Sappee 20.6.2024

Pieni äitien startup ja Suomen Lumilautaliitto tekevät loistavaa kiertotalouden tuotekehitysyhteistyötä Pekingin Olympialaisten yhteydessä

Lumilautamaajoukkueen kisa-asun maatunnukset toteutetaan Vaatelaastareilla.

Vaatelaastareita valmistava Oikiat Design testaa kustomoituja tekstiilien paikkaustuotteita Pekingin Olympialaisten yhteydessä. Tuotteet loistavat Suomen lumilautailujoukkueen kisatakkien hihoissa.

– Halusimme toteuttaa Pekingin kilpailuasuihimme maatunnuksen tavalla, jolla voimme myös muistuttaa kiertotalouden tärkeydestä. Olemme ilolla mukana suomalaisen innovaation kehittämisessä, jolla edistetään kestävämpää urheilukulttuuria. Vaatteet kuluvat käytössämme paljon, kertoo Lumilautaliiton toiminnanjohtaja Tiina Lindström.

Lumilautailijat lisäävät kilpailuasuihinsa maatunnukset paikan päällä Pekingissä, joten vaatimustaso tuotteilta on erityinen.

– Kun Suomen Lumilautaliitto otti meihin yhteyttä hyvin nopealla merkkitarpeellaan, integroimme sen tuotekehitykseemme ja lähdimme testaamaan uuden sukkelamman tekniikan toimivuutta tuotannossamme. Haluamme ilman muuta auttaa, ja olemme näin ”paikan päällä” Pekingissä kotimaisessa kiertotaloushengessä, kertoo Jetta Liukkonen, Vaatelaastareita valmistavan Oikiat Design Oy:n toimitusjohtaja ja yksi kotimaisen korjausinnovaation äideistä.

Suomen lumilautajoukkueen maatunnuksen suunnittelusta vastaa Ilkka Kosunen Vaganza-bränditoimistosta. Suunnittelun lähtökohtana oli tuoda maajoukkueen maatunnukseen lajiin liittyvää rentoutta ja retkeilyhenkeä. Merkin kolmella tähtisymbolilla kunnioitetaan suomalaisia olympiamitalisteja Markku Koskea (2006), Peetu Piiroista (2010) ja Enni Rukajärveä (2014 & 2018).

Ensimmäiseksi tekstiilipaikoista tulevat mieleen lapset. Tekstiilijäte on kuitenkin globaali ongelma, johon on herätty eri toimialoilla. Myös EU:n uudet direktiivit edistävät tekstiilialan kiertotalousloikkaa kohti vahvempaa vastuullisuutta. Tekstiilejä on kaikkialla; auton sisustuksista työvaatteisiin, hevosten loimista urheiluasuihin. Reikä tai tahra vaatteessa ei tee siitä jätettä. Korjaaminen on pieni ja helppo ekoteko, jonka jokainen osaa tehdä itse. Ekologisin vaate on aina se käytössä oleva.

Pekingin Olympialaismatkalla testataan hankaamalla kiinnittyviä, heijastavia Vaatelaastareita eri olosuhteissa. Ne on valmistettu uudenlaisella tekniikalla kotimaassa ja kustomoitu Suomen lumilautailun Olympiajoukkueen käyttöön. Sitran yhdeksi Suomen kiertotalouden pioneeriksi valitsema Oikiat Design Oy tekee aktiivista tuotekehitystä. Yritys muun muassa testaa erilaisia tekstiilimateriaaleja aina merinovillasta printatun elektroniikan sovelluksiin, yhteistyössä kumppaniensa kanssa.