Sappee 20.6.2024

Kia Ski Tour päättyi Suomun suurpujottelukisoihin

Kia Ski Tourilla laskettiin tänä talvena 20 osakilpailua. Levin, Pyhän ja Rukan jälkeen Kiat kurvasivat maaliskuussa etelään, jossa kisapaikkoina olivat Vihti, Kalpalinna ja Hyvinkään Sveitsi. Etelän kisapaikoilla päästiin suurimpiin osallistujamääriin: Vihti 133, Kalpis 129 ja Sveitsi 120. Levillä, Pyhällä ja Rukalla laskijoita oli keskimäärin 110. Päätöskilpailuissa Suomulla kilpaili 84 nuorta alppihiihtäjää. Suomulla kisat päättyivät palkintoseremoniaan, jossa massiivisen Kia-paasin edessä jaettiin palkinnot sarjoittain kuudelle eniten Kia-pisteitä keränneelle laskijalle.

N14-sarjan voittaja oli selvillä jo ennen Suomun finaaleja. HSC:n Isabel Rautiolla oli koossa ennen Suomua 1460 pistettä, jotka tulivat 13 voitosta ja kahdesta kakkossijasta. Suomun kisat alkoivat kahdella voitolla, mutta toisessa SG-kisassa Rautio kaatui loppujyrkänteellä ja liukui suojaverkkoon. Raisu kaatuminen aiheutti murtuman oikean jalan nilkkaan. 

N14-sarjan kakkonen GrIFK:n Wilma Kivelä voitti kaksi lajia Suomulla ja kokosi kiertueella 1056 pistettä. GrIFK:n Amelie Tilander sai Suomulla kasaan 325 pistettä ja nousi lopputuloksissa kolmanneksi. Hyvän nousun teki myös SCST:n Stella Jaakola, loppusijoitus neljäs. Viides oli SCST:n Roosa Teppola ja kuudes HSC:n Erika Piirainen. Teppola ja Piirainen eivät kilpailleet Suomulla.

JoPun Samu Timonen voitti viimevuotiseen tapaan N14-sarjan. Timonen voitti 19 osakisaa ja oli 18:s Kalpalinnan pujottelussa. Yhteispisteet jopulaiselle 1913. 

Kakkosijasta kävivät tiukkaa kisaa GrIFK:n Casper Eriksson ja HSC:n Eero Saravuo. Piste-ero ennen Suomua oli vain yksi piste Saravuon eduksi. Erikson keräsi Suomulla 256 pistettä ja Saravuo 237 pistettä, joten granilainen nousi niukasti kakkoseksi. Loppupisteet Eriksson 1060, Saravuo 1043. 

LHS:n Joonas Tamminen otti hyvän loppukirin. Lahtelaisen pistesaldo Suomulla lisääntyi 312 pisteellä ja ero kolmospaikkaan kaventui, mutta ei aivan riittänyt. Viisi pistettä jäi eroa Tammisen ja Saravuon väliin. M14-sarjan viides oli LHS:n Kaarlo Kankaanmäki (655) ja kuudes JHS:n Eemil Ruotsi (591).

N16-sarjan kokonaiscupin voiton GrIFK:n Kaisu Jaakkola ratkaisi Suomun kolmella voitolla, yhdellä kakkossijalla ja yhdellä kolmossijalla. HSC:n Joanna Laakso kokosi 1074 pistettä ja jäi Jaakkolasta 166 pistettä. GrIFK:n Kia Suni ei kilpaillut Suomulla, mutta piti kolmannen sijansa 851 pisteellään. HySSin Hetta Saarisella oli hyvä sauma kolmanteen sijaan. Hetta johti viimeistä kisaa ensimmäisen laskun jälkeen, mutta teki pienen virheen loppujyrkänteellä. GS:n kolmas sija antoi Saariselle 60 pistettä. Loppupisteiksi tuli 845 ja sijoitus kokonaiskisassa neljäs. Viides oli KSC:n Aada Marttila (792) ja kuudes HSC:n Oona Hakola (750). 

