Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Ski Sport Finland nimesi alppihiihdon päävalmentajat

Johanna Tikkanen on uusi naisten alppimaajoukkueen päävalmentaja

Johanna Tikkanen ottaa jatkossa vastuun naisten maajoukkuevalmennuksesta. Päättyneen kauden hän toimi naisten C-maajoukkueen valmentajana. Ski Sport Finlandin (SSF) toimitusjohtaja Janne Leskinen kertoo Tikkasen sopimuksen olevan kaksivuotinen ja se toteutetaan yhdessä Kittilän kunnan ja Levin Alppiakatemian kanssa. 

”Johannan johdolla joukkue suuntaa kohti seuraavia olympialaisia. Hänellä on hyvät näytöt joukkuehengen luomisesta ja menestyksekkäästä teknisestä valmentamisesta. Hienoa myös tehdä historiaa, sillä Johanna on Suomen ensimmäinen naispäävalmentaja.” 

Tikkanen tarttuu uuteen toimeen tämän kauden reseptiikalla.

”Tämä on ollut valmennusurani paras vuosi. C-joukkueen kanssa olen päässyt tekemään sitä, mitä urheilijana olisin aikanaan halunnut. Nyt pääsen vastaamaan naisten maajoukkueen vetämisestä. Milano – Cortina 2026 olympialaiset tulevat nuorelle joukkueellemme aika nopeasti. Meillä on muutama kokeneempi urheilija, joilla on menestystavotteita jo Cortinassa ja maailmancupissa. Nuoremmilla urheilijoilla realistiset mitalitavoitteet ovat sitten vuoden 2030 kisoissa.” 

Tulevalle kaudelle Tikkanen asettaa tavoiteeksi vahvan Eurooppa cupissa menestyvän joukkueen. 

”Joukkueella on yhteiset tavoitteet ja säännöt. Sitä kautta muodostuu myös tervehenkinen kilpailullinen ilmapiiri, jossa osataan iloita myös joukkuetoverin menestyksestä. Tulevalla kaudella tavoitteena on nostaa useampi nainen hyvälle Eurooppa cup-tasolle ja pärjätä siellä nimenomaan joukkueena.” 

Mario Rafetzeder jatkaa miesten alppimaajoukkueen päävalmentajana 

Itavaltalainen Mario Rafetzeder on toiminut Suomen miesten alppimaajoukkueen päävalmentajana kahden vuoden ajan, erityisvastuualueena ollut tekniikkalajien valmennus. Ski Sport Finland on sopinut Rafetzederin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. SSF:n toimitusjohtaja Janne Leskinen kertoo jatkosopimuksen olleen helppo päätös. 

”Mario on päässyt nuorten maajoukkueurheilijoiden kanssa hyvälle kehitysuralle. Siitä konkreettisin esimerkki on Eduard Hallbergin pujottelun kolmas sija Eurooppa cupin kokonaiskisassa. Sillä hän saavutti myös henkilökohtaisen paikan ensi kauden maailmancupiin. Vanha sanonta on, ettei voittavaa joukkuetta kannata vaihtaa. Urheilijat ovat kehittyneet kohti kansainvälistä tasoa ja meillä on hyvä yhteinen sävel liiton ja valmentajan välillä.” 

Myös Rafetzeder rustasi nimensä sopimuspaperiin hyvillä mielin. 

”Meillä on ollut hyvät kaksi yhteistä vuotta ja urheilijat ovat kehittyneet tänä aikana hyvin. Meillä on ensi kaudeksi kaksi paikkaa pujottelun maailmancupiin, joten kehittymistä tarvitaan myös tästä eteenpäin. Suunta on selvä, joten tästä on luontevaa jatkaa yhteistyötä myös ainakin seuraavat kaksi vuotta.”

Alppihiihdon maajoukkuevalinnat vahvistetaan huhtikuun aikana.