Pyhä 17.4.2024

Rinneraportti viikko 4: lumiset kelit jatkuvat koko maassa

Kolilla maisema on talvisen upea. Keskiviikkona 24.1.2018 kuvatut rinteet suorastaan kutsuvat laskemaan.
Paikoin kipakan pakkasen jälkeen sää on lauhtunut. Lämpenevä keli ei kuitenkaan hiihtokeskuksissa haittaa. Edes vesisateet eivät rinteistä lumia ennen kevättä sulata!

Tykkilumi kestää erinomaisesti säävaihteluita. Lauhat sääjaksot tai edes vesisateet eivät pysäytä talven riemuja hiihtokeskuksissa. Rinteissä viiletetään täysillä, vaikka kaupungissa olisi maa musta.

Tällä viikolla on ihasteltu tykkypuita ja valkoisen maiseman kauneutta. On jälleen aika tehdä kierros hiihtokeskuksissa:

Talmassa lumi riittää pitkälle kevääseen

Talmassa on lumetettu pakkasjaksojen aikana ahkerasti. Rinteet on nyt huippukunnossa, eikä lauhat sääjaksot tai sateet enää kautta saa keskeytettyä. Myös parkki on saatu huippukuntoon.

Talmaan on tykitetty valtavat kasat lunta. Tiistaina 23.1.2018 osa lumesta oli vielä levittämättä, mutta nyt rinteet on tampattu kulutusta ja säätä kestävään laskukuntoon.

Messilässä kauden (toistaiseksi) hienoin päivä

Messilässä on erittäin hyvä lumetusjakso takana ja nyt työstetään yötä päivää lisää rinteitä laskettavaksi. Tarkoitus on avata kaikki rinteet ja erikoissuorituspaikat tulevana viikonloppuna.

Maanantai 22.1.2018 oli tämän kauden toistaiseksi upein laskupäivä.

Sappeella lumetus on valmis

Sappeella lumetus saatiin valmiiksi 23.1.2018 ja nyt rinteissä on paksu sekä kestävä lumipatja. Lähipäivinä viimeistellään viimeisiä rinteitä ja snow parkeja laskukuntoon.

Sappeella viimeisteltiin erikoissuorituspaikkoja tiistaina 23.1.2018. Kuva: Joonas Eloranta

Vuokatissa kaikki rinteet on auki

Vuokatissa kaikki 13 rinnettä on laskettavissa tulevana viikonloppuna. Itärinteiden Perskatti, Pirskatti ja Himskatti avataan perjantaina 26.1.2018. Mittava paippi sekä SlopeStyle avataan suksi- ja lautakansan riemuksi päivää myöhemmin lauantaina 27.1.2018.

Vuokatissa upeat tykkypuut kruunaavat näkymät. Antti Harju otti hissikuvan lauantaina 20.1.2018.

Iso-Syöteellä vieraili aurinko

Iso-Syötteellä on tällä viikolla nautittu tammikuun auringosta, mutta myös lumisateesta. Pakkanen ei ole menoa haitannut, sillä keli on ollut koko kuluneen viikon tyyni.

SnowParkkiin on rakennettu jälleen lisää suorituspaikkoja ja runsaiden lumisateiden ansiosta metsälasku on loistavaa!

Viikonloppuna Iso-Syötteellä on Lumilautaliiton Suomitour, jossa lajeina slope ja freeride. Mukaan voi vielä ilmoittautua Lumilautaliiton sivuilla.

Iso-Syötteellä on vieraillut pakkanan ja aurinko, kuten sunnuntaina 21.1.2018 otetusta kuvasta voi aistia.

Rukan superpaippi on auki

Rukan SuperPipe avattiin keskiviikkona 24.1. Paipille kannattaa suunnata esimerkiksi viikonloppuna, sillä Ruka Parkin iso hyppyrilinja on viikonlopun ajaksi varattuna Mercedes-Benz Freestyle Ski Tour Fabulous Rukan kilpailuille.

Tunturissa on loppuviikosta muutenkin paljon hulinaa, sillä Polar Night Light Festivaalin valoteokset värittävät eturinteitä, minkä lisäksi eturinteiden alla Kaltiolammen jäällä kisataan Rukan Pipolätkäturnaus.

Perjantain Yömäessä kello 19–23 Rukalla lasketaan Polar Night Rideä omien otsalamppujen ja muut valonlähteiden kanssa. Parhaat laskijoiden päällä olevat valot palkitaan, katso osallistumisohjeet: https://www.ruka.fi/polar-night-ride.

