Sappee 11.6.2024

Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueet nimetty kaudelle 2020-2021


Alppi- ja freestylehiihdon maajoukkueet ja haastajaryhmät on nimetty kaudelle 2020-2021. Naisten joukkueen koko kasvaa neljään urheilijaan ja miesten maajoukkueessa nähdään viimevuotiseen tapaan viisi urheilijaa. Kumparemaajoukkue kasvoi peräti kolmella urheilijalla viime kauteen nähden, ja tulevalla olympiakarsintakaudella maailmancupia lähtee kiertämään 6 urheilijaa. Freeski -maajoukkue lähtee niittämään menestystä 4 urheilijan voimin, jossa sinivalkoista väriä saadaan mukaan maailmancupiin myös half-pipen osakilpailuihin slopestylen ja big airin lisäksi.

Alppimaajoukkeiden urheilijakaartiin nimetty yhdeksän urheilijaa 

– Joukkueiden rakenteen osalta toimimme hyvin samalla kokonaisuudella viime kauden suhteen. Osa valmentajista vaihtuu ja urheilijakaarti nuorentuu. Samu Torsti on konkarina läpimurtoa tekevän nuoren kaartin lisäksi miesten puolella. Naisissa Eurooppa cup menestystä odotetaan laajalla rintamalla sekä maailmancup pisteitä useammassa kilpailussa. Naisten joukkue on kiertänyt nyt 2 kautta intensiivisesti kovia kilpailuita ja se näkynee tuloksissakin ensi kautena, toteaa alppihiihdon urheilujohtaja 

Tommi Viirret

Jos maailman tilanne sallii, on alppimaajoukkueen leiritysten tarkoitus alkaa jo kesäkuun puolessa välissä Norjassa.


Miesten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin pari viikkoa sitten sveitsiläinen Osi Inglin. Naisten maajoukkueen päävalmentajana jatkaa ranskalainen Nicolas Burtin.

Para-alppihiihdon maajoukkueessa nähdään viime kaudella pujottelun maailmancupin voittoon laskenut Santeri Kiiveri.  


Kotimaassa pääsemme jälleen nauttimaan kisahurmoksesta, kun maailmancupin pujottelukauden avaus, World Cup Levi,järjestetään maailman parhaiden pujottelijoiden seurassa Levillä 21.-22.11.2020.


Naisten maajoukkueen pääyhteistyökumppanina jatkaa Mandatum Life

Mandatum Lifen ja Ski Sport Finlandin yhteistyö jatkuu alppihiihdon naisten maajoukkueen kanssa. Kaudelle 2020-2021 maajoukkueeseen ovat nimettynä Riikka Honkanen, Nella Korpio, Erika Pykäläinen ja Rosa Pohjolainen.

– Haluamme onnitella kaikkia maajoukkueeseen valittuja ja toivottaa onnistunutta harjoituskautta poikkeusajasta huolimatta. Haastavat ajat tekevät vahvimpia niistä, jotka nyt jaksavat tsempata ekstraa. Olemme hengessä täysillä mukana, sanoo,  Mandatum Lifen markkinointi- ja viestintäjohtaja Niina Riihelä.

Mandatum Life on finanssialan yritys, joka tarjoaa varainhoidon, sijoittamisen ja säästämisen, palkitsemisen sekä henkilöriskivakuuttamisen palveluja.


Freestylelajien kirjo laajenee – suomalaisedustusta nähdään myös half-pipessa


Freestylehiihdossa kumparejoukkueeseen nimettiin ennätyksellisesti kuusi urheilijaa. Viime kaudella Eurooppa cupin mestaruuden voittanut Miska Mustonen nousee maailmancup -tiimiin ensikertalaisena Olli Penttalan kanssa. Tulevana kautena kumpareikossa laitetaan todenteolla mies miestä vastaan kun edessä on olympiakarsintakausi kohti vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisia. Tuore freestylehiihdon ja lumilautailun urheilujohtaja Jussi-Pekka Kinnunen korostaa lajien synergiaa, ja tulevalla kaudella tehdään entistä enemmän yhteistyötä lumilautailijoiden kanssa.  

Kumparelaskun maailmancup -tapahtuma, Freestyle Opening Ruka, järjestetään 5.12. Rukalla. Rukan hiihtokeskus toimii kumparemaajoukkueen virallisena valmennuskeskuksena.

  –   Freestylehiihdon olympiaranking alkaa Rukalta ja tavoitteena on saada mahdollisimman iskukykyinen joukkue mukaan Pekingin Olympialaisiin. Edellisten kausien tuloskehityksen valossa suomen joukkueella on hyvät mahdollisuudet taistella maailmancupin kärkipaikoista jo ensi kaudella. 

 Freeski -lajeissa kirjo laajenee, kun Jon Sallinen tavoittelee menestystä half-pipen maailmancupissa ensi kaudella. Sallinen kilpaili Pohjois-Amerikan osakilpaluita viime kaudella ja oli Nor-Am Cupin kokonaispisteiden kolmas half-pipessa. 

