähtökohtana on useimmiten sama rakenne: kova ulkokuori sekä EPS-muovista valmistettu pehmeämpi sisäkerros.
In mold -malleissa styroksimateriaali on valettu suoraan kovaan polykarboniitti-kuoreen. In mold -kypärät ovat usein kevyitä ja matalaprofiilisia. Niissä on yleensä hard shell -malleihin verrattuna paremmat ventilaatiomahdollisuudet.

Hard shell -kypärissä on kova ja kestävä ABS (acrylonitrile butadiene styrene) -kuori, joka on kiinnitetty sisäkerrokseen jälkikäteen. Hard shell -mallit ovat useimmiten In mold -kypäriä kestävämpiä. Painoa on kuitenkin enemmän, mikä voi tehdä hard shell -kypärästä vähän kömpelömmän oloisen.

Neljä tärkeää kirjainta: MIPS

Käytännössä kaikki laskettelukypärät suojaavat käyttäjäänsä suorilta iskuilta. Kuitenkin suurin osa päähän kohdistuvista iskuista tapahtuu vinossa kulmassa. MIPS, eli Multi-Directional Impact Protection System, on Ruotsissa kehitetty tunnettu teknologia, joka suojaa käyttäjäänsä myös viistosti tulevien iskujen aiheuttamilta rotaatiovammoilta.

MIPS-teknologiaa hyödyntävissä kypärämalleissa on ulkokuoren ja sisäkerroksen lisäksi vähäkitkainen ”liukuva” kerros. Tämä kerros liikkuu iskun mukaisesti ja näin sekä jakaa että vaimentaa aivoille iskusta altistuvia voimia. MIPS näkyy tuotteen hinnassa, mutta erityisesti positiivisena tekijänä turvallisuudessa.

Lisäominaisuuksilla lisäiloa

Kypärän hintaan vaikuttavat materiaalin sekä rakenteen lisäksi mahdolliset lisävarusteet ja -ominaisuudet. Ventilaatiolla, eli ilmanvaihdolla, säädellään kylmän ilman tuloa sisään – tai kuuman ilman pääsyä ulos. Ventilaatioita löytyy kypärämalleista niin kiinteää kuin säädettävää sorttia.

Säädettävien ventilaatioiden avulla kypärä on mukava käyttää vaihtelevissa lämpötiloissa, kuten keskitalven kireissä pakkasissa tai kevään aurinkoisilla keleillä. Niitä löytää yleensä hieman kalliimmista malleista.

Säädettävä koko on kypärässä erinomainen ominaisuus, joka myös aiheuttaa muutaman euron lisän hintalappuun. Monesti säätö tapahtuu kypärän takana olevalla rullalla, jota pyörittämällä kypärää saa kätevästi hienosäädettyä tiukemmaksi tai löysemmäksi. Osassa malleja säätömahdollisuus löytyy kypärän sisäpuolelta.

Kypärässä päätä vasten sekä korvien päälle tulevat pehmusteet tekevät kypärästä mukavan ja lämpöisen. Irrotettavilla pehmusteilla on valtti: hikisen laskupäivän jälkeen ne voi pestä. Monesti hintavampiin kypäräpaketteihin sisältyy vaihtopehmusteet. Sovittamalla paksumpia ja ohuempia pehmusteita voi vaikuttaa niin kypärän istuvuuteen kuin lämmittävyyteen.

Kaksi samassa: visiirikypärä

Laskettelulasit ovat lähestulkoon välttämätön hankinta kypärän rinnalle. Ne suojaavat silmiä niin viimalta, lumisateelta kuin auringoltakin ja tuovat hämärällä sekä huonolla kelillä rinteen kontrastit esiin. Laskettelulasit ovat myös turvallisuustekijä, sillä ne suojaavat silmiä ja kasvoja esimerkiksi kaatuessa.

Lasit kannattaa aina sovittaa yhdessä kypärän kanssa, jotta tietää varmasti niiden sopivan päähän. Laskettelulasit kustantavat nopeasti kypärän verran – tai jopa enemmän.

