Levi 18.7.2024

Salomo Sirviö – lisävuosi Tahkon Alppilukiossa toi maajoukkuepaikan

Kuopio Ski Clubia edustava alppihiihtäjä Salomo Sirviö (21) nousi viime kauden jälkeen maajoukkueeseen. Nousu mahdollistui urheiluakatemian kautta, Sirviö jatkoi Tahkon alppilukiossa vielä kauden ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen.

Akatemia- ja urheilulukiojärjestelmä on ollut Sirviölle mieluisa ja järkeväkin vaihtoehto ammattiurheilijan tiellä. 

”Jatko Tahkolla oli hyvä ratkaisu. Siellä on hyvät valmentajat, oivaa treeniseuraa, mainiot harjoitusolosuhteet ja se oli myös rahallisesti helpoin ratkaisu.” 

Sirviön mielestä akatemialla on tärkeä tehtävä alppihiihtäjien kasvattamisessa nuorten sarjoista aikuisten kisoihin. 

”Liian moni alppihiihtäjä lopettaa 16 -vuotiaana. Akatemia tarjoaa hyvän vaihtoehdon jatkaa alppihiihtoa kilpatasolla. Se on hieno vaihtoehto edetä lajin parissa.” 

Mahtavaa menestystä FIS-tasolla

Päättyneellä kaudella Sirviö kiersi ahkerasti kilpailuja keräten FIS-pisteitä parempia lähtönumeroita saadakseen. Turhaan ei kuopiolainen kisoissa käynyt. Palkintona useita ykkössijoja kansainvälisissä FIS-kisoissa. SM kultaa-tuli Super G:ssä sekä Alppiyhdistetyssä. 

”Viime kausi meni kuten odotettiinkin. Laskeminen meni paljon eteenpäin ja onnistuimme siinä, missä tavoittelimmekin.” 

Valmennuksessa on mukana myös henkinen valmentaja. Tavoitteena saada urheilijasta kisatilanteissa paras irti. 

”Kisoihin valmistautumista harjoiteltiin paljon. Treeneissä oli kisan kaltaisia tilanteita, mentiin treeneihin kuin kisoihin. Sen jälkeen kisatilanteet eivät tuntuneet niin oudoilta, olin valmiina onnistumaan.” 

Uusi valmentaja – tavoitteena menestystä Eurooppa cupista

Maajoukkuepaikka on tuonut muutoksia urheilijan arkeen. Lumikausi alkoi elokuussa 11 päivän treenileirillä Sveitsin Saas Feessä uuden valmentajan Mario Rafetzederin alaisuudessa. Nyt meneillään on kolmas lumileiri, jossa oikutteleva sää on tuonut muutoksia treenisuunnitelmiin. Sirviöllä on vain positiivista sanottavaa uudesta valmentajasta. 

”Ollaan päästy hyvään yhteistyöhön. Hän on iloinen ja keskusteleva valmentaja. Meillä ollut tosi paljon puhetta laskemisesta. Hän on luonut hyvää yhteishenkeä, hyvällä meiningillä treenataan.”

Vastuuta ja vuorovaikutusta

Maajoukkueeseen nostettu Sirviö on erittäin tyytyväinen joukkueen  tekemiseen ja henkeen. 

”Joukkueen sisällä on hyvä meininki. Olemme Samu Torstia lukuunottamatta liki samassa tilanteessa, nousemassa FIS-tasolta Eurooppa cup -tasolle. Nuori joukkue, jossa kaikki haluavat mennä eteenpäin. Samun rooli nestorina on tosi tärkeä, kun hän puhuu, kannattaa olla korvat höröllä.”  

Maajoukkuepaikka tuo urheilijalle lisää taustaresursseja, kuten vaikka suksihuoltajan. Vaikka Sirviö on maajoukkueessa uusi, hänen toiveisiin ja näkemyksiin reagoidaan mukavasti. 

”Valmentaja antaa vapautta ja vastuuta treenien suhteen. Saa vaikka sanoa olevansa väsynyt. Joukkueessa on hyvä kommunikaatio, eikä ilmoilla ole epäselvyyksiä.” 

Tavoitteena menestys Eurooppa cupissa

Sirviön seuraava askel kohti maailman huippua on tavoittaa Eurooppa cupin kärkeä. Hyvän FIS-menestyksen ansiosta hän saa alkukauden suurpujotteluun hyviä lähtönumeroita. 

”Hyppy FIS-kisoista EC-kisoihin on todella suuri. Pujottelu tulee olemaan haastava, kun siinä minulla ei ole niin hyvää lähtönumeroa.” 

Sirviö on treenannut myös henkistä kanttia. 

”Tekniikkalajissa on henkisellä kantilla on suuri merkitys. Rinteessä ei pysty harjoittelemaan määräänsä enempää. Se kenellä on pää kunnossa ja kantti kestää paineen alla, se voittaa.”
instagram @slalomo