 –       Freeski – maajoukkue tulee tekemään entistä enemmän yhteistyötä lumilautamaajoukkueen kanssa leirityksien ja kilpailuiden asiantuntijoiden osalta. Tarkoituksena on tuottaa fysiikka, taito, psyykkinen ja ravintovalmennus yhdessä lumilajien olympiavalmennuskeskuksen kanssa, josta saadaan molemmille maajoukkueille arvokasta asiantuntija-apua.

  –       Suurempi kumparemaajoukkue pyrkii aloittamaan lumileirityksen heti poikkeustilan sen salliessa. Tässä vaiheessa päivittäisvalmennuksessa keskitytään taidon ja fysiikan kehittymiseen ja säiden lämmetessä vesihyppyharjoitteluun. –       Maajoukkuetoiminta alkaa touko-kesäkuun vaihteessa maajoukkueen osalta terveystarkastuksilla ja koronarajoitusten sen salliessa kesäkuussa fysiikka- ja taitoharjoitusleireillä. Urheilijoiden päivittäisvalmennusta kesän ajaksi suunnitellaan parasta aikaa, sanoo Kinnunen.  

Freeski -maajoukkueen päävalmentajana toimii Jussi Mononen. Kumparemaajoukkueen päävalmentajana jatkaa Eemeli Kallas.  Ski Sport Finland luo uudelleen suomalaista sisutarinaa 

Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi näkee nuoren sukupolven olevan uusi alku alppilajeille.  Myös lajiliiton täytynee vastata uuden sukupolven tarpeisiin muuttamalla ja uusimalla toimintamalleja toiminnassaan.

– Alppilajeissa on kasvamassa uusi urheilijasukupolvi, joka tulee toivottavasti näkymään ja kuulumaan lähivuosina yhdessä kumppaneidensa kanssa urheilumenestyksen lisäksi poikkeuksellisen positiivisena ja sisukkaana joukkona. Saavuttaaksemme takavuosien kaltaista menestystä nyt alkava matka vaatii meiltä ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta haastaa lajien mahtimaita ja perinteistä urheilun tekemistä. Alkamassa on kolmen arvokisavuoden putki, johon me lähdemme menestymään mutta joka on vielä alkusoittoa. Meidän horisontissamme ja suunnittelussa näkymä on vuoden 2026 Olympialaiset, kommentoi Kaukoniemi.


Ski Sport Finlandin maajoukkueet kaudelle 2020-2021 

Alppimaajoukkueet kaudelle 2020-2021

Miesten maajoukkue: 
Samu Torsti, 28, Vasa Skidklubb
Marlon Sjöberg, 23, Grifk Alpine
Elian Lehto, 19, Santa Claus Ski Team
Turo Torvinen, 19, Santa Claus Ski Team
Niklas Järvikare, 21, Fjallskidar klubben -37

Päävalmentaja: Osi Inglin
Lajivalmentaja: Pasi Laitakari

Para-maajoukkue:
Santeri Kiiveri, 20, Saimaa Ski

Naisten maajoukkue: 
Nella Korpio, 20, Helsinki Ski Club
Riikka Honkanen, 21, Slalom-seura
Erika Pykäläinen, 19, Hyvinkään Slalomseura Sukkula
Rosa Pohjolainen, 16, Hyvinkään Slalomseura Sukkula

Päävalmentaja: Nicolas Burtin Haastaja- ja junioriryhmien nimeäminen tapahtuu 31.5.2020 mennessä. 
Freestylemaajoukkueet kaudelle 2020-2021
Freeski -maajoukkue:
Elias Syrjä, 21, Freestyleseura Moebius
Anni Kärävä, 20, Freestyleseura Moebius / Club des Sports la Cluzas
Kuura Koivisto, 29, Mountain Club Ounasvaara
Jon Sallinen, 19, Freestyleseura Moebius
Päävalmentaja: Jussi Mononen

Kumparemaajoukkue: 
Jimi Salonen, 25, Jyväskylän Freestyleseura
Jussi Penttala, 26, Jyväskylän Freestyleseura
Topi Kanninen, 25, Jyväskylän Freestyleseura
Akseli Ahvenainen, 17, Åre SLK
Olli Penttala, 25, Jyväskylän Freestylseura
Miska Mustonen, 23, Jyväskylän Freestyleseura
Päävalmentaja: Eemeli Kallas

Haastajaryhmät: ­­
Freeski: 
Simo Peltola, 19, Ski Club Mayrhofen
Aleksi Patja, 24, Mountain Club Ounasvaara
Miika Virkki, 23, Mountain Club Ounasvaara

Kumpare: 
Severi Vierelä, 18, Ruka Slalom
Rasmus Karjalainen, 17, Jyväskylän Freestyleseura
Aleksi Kaisla, 17, Jyväskylän Freestyleseura
Riku Voutilainen, 21, Taivalkosken Kuohu Freestyle
Riikka Voutilainen, 18, Taivalkosken Kuohu Freestyle
Johannes Suikkari, 23, Jyväskylän Freestyleseura