Vaihtoehto laskettelulaseille on visiirikypärä. Visiirin saa vaivatta nostettua otsalle ja laskettua takaisin silmiä suojaamaan. Yleensä pakettiin sisältyy joko vaihtovisiirit synkälle sekä aurinkoiselle kelille tai yksi fotokrominen, valon määrän mukaan tummuva ja vaaleneva, kiinteä visiiri.

Lue myös: Laskettelukypärän istuvuus on kaiken a ja o – vinkit valintaan

Käytetty laskettelukypärä on väärä paikka säästää

Lasketteluvälineissä voi säästää pitkän pennin ostamalla ne käytettyinä. Kypärää ei kuitenkaan käytettynä kannata metsästää, sillä sen käyttöhistoriaa on mahdoton jäljittää. Kovan kolhun saanut kypärä ei ole enää turvallinen, eivätkä kaikki osumat suinkaan ole silmillä havaittavissa.

Muovi voi myös heikentyä vuosien saatossa. Valmistajat suosittelevatkin ehjänkin kypärän vaihtamista uuteen noin viiden vuoden välein. Ekologiseen ja vastuulliseen valintaan voi sen sijaan panostaa ostamalla esimerkiksi kierrätetyistä materiaaleista valmistettu kypärä.

Lue myös: Käytetyt lasketteluvälineet – tee onnistuneet kaupat!

Tärkeintä on löytää omaan päähän hyvin istuva kypärä, jota on mukava käyttää. Hyödyntämällä valinnassa muitakin kriteerejä kuin ”halvin mahdollinen” turvaat pääsi pitkäksi aikaa. Laskettelun ja lautailun erikoisliikkeistä sekä hiihtokeskusten shopeista löytyy hyviä kypärävaihtoehtoja ja asiantuntevaa palvelua. Ostosreissulla kannattaakin ehdottomasti kääntyä osaavan myyjän puoleen!
 

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Myllerrysten jälkeen Riihivuoresta kuuluu iloisia uutisia: Pohjoisrinteillä on uusi hissi, keskuksessa on uusi rinnekone, parkki on entistä parempi ja seuralaskijoiden toiveita on kuultu.
Onko talvea 2022–2023 kauniimpaa? Ainakin Levin marraskuu on parhaimmillaan näyttänyt herkulliselta, kuten tämä 23.11.2022 otettu kuva todistaa. Kuva: Essi Toikkanen
Sallan tunnetaan tunnelmasta, mainioista rinteistä ja kodikaasta palvelusta. Kehitystä tehdään systemaattisesti ja kestävästi. Talvelle 2022–2023 Sallassa on parannettu rinteiden valaistusta ja sujuvoitettu ankkurihississä matkustamista.
Monon valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä sopivalla kengällä laskee pitkän päivän kovallakin pakkasella.
Rento fiilis ja hyvä meininki ovat Suomen lumilautamaajoukkueen tavaramerkkejä. Myös tältä osin Mikko Rehnberg (kuvassa vasemmalla) ja Kalle Järvilehto jatkavat perinnettä.
Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden "jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia.
Nyt on aihetta hymyyn! Kaudelle 2022–2023 avautuu Pohjoisrinteille lisää laskettavaa. Uusi rinne kulkee kuvan oikeassa reunassa olevassa metsässä.
Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.
Perjantaina 7.10.2022 on vaikea olla hymyilemättä. Laskukausi 2022–2023 Rukalla on alkanut.
Aloittelevalla laskukansalla on talvesta 2022–2023 lähtien entistä leppoisampaa laskettavaa, kun Tahko Mountainin eturinteen muotoja on loivennettu.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelijan vammat voi välttää

Keskusuutiset
Uudet lasketteluvaatteet ja -välineet ovat entistä kevyempiä, mukavampia ja suorituskykyisempiä. Tuloksena on entistä hauskempia mäkipäiviä.

Talven välinetrendit 2021–2022: mukavuus ja keveys

Välineet
Uudet, käytetyt vai vuokratut laskuvälineet? Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa.

Uudet, vuokratut vai käytetyt? Lasketteluvälineiden hankintaan on monta toimivaa tapaa

Laskettelu