Rukan paippi kuvattuna keskiviikkona 24.1.2018. Kuva: Juho Haapalainen

Ounasvaaralla pöllyää lumi

Ounasvaaralla pakkaset ovat kovettaneet runsaslumiset rinnepohjat erinomaiseen kuntoon. Pakkaset vaihtuivat viikon puolivälissä lumipyräkkään, joten puuterista päästiin nauttimaan ties monennenko kerran tänä talvena.

Viikon lopulla pujotellaan Ounasvaaran Tottorakalla FIS-slalomkisat. Viikonvaihteessa Ounasvaaran laskettelurinteisiin rakennettavalla esteradalla kisaillaan hyväntekeväisyystapahtuma Finland Trophyn finaali. Mukana on satakunta ranskatarta. Kilpailulla ja tapahtumalla tuetaan taistelua rintasyöpää vastaan.

Ounasvaaran vuokraamon työntekijä Petteri ulkoilutti riemukkaasti rinteessä koiraansa Uulaa keskiviikkona 24.1.2018. Kuva: Jouni Laaksomies

Pyhällä suruliputettiin keskiviikkona

Pyhällä sekä Rukalla kunnioitettiin tiistaina poisnukkunutta ”tunturin isäntää” Juhani Ahoa suruliputuksin. Juhani Aho oli sekä Pyhän että Rukan pitkäjänteinen kehittäjä, jonka uutterasta urasta voi lukea Pyhän sivuilta.

Keskiviikon suruliputus pidettiin sankassa lumisateessa, joten tunturissa on tällä hetkellä runsaasti lunta. Takamaastoissa ja offareilla lumivyöryvaara on tällä hetkellä korkea, joten nyt kannattaa keskittyä rinnelaskuun ja noudattaa erityistä varovaisuutta, jos suuntaa merkittyjen rinnealueiden ulkopuolelle. Kaikki lumivyöryhavainnot kannattaa saattaa tietoon Ilmatieteenlaitoksen sivuille.

Pyhän suruliputus keskiviikkona 24.1.2018 Pyhän alavuokraamon edestä. Liput olivat puolitangossa myös muualla tunturissa sekä Rukalla. Kuva: Tomi Turunen

Sallaan lisää lunta

Sallassa on ollut pakkasta sopivasti -20 molemmin puolin, mutta aurinko on hellinyt samanaikaisesti – tunturilta henkeäsalpaavaa näkymää onkin riittänyt. Viikonloppuna pidettiin samanaikaisesti FIS World Snow- & Snowboard Day ja ilmaiset hiihtokoulutunnit vuokravälineineen houkutteli väkeä mukavasti paikalle.

Sunnuntaina 21.1.2018 Sallan maisema oli värikäs. Kuva: Jonne Vaahtera

FIS World Snow Day houkutteli junnulaskijoita Ylläkselle

World Snow Day sai liikkeelle kymmeniä lapsia. Ylläksellä osan kanssa harjoiteltiin alkeita mattohissillä ja osan kanssa sitten jo freestyle-alkeita! Ilmainen kokeilu houkutteli lajin pariin uutta väkeä ja meininki oli ihan huippua.

Sunnuntaina 21.1.2018 FIS World Snow Day -tapahtumassa Ylläksellä opastettiin lapsia laskettelun saloihin.

Levillä pakkasten jälkeen lauhtuvaa

Pakkasia oli myös Levillä etenkin alkuviikosta runsaasti, mutta tunturissa tarkenee. Alhaalla pakkasta oli jopa -25, kun huipulla saatiin nauttia leppoisemmasta -15 asteen pakkasesta. Loppuviikoksi keli on lauhtunut entisestään.

Lunta on jo hurjasti ja lisää vain leijailee, nyt onkin loistavat mahdollisuudet kurvailla pehmeällä lumella.

South Parkin junnupuolella on kiva opetella uusia temppuja.

Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot, tapahtumat ja hiihtokoulut löydät Ski.fi:n sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Talven 2018–2019 ensilaskut laskettiin Rukalla hienossa kelissä. Viikonloppuna lumisade kuorrutti maiseman ja aurinkokin kävi tervehtimässä laskijoita.

Ensilaskut ei ensilunta vaadi

Keskusuutiset

Totta se on: laskettelumono voi olla lämmin ja mukava

Laskettelu

Tämän takia hiihtokeskuksissa on lunta ja kunnon talvi

Keskusuutiset