Pyhä 17.4.2024

Paralympialaiset – Santeri Kiiverille hopeaa alppiyhdistetyssä!

Mitali on myös Kiiverille uran ensimmäinen paralympiamitali ja Suomen ensimmäinen paralympiamitali alppihiihdossa.

 Kiiveri oli kolmantena Pekingin paralympialaisissa alppiyhdistetyn supersuurpujottelun jälkeen, jonka jälkeen hän kykeni nostamaan pujottelussa sijoitustaan vielä yhdellä pykällä!

Voiton vei Ranskan Arthur Bauchet, Kiiveri voittajasta vain 2,07 sekuntia.

Kiiverin kisalaskun voi katsoa Yle Areenasta

Varhain Suomen aikaa lumilautailija Matti Suur-Hamari nappasi kultaa lumilautakrossissa! 

Paralympiakomitean haastattelussa Kiiveri huokui tyytyväisyyttä ja katseli luottavaisena myös tekniikkalajien kisoihin.

Kiiverin paraatilajeja alppihiihdossa ovat tekniikkalajit suurpujottelu ja pujottelu. Alppiyhdistetyssä vauhti ja tekniikka yhdistyvät, kun ensin lasketaan kierros super-G:tä ja perään kierros pujottelua. Kiiveri kohahdutti yltämällä jo super-G -kisan jälkeen kolmannelle sijalle.

”Super-G:n jälkeen yritin vain pitää pääni kylmänä ja onnistuinkin siinä aika hyvin. Vähän huolestutti pujottelurinteen pehmeys, kun laskut venyivät pitkälle iltapäivään, mutta yllättävän hyvänä järjestäjät saivat sen pidettyä”, Kiiveri sanoi.

”Pujottelussa ideana oli, että alkupätkä otetaan ihan täysiä ja loppupätkällä lasketaan vain fiksusti”, hän jatkoi.

Pujottelu laskettiin käännetyssä järjestyksessä, joten Kiiveri tiesi maaliin tullessaan olevansa varmasti mitaleilla, kun nimi oli ensimmäisenä listassa. Itse asiassa Kiiveri oli tuossa vaiheessa melko varma jo hopeamitalistakin.

”Siksi tuuletinkin niin kovasti maaliin tullessani, että tiesin olevani todennäköisesti hopealla. Super-G:n jälkeen kakkosena ollut sveitsiläinen (Theo Gmuer) ei viime vuosina ole tekniikkalajeja laskenut”, Kiiveri sanoi.

”Tämä oli maksimi mitä pystyin saamaan. Ihan oikeille miehille menivät mitalit.”

Kiiveri mukaan lukien 11 suomalaista alppihiihtäjää on laskenut kilpaa paralympialaisissa. 21-vuotiaasta lappeenrantalaisesta tuli ensimmäinen, joka ylsi mitaleille.

”On tällä tosi iso merkitys. Tätä varten on paiskittu töitä koko tiimin kanssa ja nyt se palkinto tuli. Ja se on iso palkinto”, Kiiveri totesi.

Tiimillään Kiiveri viittasi ennen kaikkea Pekingin kisoissakin mukana oleviin slovenialaisvalmentaja Roman Rozmaniin ja isäänsä Olli Kiiveriin.

Santeri Kiiveri oli mukana jo neljä vuotta sitten Pyeongchangin talviparalympialaisissa. Tuolloin hänestä tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt suomalaisurheilija olympialaisissa tai paralympialaisissa. Mitalikin oli jo melko lähellä, Kiiveri oli Etelä-Koreassa pujottelukisan neljäs.

”Neljä vuotta sitten sanoin, että olen mitaleilla täällä, ja tässä nyt ollaan. Kun mitali tulikin jo alppiyhdistetystä, niin voi lähteä aika stressivapaasti edessä oleviin suurpujotteluun ja pujotteluun”, Kiiveri sanoi.

Miehet, liikuntavammaiset pystylaskijat (36 laskijaa)

  1. Arthur Bauchet Ranska (LW3) 1.50,26
  2. Santeri Kiiveri Suomi (LW6/8-1) 1.54,48 (+4,22)
  3. Adam Hall Uusi-Seelanti (LW1) 1.54,77 (+4,51)