Sappee 16.9.2023

Porvoosta Pohjois-Koreaan – Skiing Around the World vie laskureissulle ympäri maailmaa

Ihmiset keräilevät erilaisia asioita, Jimmy Petterson kerää hiihtokohteita. Ihmiset keräilevät erilaisia asioita, Jimmy Petterson kerää hiihtokohteita.
Monen suomalaislaskettelijan hyvin tuntema Jimmy Petterson on julkaissut syksyllä 2019 jatko-osan yli 10 000 kappaletta myyneelle Skiing Around the World -kirjalle. Uutuudessa on mukana myös moni suomalaiskeskus.

Syksyllä 2019 ilmestynyt Jimmy Pettersonin kirjoittama ja kuvaama Skiing Around the World 2 on tiiliskivimäinen opus: lähes neljä kiloa hiihtotarinoita ja -kuvia nimensä mukaisesti ympäri maailmaa. Kirjaa varten Jimmy kiersi myös suomalaisia hiihtokeskuksia.

Skiing Around the World -kirja tempaa lukijansa mukaan Jimmy Pettersonin seikkailuihin.
Skiing Around the World -kirja tempaa lukijansa mukaan Jimmy Pettersonin seikkailuihin.

Suomalaisten hiihtopummiystävä

Eurooppalaistunut kalifornialaishiihtäjä Jimmy Petterson on jo vuosikymmeniä elänyt monen laskettelijan haaveilemaa elämää: hän on kiertänyt suksiensa kanssa lumen perässä ympäri maapalloa. Jimmy Petterson on lasketellut seitsemällä mantereella – hiihtokeskuksia hän on kerännyt yli 500 ja maita 70.

Jimmy Pettersonin hiihtojuttuja ja -kuvia on julkaistu yli parissakymmenessä maassa. Itse asiassa historianopettajaksi valmistuneen Jimmyn toimittajauran juuret johtavat Suomeen, sillä ensimmäiselle juttukeikalle vuonna 1985 Chilen vuoristoon hän lähti Skimbaaja-lehden perustajan Ari Heinilän kirjoittama suosittelukirje taskussaan.

Opettajan tehtäviä Jimmy Petterson ei juurikaan ole tehnyt. Heti valmistumisensa jälkeen hän lähti viettämään vapaavuotta Itävallan Saalbachiin ja hiihtopummin elämä imaisi mukanaan. Siitä lähtien hän on tehnyt pätkätöitä mm. muusikkona, opettajana, oppaana, kuvaajana, toimittajana, portsarina, majatalon isäntänä… Reissuelämää rakastava Jimmy Petterson on tehnyt melkein mitä vain rahoittaakseen hiihtomatkojaan.

Suomalaisten kanssa Jimmy Petterson ystävystyi jo 1980-luvulla Saalbachissa. Hänellä onkin lukuisia suomalaisia laskukavereita ja mies vierailee Suomessa säännöllisesti.

Jimmy Petterson haastatteli kirjaansa myös Eero Ettalaa. Kuva: Timo Pasanen
Jimmy Petterson haastatteli kirjaansa myös Eero Ettalaa. Kuva: Timo Pasanen

Eksoottiset kaupunkikohteet

Sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut Jimmy Petterson osaa tarinoiden kertomisen taidon. Hänellä on laaja ystävä- ja kontaktiverkosto ympäri maailmaa, ja ystäviensä avustuksella hän on päässyt tutustumaan todella eksoottisiin hiihtokohteisiin. Kirjoissa on mukana myös suomalaisia hiihtokeskuksia.

Vuonna 2005 ilmestyneeseen ensimmäiseen Skiing Around the World -kirjaansa Jimmy Petterson nosti Suomesta mukaan Ylläksen, Pyhän, Luoston ja Rukan. Nyt syksyllä 2019 ilmestyneessä kirjassa on Suomesta haettu ihan eri tavalla eksotiikkaa, kun Lapin tuntureiden lisäksi Jimmy Petterson tutustui myös kaupunkikeskuksiin. Kirja vie lukijansa esimerkiksi Porvoon keskustan tuntumaan Kokonniemeen, Vihti Ski Centeriin, kylpylän kupeeseen Serenaan, Kirkkonummen Peuramaalle, Suomen vanhimpaan hiihtokeskukseen Kauniaisiin ja Espoon Chamonixiin Swinghilliin.

Järkälemäisen Skiing Around the World 2 -kirjan voi hankkia esimerkiksi verkkokaupasta tai GoExpo Winter -messuilta marraskuussa 2019.
Järkälemäisen Skiing Around the World 2 -kirjan voi hankkia esimerkiksi verkkokaupasta tai GoExpo Winter -messuilta marraskuussa 2019.

Järkälemäisen Skiing Around the World 2 -kirjan voi hankkia esimerkiksi verkkokaupasta tai GoExpo Winter -messuilta marraskuussa 2019. Skiing Around the World -kirjan voi tilata Jimmy Pettersonin verkkosivulta skiingaroundtheworldbook.com. Jimmyn voi tavata myös GoExpo Winter -messuilla 15.–17.11.2019, missä hän on esittelemässä kirjaa. Samassa tilaisuudessa on mahdollista ostaa kirja itselleen tekijän signeerauksella. Messujen jälkeen kirja on saatavilla hyvin varustetuista suksikaupoista ja hiihtokeskuksista.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi -uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen ensimmäinen elämäntyöpalkinto myönnettiin Antti-Jussi Tiitolalle.

Mies Titanin ja Burtonin takana: välinepioneeri Antti-Jussi Tiitola

Välineet

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Telemark
Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset