Ylläs 12.4.2024

Jussi Mononen ja Antti Koskinen maajoukkueen valmennuksen johtoon

Antti Koskinen Kuva: Henri Laakkonen
Mononen aloittaa joukkueen parissa valmennuspäällikkönä ja Koskinen team managerina.

Tulevalle kaudelle lumilautamaajoukkueen valmennus kokee suuret muutokset. Keväällä päävalmentajan työn lopettanut Antti Koskinen palaa takaisin joukkueen pariin aloittaen uudessa team managerin roolissa. Aiemmin freeski-joukkueen päävalmentajana toiminut Jussi Mononen astuu mukaan lumilautajoukkueen leiriin ottaen vastaan niin ikään uuden valmennuspäällikön pestin.

Heidän tiimissään valmennuksessa jatkavat aiemmin pääasiassa Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian laskijoiden ja nuorten maajoukkueen parissa toimineet Tero Manninen, Saku Tiilikainen ja Kristiina Nisula, jotka ottavat nyt isompaa roolia myös aikuisten joukkueesta.

Antti Koskinen on iloinen päästessään takaisin uusissa merkeissä:

– Kesällä sain etäisyyttä työhön ja ladattua akkuja, niin on mukava palata takaisin joukkueen pariin. Kahdeksan vuotta meni päävalmentajana ideoiden valmennuksen suunnittelua ja on kiva, että se on nyt muilla ja itse voin keskittyä käytännön asioiden hyvään hoitoon, Koskinen kertoo.

Koskisen työpöydällä joukkueen osalta on pääasiassa talous ja suunnittelu:

– Tulen huolehtimaan joukkueen budjetista ja siinä pysymisestä. Jussin kanssa on katsottu yhdessä kausisuunnitelmaa. Teen myös matkajärjestelyt ja pyrin toiimimaan mahdollisimman pitkälle siten, että valmentajat saavat avaimet käteen -paketin. Vastaan myös välinehuollon kehittämisestä ja mahdollisuuksien mukaan toimin välinehuoltajana. Agendalla on myös Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmentajien mentorointia.

Valkeakoskelta kotoisin oleva, aiemmin freeski-päävalmentajana toiminut Jussi Mononen on uudesta työstä odottavainen:

– Avoimin mielin lähdetään tekemään molemmat. Hyvällä tavalla jännittää: tässä on paljon uuden oppimista ja uuden rakentamista. Antilla on taloushallinto ja matkustuksen suunnittelua, ja minä mietin missä ja miten valmennetaan. Teemme kuitenkin suuren osan työstä yhdessä poiketen toistemme vastuualueille. Päävalmentajuus oli meille molemmille erittäin kokonaisvaltainen kokemus, jossa piti yksin vastata laajasta kokonaisuudesta. Nyt on mahtava päästä tekemään asioita yhdessä, vaikka edelleen vastuita kyllä riittää, hän kertoo.

Monosella on taustaa niin suksista kuin lumilautailustakin:

– Olen aina laskenut kaikilla välineillä, ja akatemiavalmennuksessa ollessani vapaa-ajalle astui lautailu vahvemmin mukaan. Lumilauta oli pakokeino työstä, ja kerran metsässä laudalla laskettuani tajusin, että tämä on ainut oikea väline näille leveyksille. Varsinkin lumisurffilla voi vaikka perheenkin kanssa mennä pienemmille mäille.

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmentajista Tero Manninen ottaa merkittävimmän roolin A-maajoukkueesta, Saku Tiilikainen jatkaa pääasiassa nuorten maajoukkueen parissa ja Kristiina Nisula keskittyy akatemiavalmennukseen. Vahvaa maajoukkuetaustaa omaava kolmikko tullaan nähdään kaudella myös maailmancupin kilpailuissa. Nisula laski urallaan A-maajoukkueessa, ja Tiilikainen sekä Manninen olivat B-joukkueessa.

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.

Nuorten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, SkiOne.fi ja Urheilu Mehiläinen.