Iso-Syöte 19.3.2024

Käytetyt lasketteluvälineet – tee onnistuneet kaupat!

Etenkin lasten ja nuorten käytettyjä lasketteluvälineitä on paljon tarjolla.
Lasketteluvälineiden myynti-ilmoituksia löytyy runsaasti esimerkiksi Facebookin ryhmissä. Nettikuvien perusteella varusteen kunnon arviointi voi olla mahdotonta, joten tuotteeseen kannattaa tutustua paikan päällä, jos mahdollista.

Monessa käytetyn lasketteluvälineen myynti-ilmoituksessa saatetaan mainita, että tuotteella on laskettu todella vähän ja silloinkin laskijana on ollut varovainen mummo. Se voi olla totta, mutta myös vähän tai jopa paljon muunneltua totuutta.

Onneksi suomalaisissa laskuvarusteiden myyntiryhmissä suurin osa myyjistä on rehellisyyden paremmalla puolella. Piirit ovat pienet, joten jos myyjä ”tekee tarpeet” ostajan monoihin, tarina kääntyy nopeasti myyjää vastaan.

Tuotteen ulkonäkö voi kertoa jo paljon

Tuotteen ensimmäinen arviointikriteeri on ulkonäkö. Mikäli tuote on kaikilta osin ehjä, ostoprosessia kannattaa jatkaa.

Suksissa ja lumilaudoissa seuraavaksi huomio kannattaa kiinnittää pohjaan: onko pohja suora ja sileä, onko siellä suuria uria ja onko kanttinauha ehjä? Paikattu kanttinauha ei välttämättä kestä kovin kauan. Sen sijaan suksen tai laudan kannassa olevat pintanaarmut ovat pikemminkin ulkonäkökysymys.

Siteiden toimivuutta voi arvioida pyörittämällä siteiden säätöruuveja. Mikäli ruuvit pyörivät normaalisti ja alppisuksissa myös din-mittari liikkuu, side on luultavasti ehjä. Sidettä kannattaa testata myös monojen kanssa.

Monoissa tärkeä tekijä on monon sopivuus. Istuvuuden lisäksi solkien ja mahdollisten säätöjen kuntoisuus kannattaa tarkastaa ennen ostopäätöstä.

Lue myös: Laskettelumono kuluu käytössä – ominaisuudet voivat kadota jo viidessä vuodessa!

Kypärää ostettaessa kannattaa olla erittäin tarkkana. Mikäli kovasta osumasta on vähänkään viitteitä, kannattaa jättää kaupat tekemättä, vaikka hinta olisi kuinka houkutteleva.

Käytetyt lasketteluvälineet: täältä niitä löytyy

Käytettyjen välineiden markkinat ovat vahvasti siirtyneet Facebookiin. Sieltä löytyy useita erilaisia laskettelu- ja lautailuvarusteiden kauppapaikkoja. Esimeriksi laskukamapörssi on vilkas kauppapaikkia. Kisalaskijoille on alppivarusteiden kamapörssi, ja lumilautailijoille tai vaikka telemark-hiihtäjille on omat ryhmänsä.

Facebookin lisäksi kannattaa käydä vilkaisemassa Tori.fi:n tarjonta, sillä myös se on varsin vilkas myyntipaikka käytetyille laskuvarusteille. Tori.fi-sivuilla on tosin tarjolla toisinaan myös lähinnä museoon kelpaavaa tavaraa, joten aivan jokaisesta ilmoituksesta ei kannata innostua.

Vaihtoehtona kausivuokra

Monet keskukset vuokraavat laskuvälineitä koko kaudeksi ja kausivuokran suosio on kasvanut vauhdilla. Kausivuokran perusidea on yksinkertainen: vuokratut varusteet haetaan kauden alussa ja palautetaan kauden päättyessä.

Palvelussa on hieman eroja eri keskusten välillä, sillä osa vuokraa suksien ja lautojen lisäksi myös monoja ja kypäriä. Vuokravarusteet ovat joko uusia tai erittäin hyvässä kunnossa olevia käytettyjä. Ne valitaan sopiviksi ja säädetään turvallisiksi.

Kausivuokra on erityisen hyvä palvelu kasvuikäisten perheille, kun välineitä saisi olla uusimassa vuosittain. Välineitä on tarjolla myös aikuisille. Kausivuokrauksessa on maltillisen hinnoittelun lisäksi se hyvä puoli, että välineillä voi käydä laskemassa muissakin hiihtokeskuksissa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Monon valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä sopivalla kengällä laskee pitkän päivän kovallakin pakkasella.

Laskettelumonon valinta – näin löydät itsellesi parhaat monot

Välineet

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
Aloita lumilaudan valinta miettimällä missä haluat laskea: rinteessä, parkissa vai offareilla.

Lumilaudan valinta: näin löydät itsellesi sopivan

Lumilautailu