M16-sarjan neljä ensimmäistä sijaa menivät GrIFK:n nuorille miehille. Joonatan Järvelä johti kokonaiscupia 300 pisteellä ennen Suomua. Perusvarmoilla laskuilla Järvelä kokosi Suomulla 265 pistettä ja voitti cupin 1305 pisteellä. Felix Maksimow voitti Suomulla kolme viimeistä kisaa ja nousi kokonaiskisassa kakkoseksi. Kolmossijan vei Urho Rechardt 919 pisteellä. Leevi Westmanilla kävi huono tuuri. Ennen Suomua Westman oli kokonaiskisassa toisena ja aloitti finaalikisat syöksyn voitolla. Sitten iski korona, loput kisat jäivät Leeviltä laskematta. Pistesaldo jämähti 820 pisteeseen ja Westmanin sijoitus tippui neljänneksi. 

HSC:n Altti Pyrrö ja TSS:n Olavi Kiviniemi kävivät tiukan kisan viidennestä sijasta. Pyrrö kokosi Suomulla 250 pistettä ja Kivineimi 220, joten kolmen pisteen ero ennen Suomua venähti 33 pisteen eroksi.  Viidenneksi sijoittuneen Pyrrön pisteet olivat 767 ja Kiviniemen 734. 

Kaikki Kia Ski Tourin tulokset osoitteessa: ski.fi/skisport/kalenteri-ja-tapahtumat/tulokset/alppihiihto  

Isabel Rautio kyynärsauvojen kanssa kotimatkalle

Helsinki Ski Clubin Isabel Rautio pomppi juttutuokioon Suomun hotellille kyynärsauvojen varassa. Pari päivää aikaisemmin Isabel oli kaatunut Super-G-kisassa ja loukannut oikean jalkansa.

”Tulin käännökseen huonolla ajolinjalla ja ajauduin pehmeään lumeen. Suksi jotenkin takertui ja sitten tein pari volttia. Toinen suksi ei irronnut heti ja se varmaankin aiheutti tämän vamman. En muista kaatumisesta mitään, mutta videoista olen saanut tällaisen kuvan”, kommentoi Isabel Rautio, jonka voitosta voittoon sujunut kilpailukausi jäi kolme kisaa vajaaksi. Aikaisemmista kisoista kerätyt Kia Ski Tour -pisteet (1660) riittivät selvään voittoon kokonaiskilpailussa.

Isabel Raution hyvän menestyksen pohjana oli tarkkaan suunniteltu harjoituskausi, johon kuului kaksi hallileiriä Liettuassa ja kolme jäätikköleiriä Itävallan Hintertuxissa. Kesäharjoittelun suunnitteli Mikael Kurki, joka myös ohjasi toisen hallileirin. Jäätikköleireillä Isabel Rautio oli Levi Snow Sport Academyn valmentajien ohjauksessa. Luottovalmentajakseen Isabel nimesi Levin Kaisa Puttosen. 

Vaativan ohjelman toteuttaminen aiheutti poikkeuksellisen kouluratkaisun. Syyslukukauden Isabel oli koulussa Espoossa ja kevään Kittilän yläasteella.

”Oikein hyvä systeemi. Ehtii harjoittelemaan paljon enemmän ja olosuhteet ovat aina hyvät. Levillä asun veljeni Axelin kanssa ja yhtä matkaa käydään koulua Kittilässä. Ei mitään valittamista”, vastasi Isabel Rautio.

”Pujottelu on suosikkilajini, mutta kaikkia lajeja olen pystynyt harjoittelemaan tasapuolisesti, myös syöksyä.  Kia-kisat ja SM-kisat ovat sujuneet hyvin, mutta ensimmäinen kansainvälinen kisani Italian Alpechimbra ei onnistunut. Siellä oli ongelmia selän kanssa. Olisin halunnut mennä Ranskaan kansainväliseen lasten kisaan La Scaraan, mutta se sattui samaan aikaan SM-kisojen kanssa.”

