Vihti Ski Center 28.3.2024

Laskettelu ja lautailu – erinomaista liikuntaa kaiken ikäisille

Laskettelu ja lautailu ovat nuorille loistava tapa yhdistää vapaa-ajan vietto kavereiden kanssa sekä reipas liikunta.
Laskettelu ja lautailu ovat mainioita lajeja lasten ja nuorten liikuntaan. Mäessä saa raikasta ulkoilmaa, hengästyy ja koordinaatio sekä lihasvoima kehittyvät. Liikunta vaikuttaa hyvinvointiimme ja onkin tärkeää löytää lajeja, joiden parissa viihtyy.

Riittävä ja monipuolinen liikunta on lapsen kehityksen kannalta erittäin tärkeää. Lapsuusiän elämäntavat heijastuvat ihmisen terveydentilaan vuosikymmentenkin kuluttua. Alakouluikäisen ja sitä nuoremman tulisi liikkua joka päivä vähintään kahden tunnin ajan. Murrosikäisen tulisi liikkua puolitoista tuntia päivässä.

Varsinaisen urheilun lisäksi lapselle hyödyllistä ja hauskaa liikuntaa ovat pelit ja leikit, koulumatkat ja auttaminen kotiaskareissa. Lasten arkielämän liike on kuitenkin vähentynyt, eivätkä edes kaikki urheiluseuroissa harrastavat lapset liiku suositusten mukaista määrää. Koululiikunnan merkitys monipuolisiin liikuntaharrastuksiin innostajana onkin suurempi kuin koskaan.

Liikunta vähenee monella erityisesti murrosikään tultaessa. UKK-instituutti on koonnut yläkouluikäisten nuorten liikuntasuosituksesta mallin, joka rakentuu kolmesta liikunnan muodosta. Nämä ovat hyötyliikunta päivän mittaan, kestävyyden parantaminen sykettä nostaen esimerkiksi pyöräillen tai hiihtäen sekä voiman ja notkeuden kehittäminen kolmesti viikossa vaikkapa lumilautailun tai pallopelien parissa.

Kinos kutsuu teinejä rinteeseen

Talvilomien ja viikonlopun mittaisten laskettelureissujen lisäksi lähikeskuksiin ehtii vaikka iltaulkoilun merkeissä. Kausikortin hankkiminen lähimäkeen on mainio valinta. Edullisempaa harrastusta saa etsiä: rinteessä saa käydä vaikka joka päivä, jolloin laskupäivän hinnaksi tulee pari euroa.

Laskettelu ja lautailu ovat nuorille loistava tapa yhdistää vapaa-ajan vietto kavereiden kanssa sekä reipas liikunta ja ulkoilu talvipäivistä nauttien. Teini-ikäisille ja tätä ikäkautta lähestyville käynnistyy alkavalla kaudella useissa SHKY:n jäsenkeskuksissa Kinos, joka rento tapa oppia uutta ja pitää hauskaa rinteessä. Koulumaisuus on kaukana, kun Kinoksessa opetellaan yhdessä erilaisia temppuja ja tapoja saada rinteistä kaikki irti.

Alle 6-vuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi

Laskettelu sopii myös alle kouluikäisille. Lapset kehittyvät eri tahtia eikä sopivaa ajankohtaa laskettelun aloittamiselle voi suoraan sanoa ikävuosien mukaan. Useimmat ovat fyysisesti valmiita kokeilemaan lajia noin nelivuotiaina.

Lapsen kanssa laskiessa on turvallisuus ykkösasia. Kypärä on pienen laskettelijan tärkein varuste ja sen voi vuokrata vaikkapa hiihtokeskusten välinevuokraamoista. SHKY:n jäsenkeskuksissa alle 6-vuotiaat kypärää käyttävät lapset saavat laskea ilmaiseksi. Aloittelijalle on hyvä valita hänen taitotasolleen sopiva rinne, jotta lapsi saa onnistumisen elämyksiä. On myös tärkeää kertoa ja kerrata, mitä rinteessä saa tehdä ja mitä ei.

Wernerin hiihtokoulussa hauskaa oppia

Lapset oppivat matkimalla ja kokeilemalla. Wernerin hiihtokoulut tarjoavat ammattimaista laskettelun opetusta lapsille myös ensi talvena. Werneri kehittää lapsista monipuolisia lumiliikkujia. Taidot ja varmuus rakentuvat motorisen kehityksen kannalta oikeassa järjestyksessä. Wernerissä pidetään hauskaa ja liikunnan perustaidot kehittyvät siinä sivussa. Turvallinen hissin käyttö, rinnesäännöt, ryhmässä toimiminen ja toisten auttaminen ovat myös opetuksen pääkohtia.

Hyvä pohja laskettelun opetteluun on maastohiihdon harjoittelu. Lapsi oppii murtomaavälineillä seisomaan tasapainoisesti suksilla. Ladulla suksien kanssa liikkumisen perusteet ja suksien hallinta kehittyvät. Parivuotias voi hyvin aloittaa maastohiihtokokeilut.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Freestyle innostaa nuoret mäkeen

Keskusuutiset

Seuratoimintaan voi osallistua koko perhe

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu