Sappee 13.7.2024

Naisten alppijoukkue aloitta kisaurakan luottavaisin mielin

Nuoret Fearless Finns -urheiiljat Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen sekä Rosa Pohjalainen ovat olleet olympiakylässä vajaan viikon. Elämä on ollut puhdasta urheilijaelämää, treenattu lumella ja salissa, syöty ja levätty. Kaikki on kunnossa ensi viikon pujottelun ja suurpujottelun kisoja ajatellen.

Nuoret Fearless Finns -urheiiljat Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen sekä Rosa Pohjolainen ovat olleet olympiakylässä vajaan viikon. Elämä on ollut puhdasta urheilijaelämää, treenattu lumella ja salissa, syöty ja levätty. Kaikki on kunnossa ensi viikon pujottelun ja suurpujottelun kisoja ajatellen. 

Erika Pykäläinen, 20, osallistuu suurpujotteluun ja pujotteluun. Olympialaiset ovat hyvinkääläiselle ensimmäiset, mutta hän on käynyt jo MM-kisoissa ja nuorten arvokisoissa. Arvokisojen tunnelma ei ole hänelle täysin vieras.
”Uskon, että ainakaan kaikki ei tule yllätyksenä. Lasku on kulkenut treeneissä hyvin, joten ihan luottavaisena ja innokkaana odotan kisojen alkamista. Kisoissa voi käydä mitä vaan.” 

Pykäläisellä on selkeä käsitys siitä, miten hyvä tulos rakentuu.
”Pitää löytää sulava laskeminen, ei saa yliyrittää. Siinä rajalla pitää laskea. Lasken kaksi lajia, historiassa olen ollut parempi suurpujottelussa, mutta nyt pujottelukin on lähtenyt kulkemaan. Tavoitteena on laskea omalla huipputasolla.” 

Alppihiihdon olosuhteista on puhuttu paljon. Myös Pykäläinen on huomannut keinolumen, korkean  sijainnin ja erittäin kuivan ilman tekevän kisanäyttämöstä erilaisen. Laskemiseen pitää tehdä vähän muutoksia. 

”Käännöstehokkuus ei voi olla normaali, käännöksen pitää olla puhdas ja jouheva. Myöskään kantit eivät voi olla niin terävät, kun esimerkiksi Euroopassa laskiessa. Tuntuma siitä, miten täällä pitää laskea on mielestäni löytynyt.” 

Riikka Honkanen innoissaan olympialaisista

Riikka Honkanen, 23, laskee olympialaisissa kaksi lajia, pujottelun ja suurpujottelun. Nurmijärveläinen on tohkeissaan olympiapaikasta ja mahdollisuudesta päästä kisaamaan urheilun suurimmassa tapahtumassa. Kaikki on kunnossa, ennen maanantain suurpujottelua. 

”Alkuun oli vähän haasteita. Lumen pinta on tosi erilainen. Joka laskulla olen saanut paremman tuntuman pintaan. Täällä pitää laskea puhtaasti, luistavin käännöksin. Tällä kaudella pujottelu on ollut vahvempi lajini, aiemmin se oli toisin päin.”

Kisassa voi tulla vastoinkäymisiä, joihin ei oikein voi varautua.
”Täällä on aika tuulista. Jos vastatuuli puuska osuu tasaisella kohdalla, se vie todella paljon vauhtia pois.”  

Rosa Pohjolainen panostaa pujotteluun

Hyvinkääläinen Rosa Pohjolainen, 18, keskittyy pujotteluun, jossa hänellä on mahdollisuus saada hyvä tulos. Keskittymiseen on luonteva syy. Hän nappasi ennen olympialaisia 14. sijan Schladmingin maailmancup-pujottelussa. Se on toistaiseksi hänen uransa paras sijoitus maailmancupissa.

Kiinassa oleminen on sujunut ongelmitta ja kilpailuun urheilija lähtee selkein tavoittein. 

”Kilpailu tulee olemaan erittäin kova tasoinen. Top-15 sijoitus on tähtäimessä, mutta saa nähdä miten kisassa käy.”

Artikkelia muokattu: