Sappee 11.6.2024

Elian Lehto elää unelmaansa 

Alppihiihtäjä Elian Lehto vastaa puhelimeen Sveitsin Zermattista, jossa hänellä on juuri päättynyt lumileiri. Lunta on ollut nirkoisesti, mutta Lehto ei keksi juuri nyt parempaa paikkaa missä vauhtilaskijana voisi olla.  

 

 • Vaikka lunta on vähän, niin Zermatt on tällä hetkellä luultavasti maailman paras paikka treenata vauhtilajeja. Kuulin, että Etelä-Amerikassa on kehnot olosuhteet. 

Rovaniemeläinen Lehto viettänyt kesän Helsingissä SAHA Trainingin valmennuksessa. Tunnelma lumikauden käynnistyessä on korkealla. 

 • Kesä on onnistunut tähän mennessä, ei ole ollut suurempia terveys- tai muitakaan murheita. On hyvä fiilis lähteä kisakautta kohti. 

Lehto on nyt toista kautta Sveitsin vauhtimaajoukkueen matkassa. Se, että hänellä on paikka sveitsiläisten joukossa tälläkin kaudella ei ollut itsestäänselvyys. 

 • Ei suomalaisessa huippu-urheilussa anneta mitään kultalautasella eteen. Valmennuskuviota ja eritoten rahoitusta jouduttiin jumppamaan aika pitkään, mutta lopputulos on se, että saan jatkaa Sveitsin joukkueen mukana. Toivottavasti panostukset maksavat itsensä takaisin. Juuri nyt tässä lumitilanteessa on mahtavaa olla sveitsiläisten matkassa. Zermattille on ykkösprioriteetti, että saa Sveitsin vauhtilaskijat tänne harjoittelemaan. Käytännössä joukkue voi tehdä täällä mitä haluaa. 

Eero ”Erkka” Blomqvist toimii Lehdon henkilökohtaisena valmentajana ja Sveitsin valmentajat ovat myös mukana valmennuksessa. 

 • Tämä on järjestely toiminut hyvin, ainakin toistaiseksi. Olen osa Sveitsin joukkuetta ja nytkin asun heidän kanssaan samassa majoituksessa. Huonekaverinani on sveitsiläinen laskija. Koen olevani täysverinen osa Sveitsin joukkuetta. Urheilijan on tässä hyvä olla, elän unelmaani.  

Yllättävää tukea

Vauhtilajien laskeminen maailman huipulla vaatii kuusi numeroisen summan kaudessa. Viime kaudella suuren urheiluyleisön tietoisuuteen laskenut Lehto on saanut taloudellista tukea yllättäviltäkin tahoilta. 

 • Kulut ovat suuret, mutta sain hyödynnettyä viime kauden menestystä myös sopimusmarkkinoilla.  Suomalaiset yritykset ovat tunnetusti aika pihejä tukemaan nuoria urheilijoita ennen menestystä. Nyt mukaan tuli yrityksiä ja jopa yksityisiä ihmisiä, joiden panos on tärkeässä osassa tätä matkaa. Ilman viime kauden saavutuksia ei välttämättä kukaan olisi tiennyt kuka olen ja olisin jäänyt ilmat näitä tukia. Erityisesti yksityisten ihmisten tuki saa minut hyvin kiitolliseksi ja samalla se vetää myös aika hiljaiseksi. 

Varusteissa pieniä muutoksia

Sukset ja monot ovat laskijan tärkeimmät yksittäiset varusteet. Lehto jatkaa Fisherin suksilla ja monoilla, mutta muissa varusteissa on tapahtunut muutoksia. 

 • Olen tyytyväinen Fisheriin, saan heiltä hyvän tuen ja kalusto toimii allani hyvin. Sauvat vaihtuivat Fisherin omistaman One Wayn sauvoiksi, lasit ja kypärät Smith-merkkisiksi. Kypärä ja lasit olivat tällä leirillä ensimmäisen kerran käytössä. Tuntuivat oikein hyviltä, eli eivät tuntuneet oikein miltään. 

Suksien suhteen Lehto arvelee olevansa suksen huoltajalle helpohko asiakas. 

 • On elintärkeää, että varusteet on kuosissa. Käyn keskusteluja suksimiehen kanssa ja sen pohjalta testataan varusteita ja haetaan lisää suorituskykyä. Mikäli varusteet eivät ole ”läpeensä paskat” voin niillä vetää, en valita varusteista kovinkaan usein. Mikäli olosuhteet vaihtuvat, en ensimmäiseksi hae muutosta välineistä, vaan koitan muuttaa laskemistani olosuhteisiin sopivaksi. 

Tavoitteena maailmancupin finaalit

Lehto ei ole ujostellut aiemminkaan, eikä ujostele nytkään kertoa kauden tavoitteistaan. 

 • Viime keväänä asetimme tavoitteeksi, että olen ensi keväänä yhdessä lajissa maailmancupin finaaleissa, joka tarkoittaa top 25 sijoitusta maailmancupissa.  

Tavoitetta kohti edetään tiukan ohjelman mukaan. 

 • Kisaohjelma koostuu pitkälti vauhtilajien maailmancupin osakilpailuista. Yritämme saada kisakalenteriin mahtumaan myös Eurooppa cupin suurpujottelukisoja. Minulla on hyvä sauma nostaa sijoitustani kokonaiscupissa. 

Matkalaukkuelämä on tullut ja tulee Lehdolle tutuksi tulevalla kaudella. Hänen henkilökohtaisten varusteiden laukku on iso matkalaukku, jonka hän aiemmin purki vasta kauden päätyttyä. Alkaneella kaudella luvassa on uusi rutiini. 

 • Yritän purkaa sen leiri- ja kisareissuilla. Huoneesta tulee vähän kotoisampi, kun varusteet ovat kaapissa. 

Reissumies on usein matkassa yksin, joskus mukana on myös valmentaja Eero Blomqvist. Nuori mies ei yksin reissaamisesta ole moksiskaan. 

 • Mikäpä tuossa, ei sillä ole niin väliä. Jopa tykkäänkin reissata yksin, mutta on kiva, että välillä Eero on reissuissa mukana. Välillä tykkään kuunnella suomalaista musiikkia. Kyllä kotimaa on aina kotimaa, mukava on tulla Suomessa käymään, vaikka vaan Helsingissä, rovaniemeläinen tuumailee.