Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Teemu Rauhala vahvistamaan rinnelajien fysiikkavalmennusta ja testausta


Rinnelajien asiantuntija (fysiikkavalmennus ja testaus) Teemu Rauhala aloitti 1.1.2021 Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukassa yhteispalkkauksena Suomen Lumilautaliiton ja Ski Sport Finlandin kanssa. Rauhala toimii tutkimus- ja kehitystoiminnan asiantuntijatiimissä.

Rauhala on valmistunut Jyväskylän yliopistosta liikuntatieteiden maisteriksi vuonna 2004 pääaineenaan valmennus- ja testausoppi. Vuodesta 2005 lähtien hän on toiminut valmennuspäällikkönä Kuortaneen urheiluopistolla. Tehtävät ovat olleet kilpa- ja huippu-urheilun parissa ja valmennuskokemusta hänelle on kertynyt useista maajoukkuetason joukkue- ja yksikölajeista. Rauhalan oma lajitausta on yleisurheilun moniotteluissa.

Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan tutkimus- ja kehitysjohtaja Olli Ohtonen on erittäin tyytyväinen Rauhalan liittymisestä asiantuntijatiimiin. 

– Rauhalassa saimme tiimiimme huippuluokan osaajan ja tällä tavalla vahvistamme erityisesti osaamistamme rinnelajien puolella ja pystymme tukemaan entistä paremmin lajien valmennusprosesseja.

Rauhalalle Vuokatti ja Olympiavalmennuskeskuksen tekijät olivat entuudestaan tuttuja.

– Se helpotti päätöksen tekemistä. Vuokatti-Ruka -kokonaisuuteen on rakentumassa mielenkiintoinen ”Skilaakso”-osaamiskeskittymä. Uteliaan innostunein ja positiivisin miettein lähden mukaan. Pääsen kehittämään uusien lajien toimintaa itselleni uudessa ympäristössä ja hyödyntämään kokemusta, jota olen saanut kilpa- ja huippu-urheilusta vuosien aikana, Rauhala toteaa.

Myös rinnelajien lajiliittojen Ski Sport Finland ja Suomen lumilautaliiton urheilujohtajat, alppihiihdon urheilujohtaja Tommi Viirret ja lumilautailun sekä freestylehiihdon urheilujohtaja Jussi-Pekka Kinnunen näkevät kasvavaa tarvetta tutkimustyölle ja lajiliittojen yhteistyön kasvulle. 

– Olemme useamman vuoden rakentaneet kokonaisuutta, jossa lajimme tukeutuu pitkäjänteisesti vahvaan ja osaavaan urheilun verkostoon. Kahden vuoden OVK-yhteistyön tuloksena Ski Sport Finland & Suomen Lumilautaliitto ovat yhteisesti siinä vaiheessa, jossa integroituminen tukee kokonaisvaltaisesti lajeja ja lisää ammattilaisuutta valmennuksen eri osa-alueilla. Teemu Rauhala tuo arvokasta lisäosaamista olympiavalmennuskeskuksen tiimiin ja tukemaan lajiliittojen välistä synergiaa muun muassa kehittämällä lajien tutkimustoimintaa niin alppi-, kuin freestylehiihdon ja lumilautailun parissa, sanoo Suomen Lumilautaliiton lumilautailun ja Ski Sport Finlandin freestylehiihdon urheilujohtaja Jussi-Pekka Kinnunen. 

Teemu Rauhalan valmennustyö ja valmentajakokemus huippu-urheilun parissa lyhyesti kuvattuna:

Oma lajitausta löytyy yleisurheilun moniotteluista kansalliselta tasolta. Yleisurheiluvalmennus pika- ja aitajuoksuissa: Jarno Jokihaara (110m aj 13,72 MM edustus 2001 Edmonton), Tatu Markkila 400m (48,02 19v PM1.), Pikaluistelussa Pekka Koskela 2010-2014 (MM 2. 2011. ja MM 3. )

Joukkuelajien fysiikkavalmennus pääsarjatasolla Nurmon Jymy Salibandy 2000-2001, Seinäjoki Crocodiles Vaahteraliiga 2008-2011, JymyVolley Naisten lentopalloliiga 2017- 2020.  

Joukkuelajin fysiikkavalmennus maajoukkuetasolla Naisten lentopallomaajoukkue (yhdessä Anuliisa Lähitien kanssa) 2018- (EM-kisaedustus 2019).

OTC Kuortaneen Valmennuksen asiantuntijana valmennuksen ”sparraus” kv. tason urheilijoille on toteutunut ”Kilpa- ja huippu urheilun asiantuntijatyön” alla mm. seuraavissa lajeissa: autourheilu (F1), paini, sprinttihiihto, kestävyysjuoksu, jalkapallo, yleisurheilu, telinevoimistelu ja alppihiihto.

Vuokatti-Rukan Olympiavalmennuskeskus on suomalaisten lumilajien huippu-urheilukeskittymä, joka tähtää kansainvälisen kilpailukyvyn pitkäjänteiseen kehittämiseen toimijoiden yhteistyöllä sekä henkilö- ja talousresursseja keskittämällä. Olympiavalmennuskeskus on tarkoitettu maajoukkueiden ja tavoitteellisten huippu-urheilijoiden valmentautumiseen. Olympiavalmennuskeskuksen kolme keskeistä tehtävää ovat arjen valmennus ja tukitoimet, arvokisavalmistautumisprosessit sekä lumilajien kehittämistyö (Skilaakso).

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia on alueellinen yhteistyöverkosto, jonka avulla nuoret, huipulle tähtäävät urheilijat voivat yhdistää valmentautumisen ja koulunkäynnin arjessaan. Urheiluakatemiassa kehitetään myös nuorten elämänhallintataitoja sekä valmiuksia jatko-opintoihin ja tulevaisuuden työelämään. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia toimii Sotkamossa, Kuusamossa ja Kajaanissa.

Katso Teemu Rauhalan haastattelu täältä!