”Tämä kipsi estää harjoittelun 5-6 viikoksi, mutta menen mahdollisimman pian kuntouttamaan jalkaa Rovaniemelle Tanja Poutiaisen Comeback Centeriin. Kevään leiri Levillä ja alkukesän jäätikköleiri jäävät pois ohjelmasta. Levin MC-kisan mennessä pitää olla kunnossa. Siellä haluan joskus startata ensin esilaskijana ja myöhemmin kisalaskijana”, suunnitteli päättäväisesti Isabel Rautio.    

Samu Timonen palloili menestykseen

Joensuun Pujottelijoiden Samu Timonen voitti vuoden 2021 Kia Ski Tourin M14-sarjan 1185 pisteellä. Kia-kisoja oli 14, joista Timonen voitti kuusi. Suomun kisojen jälkeen Timosella oli koossa 1913 pistettä, jotka tulivat 19 ykkössijasta ja Kalpalinnan pujottelun 18. sijasta.

”Viime kesä meni oman valmentajani Petri Heikkalan tekemien ohjelmien mukaan ja lisänä oli jalkapalloa joensuulaisessa Jippo-seurassa. Suuri muutos harjoitteluun tuli syksyllä, kun menin mukaan Tahkon Talentteihin. Harjoittelu- ja leirimäärä lisääntyi reilusti. Syksyllä oli pari jäätikköleiriä Hintertuxissa, toinen jopa kaksi ja puoli viikkoa pitkä. Meiltä on Tahkolle puolentoista tunnin ajomatka, joten helposti pääsen viikonloppuleireille mukaan. Oli oikein hyvä valinta lähteä Tahkon Talentteihin mukaan”, vakuutti Samu Timonen.

”Kilpailut alkoivat tammikuussa Levillä ja Pyhällä. Samalla tuli pidettyä pitkä leirijakso Lapissa. Sitten tuli reissu Italiaan Alpechimbra-kisoihin, jossa voitin pujottelun ja suurpujottelun. Ihan näin hyvää menestystä en odottanut, yllättävän helposti ne voitot tulivat. Kevät on mennyt Kia-kisoja kiertäessä, enkä oikeastaan ole kaivannut yhtään lisää kisoja. Tähän ikäluokkaan ja taitotasoon nähden nämä kisat riittävät. Katsotaan sitten, kun lasken 16-sarjassa, tarvitaanko jotakin lisää”, pohdiskeli Samu.

”Jatkan ensi kaudella Tahkon Talenttien kanssa ja ehkä pääsen harjoittelemaan myös alppikoulun oppilaiden kanssa. FIS-kilpailujen esilaskuja olisi hyvä päästä laskemaan, tulisi sekin ympäristö tutuksi. Kesäharjoittelu menee Heikkalan ohjelmien mukaan ja jalkapalloa pelaan edelleen. Lisänä on maastopyöräilyä ja frisbeegolfia kavereiden kanssa. Kivoja lajeja, joita harrastan ihan vaan huvin vuoksi”, totesi Samu Timonen.   

Kaisu Jaakkola nousi kokonaiskisan voittoon

GrIFK:n Kaisu Jaakkola onnistui erinomaisesti Kia Ski Tourin päätöskisoissa Suomulla. Kolme voittoa, yksi kakkos- ja kolmostila takasivat hyvän pistesaaliin (440 pist.), jonka turvin Kaisu ohitti HSC:n Joanna Laakson. Kaisun seurakaveri Kia Suni ei voinut loukkaantumisen takia osallistua Suomun kisoihin, joten hän menetti kärkipaikan ja sijoittui kolmanneksi.

”Suomu on minulle hyvä paikka. Täällä on leireilty paljon granilaisten kanssa, vuodenvaihteen leirikin oli täällä. Suurpujottelu on minun suosikkilajini, joten mikään ei yllättänyt laskemisessa eikä olosuhteissa”, kommentoi Kaisu Jaakkola onnistumistaan Suomulla.

Kaisu Jaakkola aloitti alppihiihtoharjoittelun Granissa Alexandra Niirasen ja Kaisa Puttosen ohjaamana. Viimeiset vuodet valmennuksesta on vastannut Mikko Heiskanen.

