Sappee 13.7.2024

Rene Rinnekangas jälleen kisaamassa ja keikalla samana päivänä

Rene Rinnekangas ja Kätfish Aspenissa 2019.
Rinnekangas vahvistaa Kätfishin rivejä tällä kertaa Itävallassa.

Vuonna 2019 nähtiin yllättävä tilanne, kun X Gameseissa kisaamisensa jälkeen Rene Rinnekangas esiintyi pohjoissavolaisen Kätfish-yhtyeen kera Aspenin yleisölle. Tilanne oli erikoislaatuinen niin Pohjois-Amerikan yleisölle kuin Suomessakin: tapauksesta uutisoivat useat mediat ja se sai muutenkin paljon huomiota osakseen.

Tällä kertaa tie vie Rene Rinnekankaan ja Kätfishin Innsbruckiin Itävaltaan kaupungin kaduille järjestettävään DIYX Strt Jam -tapahtumaan. Reilikisan kutsulaskijoiden joukossa on myös Kätfishin alkuperäisjäsen ja lumilautailija Rene Rinnekangas, joka liittyy yhtyeeseen Aspenin keikan tapaan.

– Siistiä taas yhdistää keikka- ja lumilautailureissu, ja kiva päästä bändin matkaan pitkästä aikaa soittohommiin. Hieno fiilis oli, miten paljon velipoika Riko (Rinnekangas) innostui tästä kuullessaan. Keikalla on semmoinen pikku lisäys, etten nyt soita bassoa vaan kakkoskitaraa Martin (Koljonen) kanssa. Se on uusi juttu itselle, ja siitä olen tosi innoissani. Erittäin hienolla fiiliksellä ollaan lähdössä, ja katsotaan, miten saadaan Innsbruck sekaisin. Uskomatonta päästä laskemaan ja soittamaan samana päivänä, ja kyllä siinä on erityinen näyttämisen halu, kun on noita omia kavereita ja lumilautaidoleita katsomassa, Rene Rinnekangas kertoo.

Kaksissa olympialaisissa Suomea edustanut ja X Games -mitaleja sekä MM-pronssia voittanut Rene Rinnekangas perusti Kätfishin yhdessä isoveljensä Rikon kanssa viitisen vuotta sitten. Viimeksi LOCO-singlen julkaissut Kätfish lennätetään suoraan Innsbruckiin, missä yhtye esiintyy 18.11.

– Tämmöiset tarjoukset kuulostavat kyllä uskomattomilta! Parasta on, että samaan pakettiin pääsee reissaamaan ulkomaille hyvällä porukalla, soittamaan varmasti unohtumattoman ja tavallisesta poikkeavan keikan sekä todistamaan maailman taidokkainta lumilautailua. Varsinkin kun lautailulajit kuuluvat muidenkin bändin yhteisiin harrastuksiin, kertoo bändin laulaja Riko Rinnekangas, joka sanoo bändin myös kuvaavan reissulta videomateriaalia myöhempää koostetta varten.

Kätfishin rumpali Petu Partanen valaisee keikan pitävän sisällään paljon yllätyksiä:

– Käytännön järjestelyt ovat loppusuoralla ja itse keikka tulee näillä näkymin tapahtumaan kisailujen aikana ulkona taivasalla. Ylipäätään tapahtuman luonne on niin urheilijoille, soittajille ja yleisöllekin tietynlainen yllätys, joten jännityksellä odotetaan, mitä sitä meidänkin pään menoksi on keksitty. Niin sanottua ”erikoismeininkiä” on joka tapauksessa tulossa, Partanen lupaa.

Iisalmelaissyntyisen Kätfishin musiikki nojaa popin ja punkin välimaastoon tuulahduksella jälleen nosteessa olevaa 2000-luvun alun skatepunk-estetiikkaa yhdistettynä suomenkielisiin sanoituksiin. Yhtye on urallaan ehtinyt muun muassa julkaista kokonaisen albumin, pitkän liudan singlejä, solmia levytys- sekä keikkamyyntisopimukset, soida radioaalloilla ja Spotifyn top-listoilla sekä keikkailla aktiivisesti. Tavanomaisesta punk-bändistä poiketen nuorelle uralle on mahtunut myös epätyypillisempiä projekteja, kuten tilaustyönä tehtyjä yhteistyökappaleita Iisalmen kaupungille, jääkiekon Mestistä pelaavalle Iisalmen Pelikarhuille sekä yhdelle Suomen merkittävimmistä sisällöntuottajista Daniel Aholalle.

Kätfishin kokoonpano Innsbruckissa:
Laulu: Riko Rinnekangas
Kitara: Rene Rinnekangas
Kitara: Martti Koljonen
Basso: Kristian Ruutala
Rummut: Petu Partanen

Spotify: https://open.spotify.com/artist/2AlXNadhO0u0eK37N41bft