Sappee 13.7.2024

Lumilautailijoiden olympiakarsinta saadaan viimein käyntiin – Järvilehto sivussa

Rene Rinnekangas Kuva: Rami Hanafi
Kisakausi käynnistyy Itävallasta big airilla. Kalle Järvilehto ei osallistu polvivamman vuoksi.

Maailmancup-kausi starttaa tällä viikolla Kreischbergistä Itävallasta big airilla. Pekingin ja Copperin big airien peruuntumisten jälkeen kyseessä on ensimmäinen karsintakilpailu matkalla kohti Pekingin olympilaisia 2022. Kahden viikon päästä maailmancup jatkuu Laaxin slopestylessä.

Kreischbergin kilpailu on ensimmäinen kolmesta kalenteriin jääneestä big airin maailmancupin kilpailusta: loput kaksi hypätään Calgaryssa maaliskuussa. Slopestylestä kalenterissa on Laax Openin lisäksi kolme kilpailua: kaksi Calgaryssa ja yksi Tsekkien Spindleruv Mlynissä.

Suomesta kauden ensimmäisiin kisoihin lähtee Rene Rinnekangas, Enni Rukajärvi ja Mikko Rehnberg. Pois kisoista jää ranking-sijoituksensa kautta kisoihin paikan ansainnut Kalle Järvilehto.

– Kalle oli tullut hypystä alas huonosti ja polvi vähän vääntyi. Nyt on polven takaosassa rustovaurio, joka vaatii vähän pidemmän toipumisajan. Katsotaan alustavasti ainakin pari kuukautta miten lähtee toipumaan ja tehdään sitten seuraava arvio, maajoukkueen lääkäri Klaus Köhler Urheilun Mehiläiseltä kommentoi.

Päävalmentaja Antti Koskinen on odottavissa tunnelmissa kisakauden avauksen kynnyksellä:

– Olympiakarsinta alkaa ja niin myös meidän taival kohti kisoja. Maapaikkojen saavuttaminen on pitkän tähtäimen ykköstavoitteena maailmancupien osalta. Erikoinen vuosi on takana, ja se on hankaloittanut monella tavalla meidän tekemistä. Normaalisti meillä on kisakausi alkanut Uudesta-Seelannista, ja nyt oltaisiin normaaliaikataulun mukaan jo useampi kisa. Oikeastaan on vähän sellainen tunnelma, ettei oikein tiedä mitä odottaa. Ensimmäisenä on mielenkiintoista nähdä, miten maailmancupissa järjestelyt rullaavat. Mitä tulee kisoihin, niin ne jotka ovat päässeet harjoittelemaan Keski-Euroopan jäätiköillä ovat saaneet paljon aikaan. Meillä valitettavasti harjoituskausi jäi rajoitustoimien vuoksi lyhyemmäksi ja koen, ettei olla saatu välttämättä tehtyä niin hyvää syksyn treenikautta kuin yleensä tähän mennessä ollaan saatu. Mielenkiintoista nähdä miten se kisa-areenoilla näyttäytyy. Kaikki järjestelyt on saatu kuitenkin hyvin tehtyä, ja nyt olo tuntuu hyvinkin normaalilta kun ollaan kisoihin matkalla. Ehkä tämä on vain lievää jännitystä, kun ei olla hetkeen päästy tositoimiin, Koskinen kommentoi.

Harjoittelun haasteista huolimatta taso on laskijoilla kasvanut:

– Meillä laskijat ovat menneet eteenpäin. Mikko on saanut uusia temppuja tehtyä silloin kun on ollut mahdollista, ja Enni on laskenut vahvasti siellä missä on pystynyt – ja Rene samoin saanut hyvin tatsia takaisin nilkkaoperaation jälkeen. Luotan, että kun päästään paikan päälle ja hyppyrin kanssa sinuiksi, niin meikäläiset pystyy siellä suoriutumaan varsin hyvin. Tavoitteet on ennallaan: ensin tähdätään finaaliin ja sitten urku auki ja se antaa sen lopputuloksen minkä se antaa. Omaa hiihtoa lähdetään tekemään, eikä muiden tekemisiä katsomaan. Big air muutenkin on niin herkkää, että siellä on parempi vain keskittyä itsestään parhaan potentiaalin irti saamiseen – ja sitä me lähdetään hakemaan. Harmi tietysti, ettei Kallea nyt mukaan saatu, mutta toivottavasti toipuminen on nopeaa ja Kalle saadaan vielä tälle kaudelle takaisin.

Rene Rinnekankaalla kisakausi pitää maailmancupin lisäksi sisällään X Gamesit, joihin hän on saanut kutsun ainoana suomalaisena. Tammikuun lopussa hän kilpailee Aspenissa slopestylessä, big airissa ja knuckle huckissa.

Kreischbergin finaali nähdään suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenalla lauantaina 9.1. klo 18.55: https://areena.yle.fi/1-50724745

Aikataulu:

7.1. Kreischberg big air karsinnat
9.1. Kreischberg big air finaali
19.1. Laax slopestyle karsinnat
22.1. Laax slopestyle finaali

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Ruka ja Urheilu Mehiläinen.