”Kesäharjoittelu oli hyvin monipuolista. Fysiikkaleirejä pidettiin Kauniaisissa ja Nuuksiossa. Jalkapallon pelaamista ja harjoittelua voin jatkaa Pallopoikien junioreissa (PPJ). Syys- ja lokakuussa oli lumileirit Hintertuxissa ja sitten jatkettiin tällä Suomulla. Monipuoliseen harjoitteluun ole oikein tyytyväinen”, kehui Kaisu.

Kaisu Jaakkola pääsi tänä vuonna edustamaan Suomea Italiaan Albechimbra-kisoihin. Kaisu oli tekniikkalajeissa 17:s ja 18:s sekä Team Eventissä neljäs. Kaisu osallistui kaikkiin Kia Ski Tourin osakilpailuihin ja jäi pisteittä vain kahdessa kisassa.

”Näitä Kia-kisoja ja hyvää fiilistä tulee ikävä. Nyt on edessä FIS-kisat ja muutto Kittilään. Nyt käyn koulua Lauttasaaren yhteiskoulussa, mutta ensi syksynä aloitan Kittilän lukiossa. Levin valmentajat ovat tutuja ja lisää tietoa saan, kun leireilen vielä tänä keväänä Levillä. Jalkapalloa ja monipuolista harjoittelua aion jatkaa sekä panostaa vähän enemmän kestävyyden parantamiseen”, kertoi suunnitelmistaan Kaisu Jaakkola. 

Joonatan Järvelän tasainen suoritustaso toi voiton

GrIFK:n Joonatan Järvelän saldo ennen Suomun Kia-kisoja oli 1040 pistettä, jotka tulivat neljästä voitosta ja kahdeksasta kakkostilasta. Suomulla kova pistejahti hieman hiipui. Paras tulos oli GS1 -kisan kakkossija. Järvelän muut sijoitukset olivat: DH viides, SG1 kuudes, SG2 neljäs ja GS2 neljäs.

”Ei oikein kulkenut Suomulla. Rukan Kia-kisat jäivät väliin, kun olimme harjoittelemassa Italian Tarvisiossa”, kommentoi Järvelä lyhyesti pistejahtiaan.

Joonatan Järvelän tie Kia Tourin kokonaiskisan voittajaksi on perinteinen, granilainen urheilijapolku. Samat nimet kuin Kaisu Jaakkolan haastattelussa

”Niiranen, Puttonen ja Heiskanen – tulevat esiin, kun kysytään ensimmäisten valmentajien nimiä. Valmentajalistaan Järvelä lisää myös Mikko Peltosen ja Arttu Niemelän.”

”Minulla on kuudennesta luokasta lähtien ollut unelmana lähteä lukio-opintoihin ulkomaille. Menin yläasteelle ruotsinkieliseen kouluun Espoossa oppiakseni paremmin ruotsin kielen. Unelma toteutuu ensi syksynä, kun aloitan opiskelun ja urheilun Norjassa NTG Lillehammer Toppidrettsgymnasissa. Kävimme seurakavereiden kanssa tutustumassa kouluun ja pääsimme mukaan koulun harjoituksiin Juvaksella. Virallisina hakupäivinä oli pääsykoe, johon kuului fysiikkatestit ja tekniikkalajiharjoituksia. Nyt on saatu kutsu kouluun ja treenimotivaatio huipussa”, innostuu Joonatan Järvelä.

”Kesä menee varmaankin fysiikkatreenien parissa. Skeittaus ja pyöräily kaikissa muodoissaan pysyvät myös ohjelmassa. Kesästä tulee kiireinen, koska koulunkäynti Norjassa alkaa aikaisemmin kuin Suomessa. Tähän kevääseen mahtuu vielä yksi oman seuran leiri, joka alkaa Levillä pääsiäisen jälkeen. ”

Lopuksi Joonatan Järvelä opastaa:

”Jos urheilu ja koulunkäynti ulkomailla kiinnostaa, olkaa  hyvissä ajoin yhteydessä kouluun ja menkää tutustumaan kouluun paikan päälle.”