Sappee 20.6.2024

Maajoukkue uudistuu roimasti

Eveliina Taka Kuva: Henri Laakkonen
Joukkueessa mukana nuoria tulokkaita ja kirkkaita tähtiä.

Tulevalle kaudelle maajoukkue muuttuu isolla kädellä, ja joukkueen keski-ikä tippuu roimasti. Mukaan nousee neljä uutta laskijaa, ja edelliseltä kaudelta mukana on neljä. Uusia tulokkaita ovat Ville Jukola (s. 2007), Erik Jurmu (s. 2007), Pyry Posio (s. 2009) sekä Dennis Larkiala (s. 2008), ja joukkueessa jatkavat Rene Rinnekangas (s. 1999), Telma Särkipaju (s. 2005), Kalle Järvilehto (s. 1995) ja Eveliina Taka (s. 2002).

Maajoukkueen päävalmentajana alkukesästä aloittanut Jussi Räsänen luonnehtii tilannetta herkulliseksi:

– Tänä vuonna toimintaa on lähdetty rohkeasti uudistamaan. Joukkue tiivistyy ja uusia laskijoita nostetaan mukaan jo nuorena. Ajatuksena on, että nuoret laskijat pääsevät maailman huippujen rinnalle inspiroitumaan ja näkemään kirjaimellisesti, miten asioita tehdään. Tiivistetyllä porukalla tähdätään siihen, että saadaan kaikille laadukasta ja yksilöllistä valmennusta. Minusta tilanne on erittäin mielenkiintoinen. Koko kesä on jo menty yhdessä eteenpäin loistavalla energialla ja innolla odotan, että pääsemme lumelle ja itse laskemisen pariin: sitä vartenhan tätä lopulta tehdään.

Joukkueessa on vain kolme yli 20-vuotiasta. Heistä rovaniemeläinen Eveliina Taka lähtee nyt kolmanteen maajoukkuekauteensa, iisalmelainen Rene Rinnekangas on ollut mukana vuodesta 2015 ja kokeneimpana espoolainen, tällä hetkellä Innsbruckissa Itävallassa asuva Kalle Järvilehto vuodesta 2017:

– Olen treenannut tänä kesänä paljon enemmän kuin aikaisemmin, ja pitkään vioitellut selkä tuntuu nyt tosi hyvältä. Viime kaudesta on hyvä jatkaa. Nyt on sellainen fiilis, että finaalissa lähtee. Meillä on loistava joukkue kasassa ja tuntuu siltä, että uudella energialla lähdetään, Järvilehto kertoo.

Järvilehto oli useassa kohtaa kautta lähellä jättipottia. Hän laski finaaliin peräti neljässä kisassa jopa voittaen Churin big airissa karsinnat, mutta täysi finaalissa onnistuminen vielä jäi odottamaan.

Takalla kausi meni polvivammasta parannellessa ja Rinnekankaalla kausi loppui ajoissa nilkkavammaan, mutta nyt molemmat ovat kunnossa. Molemmat loukkasivat itseään Laax Openissa. Rinnekangas on aloittanut kautensa Australiassa ja odottaa tulevaa innoissaan:

– Tosi innolla odotan tulevaa ja mitä se tuo tullessaan. On videoprojektia vielä jäljellä kuvattavana ja kilpailut päälle. Ehyttä kautta odotan, että pääsisin taas näyttämään sitä parasta omaa osaamistani joka osa-alueella. Innoissani olen katsomassa miten uusi joukkue lähtee rullaamaan ja meininki vaikuttaa muutenkin tosi hyvältä. Hienoa, että olen päässyt siinä kaikessa olemaan mukana niin paljon ja varmasti päästään hienoja asioita tekemään yhdessä. Viime kaudesta jäi vähän nihkeä maku suuhun. Ennen loukkaantumista hyppy kulki hyvin ja jäi isoimmat kisat ja kuvaamiset breikille. Opettavaista se oli. Aina ei tiedä miksi jotkut asiat tapahtuvat, mutta joskus ne selviävät.

Myös rovaniemeläisellä Eveliina Takalla on erityistä intoa tulevasta:Viime kausi meni aika pitkälti loukkaantumisten takia ohi, mutta tälle kaudelle olen tosi innoissani päästessäni aloittamaan puhtaalta pöydältä ja pääsen kehittymään sekä nauttimaan lumilautailusta. Tosi hyvä fiilis joukkueesta, ja tuntuu, että asiat rullaavat oikeaan suuntaan. Tiivis ryhmä, niin päästään työskentelemään kaikkien kanssa optimaalisesti, Taka kommentoi.

Seinäjokinen Telma Särkipaju ylsi tulokaskaudellaan Edmontonin maailmancupissa finaaliin sijoittuen seitsemänneksi. Uudelta kaudelta hän odottaa hauskoja reissuja ja paljon hyviä mäkipäiviä:

– Viime kausi avasi paljon uusia ovia, joista olen kiitollinen ja innoissani myös tulevalla kaudella. Loin uusia yhteyksiä ja suhteita ulkomaille, osallistuin aikuisten MM-kisoihin ja sain mahdollisuuden kuvata kaduilla. Uusi joukkue vaikuttaa tiiviiltä ryhmältä, joka inspiroi kehittymään ihmisenä ja laskijana. Sen kanssa on hyvä lähteä kehittämään toimintaa.

Uusia tuulia

A-maajoukkueesta pois siirtyvät Enni Rukajärvi, Carola Niemelä ja Mikko Rehnberg, Challenger-joukkueesta Emmi Parkkisenniemi, Valtteri Kautonen ja Mitja Kauranen. Laskeminen ei heillä sen sijaan lopu mihinkään: esimerkiksi Mikko Rehnberg siirtyy täyspainotteisesti kuvaamiseen pariin, ja hänellä on muun muassa suunnitelmissa oman projektin lisäksi lautasponsorinsa videoprojektiin osallistuminen.

Enni Rukajärven pitkä ura ammattilaisena jatkuu edelleen, eikä se anna laantumisen merkkejä maajoukkueesta pois siirtymisestä huolimatta. Hän jatkaa myös maajoukkueen mentorina oman uransa ohella.

Maajoukkue 2023-2024:

Rene Rinnekangas
Telma Särkipaju
Kalle Järvilehto
Eveliina Taka
Ville Jukola
Erik Jurmu
Pyry Posio
Dennis Larkiala

Maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Ruka ja Kuoma.

Artikkelia muokattu: