Pyhä 17.4.2024

Charlotte Henrikssonilla lukio käytynä – täysi huomio urheiluun

Suomen alppimaajoukkueen Charlotte Henrikssonilla (19) on kiehtova kausi edessä. Lukio kirjoituksineen on nyt takana ja juhlatkin pidetään vasta keväällä. Nyt on aika keskittyä täysillä alppihiihtoon.

Henriksson on juuri saapunut kotiinsa Kauniaisiin kahden viikon Itävallan Hintertuxin lumileiriltä. Leirille hän pääsi poikkeuksellisissa tunnelmissa. 

”Suoritin lukion loppuun ennen leirille lähtöä kirjoittamalla pitkän matematiikan, ruotsin ja englannin. Odotan niistä kaikista hyviä arvosanoja. Leirillä ei tarvinnut miettiä yhtään kouluasioita, mikä tuntui vähän oudolta. Vapaa-aikana luin kirjoja ja ihan vaan hengailin. Kävin myös nautinnollisissa kylvyissä ja otin pitkiä Facetime-puheluita poikaystävän sekä kavereiden kesken.” 

Kuulumisia vaihdettiin myös podcastein. 

”Meillä on kaverin kanssa tapana tehdä toisillemme podcasteja, joissa kerromme päivän kuulumisistamme. Se on kiva tapa pitää yhteyttä kavereihin. Juu – nämä podcastit eivät ole julkisia”, Henriksson naurahtaa. 

Oivaa oppia Itävallasta 

Itävallan leiriltä kotiin saapui tyytyväinen nuori nainen. 

”Meillä oli tosi hyvä leiri, laskuni kulki hyvin. Joukkuekavereiden mielestä kuulemma tosi hyvin, varsinkin viimeisen neljän päivän aikana.” 

Vauhtia löytyi niin välineestä kuin myös tekniikasta ja asenteesta. 

”Vaihdoin monojeni pohjakulmaa, niitä on muutettu vähemmän aggressiiviseksi viime kauteen verrattuna. Tämän ansiosta olen pystynyt aloittamaan käännöksen helpommin polvelta, mutta mielestäni vauhti löytyi vieläkin enemmän henkiseltä puolelta.” 

Hintertuxissa harjoiteltiin suurpujottelua, johon treeniseuraa tarjosivat Itävallan miesten huippulaskijat. 

”Manuel Feller ja Fabio Gstrein olivat laskemassa samalla radalla kanssamme. Meininki oli aika pro-luokan tasoa, kun radalla oli henkilökuntaa tuplasti laskijoihin verrattuna, väliaikakelloja oli kaksi kappaletta ja startissa olivat sekä lähettäjä että starttialustat sauvoille.”

Kisa-Charlotte vs. Treeni-Charlotte

Leville naisten maajoukkue lähtee 2.11., välipäivät kotona käytetään harjoitteluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen lähipiirin kanssa. Henkisen rentoutumisen jälkeen kisan tuoma jännitys iskee Levillä 19.11. Kun on World Cup Levin pujottelun kisapäivä, Henriksson muuttuu keskittyneemmäksi. 

”Kisapäivänä minusta tulee vähän sulkeutuneempi, en juttele niin paljoa kuin normaalisti. En usko, että muutun kärttyisäksi, ei minusta helposti saa kärttyistä. Asia pitäisi tietysti tarkastaa joukkuekavereiltani.” 

Kisa-aamun rutiinit menevät pitkälti samalla kaavalla kuin treeniaamujenkin. 

”Kisa-aamuina on enemmän aikaa. Jos vaikka Levillä on startti klo 11, herätys on n. 7.30. Ennen aamupalaa on alkulämmittely. Aamupalan jälkeen on vähän extra-aikaa, jonka jälkeen lähdetään rinteeseen laskemaan vapaata. Levillä on lämmittelyrata, jonka laskemisen jälkeen on vuorossa rataan tutustuminen. Ensimmäiset laskijat katson televisiosta ennen omaan starttiin liittyviä viimeisiä valmistautumisia.” 

Kisastarttiin on aikaa kolmisen viikkoa, kisajännitystä Henriksson ei tunnusta vielä kokevansa. 

”Enemmänkin odottavat tunnelmat, että pääsee valmistautumaan ja sitten kisaamaan. Levi on kauteni isoin kilpailu ja kohokohta.” 

Ilmastonmuutos näkyy alppihiihtäjän arjessa

Haastattelua tehtäessä oli tiedossa, että Söldenin naisten maailmancupin avaus jäi väliin epävakaan sään takia. Levillä kisa pystytään järjestämään ainakin lumiolosuhteiden puolesta viime talvena varastoidun säilölumen ansiosta. Urheilijalle se tuo selkeyttä valmistautumiseen. 

”Levin suhteen ei tarvitse jännittää, että peruntaanko se vai ei. Söldenin kisaajilla oli varmaan ahdistavaa odottaa, että järjestetäänkö kisa.” 

Henriksson on käynyt ulkomailla laskemassa usean vuoden ajan. Jo tässä ajassa hän on huomannut ilmastonmuutoksen merkkejä. 

”Tämä kesä oli tosi huono jäätiköille, melkein kaikki Alppien jäätiköt olivat jossain välissä kiinni. Olen käynyt Hintertuxissa 10 vuotta ja sinä aikana jäätikkö on pienentynyt huomattavasti.” 

Levillä tasapuoliset olosuhteet 

Marraskuussa naisten maajoukkue keskittyy pujotteluun, lasku hiotaan kisakuntoon pitkällä lumileirillä. Kotimaa, erittäin tuttu rinne, säilölumi sekä kotiyleisö, tarjoaako Levi kotietua? 

”Suomen lumi on helppo laskea, ei siitä saada mitään selkeää etua. Jos pääsemme treenaamaan Levi Black -kisarinteessä, siitä on meille etua. Toivottavasti saamme treenaamaan siellä.” 

Levi Black on perinteisesti pysynyt hyvässä kunnossa myös lähtölistan viimeisille laskijoille. Henriksson toivoo kannustusta kaikille laskijoille. 

”Toivon, että mahdollisimman moni tulee paikalle ja kannustaa kaikkia laskijoita, kansalaisuudesta riippumatta. Niin saadaan hyvä kisatunnelma. Laskiessa kannustusta ei kuule, mutta maalissa kyllä, ja on kivempi katsoa kisaa jälkeenpäin, jos yleisö pauhaa taustalla.” 

Lue lisää Charlotten monipuolisesta harjoittelusta: https://www.ski.fi/ssf/ssf-artikkelit/alppihiihtaja-charlotte-henrikssonilla-riittaa-uskallusta/

Instagram: @charlotte.henriksson

Kotisivut: https://charlottehenriksson.fi