Sappee 13.7.2024

Erika Pykäläinen: ”Olen saanut rakennettua hyvän itseluottamuksen

Erika Pykäläinen, 20, on laskenut ennätykselliset 13 kilpailua tammikuun aikana maailmancupeista FIS-kilpailuihin. Takana on siis tiivis kisaputki, jonka myötä on viritetty kisakuntoa kohti olympialaisia.

Vaaleverikkö koki kovan henkisen kolauksen Söldenissä. Kauteen valmisteleva harjoitusjakso oli mennyt odotusten mukaisesti ja jopa yllättänyt positiivisesti myös itse alppihiihtäjän. Odotukset olivat kauden ensimmäisen maailmancupin kohdalla korkealla. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun kauden ensimmäinen kisalasku päättyi ulosajoon. Siitä alkoi sisukas uurastus, joka palkittiin edustuspaikalla Suomen olympiajoukkueeseen. 

”En lähde sinne luovuttamaan. Olemme ajoittaneet tämän laskukunnon Pekingiä silmällä pitäen, ja nyt voin sanoa kerrankin seisovani luottavaisin mielin lähtöviiksellä ja vielä olympialaisissa”, riemuitsee Pykäläinen. 

Omalla polulla 

Mennyt olympiadi on ollut Pykäläiselle yhtä vuoristorataa. Hyvinkään Slalom seura Sukkulan kasvatti koki muun muassa kaksi pitkää kuntoutumista vaativaa loukkaantumista lyhyellä aikavälillä. 

”Ensimmäistä loukkaantumista Argentinan -leiriltä en koskaan oikein käsitellyt. Imin sen vain sisälleni ja kuntoutin. Toinen loukkaantuminen viime kauden alkukynnyksellä sai pysähtymään ja oikeasti miettimään, mitä oikeasti haluan tehdä. Se jotenkin sai pohtimaan, kun pettyi uudelleen”, Pykäläinen muistelee. 

Jälkiviisana Pykäläinen kuitenkin pitää ajanjaksoa käännekohtana henkiselle kasvulle, jolloin hän kokee löytäneensä paremmin oman polkunsa. 

”Tajusin jotenkin viime kuntoutusjakson aikana, että mähän olen oikeasti vielä nuori ja mä teen itse tätä mun omaa uraa. Sitä kautta löysin jotenkin vielä vahvemmin oman tyylini ja olen uskaltanut olla oma itseni.”

Tuttu kaksikko lähtöviiksellä

Olympialaisissa toisensa kohtaavat tuttu kaksikko jo 15 vuoden takaa. 

”Starttiviiksellä kohtaan jälleen taas itseni ja merkatun radan. Sama kaksikko on toiminut jo 15 vuotta. Eihän siinä pitäisi olla mitään normaalista poikkeavaa”, Pykäläinen hymähtää. 

Pykäläiselle paikka olympialaisiin on uran ensimmäinen ja samalla hyvinkääläinen toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa. 

”Olympialaiset ovat olleet unelmani jo pitkään. Tuntuu että olen saanut rakennettua sellaisen itseluottamuksen laskemiseen, että voin lähetä tavoittelemaan sellaista suoritusta, johon voin todeta antaneeni kaiken, mihin pystyn”, Pykäläinen toteaa päättäväisesti.